Rešena misterija plave svetlosti iznad Turske tokom zemljotresa: "Potresi se dešavaju na svaka tri minuta" (VIDEO)

19.02.2023

17:12

0

Autor: M. Vu.

Nakon što je Tursku početkom februara pogodio razorni zemljotres, na internetu su se pojavili snimci mističnog plavog svetlima

Rešena misterija plave svetlosti iznad Turske tokom zemljotresa: "Potresi se dešavaju na svaka tri minuta" (VIDEO)
Plava svetlost je napravila pometnju na internetu - Copyright AP Photo/Kamran Jebreili/ Printscreen Twitter/CitizenFreePres

Nakon što je Tursku početkom februara pogodio razorni zemljotres, na internetu su se pojavili snimci mističnog plavog svetla koje je obasjalo nebo u trenucima zemljotresa.

Iako su se na internetu mogla pronaći razna objašnjenja ove pojave, turski zvaničnici su konačno pojasnili kako munje, odnosno svetla, ne predstavljaju nikakvu neobičnu pojavu.

Direktor Uprave za katastrofe i vanredne situacije Turske (AFAD) Orhan Tatar tokom konferencije za medije osvrnuo se na ovo pitanje i poručio kako su pojave slične munjama uobičajene.

 

 

- To su sasvim normalne slike. Na dubini od osam do devet kilometara Zemljina kora razbijena je duž raseda i ovaj prekid se dešava duž ravni trenja - rekao je Tatar.

Zbog toga, normalno je da se gusta svetlosna masa, slična udaru groma, formira duž linije gde se ovaj rased lomi sa tako velikim efektom trenja.

- Zemljotres je izazvao direktna razaranja u 10 provincija. Izračunali smo udarnu površinu od 110.000 kilometara. Kada procenjujemo informacije sa terena znamo da ima oštećenih objekata u različitim naseljima, posebno u provincijama blizu epicentra potresa - pojasnio je Tatar.

Tatar je rekao da je, posle dva razorna zemljotresa, zabeleženo još 6.400 potresa i da će se to nastaviti.

- Kada pogledamo broj naknadnih potresa u proteklih 13 dana, on je jednak broju zemljotresa zabeleženih u četiri meseca. To znači da se naknadni potresi dešavaju svaka tri-četiri minuta - rekao je Tatar.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike