"Kada su mi pružili telo deteta, jedan deo mene je pukao": Na ruševinama u Turskoj stavljeni baloni - njihovo značenje lomi srce (VIDEO)

19.02.2023

20:31

0

Autor: M. Vu.

Volonteri su se popeli na ruševine u Hataju i pričvrstili balone na metalne žice koje su virile iz gomile otpada

"Kada su mi pružili telo deteta, jedan deo mene je pukao": Na ruševinama u Turskoj stavljeni baloni - njihovo značenje lomi srce (VIDEO)
Za svaki izgubljen dečji život postavljen je balon - Copyright Foto:Profimedia

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su pogodili Tursku i Siriju premašio je 46.000, a iz Turske je danas stigla vest da će spasioci nastaviti potragu samo u dve provincije, dok se ona u svim ostalim obustavlja.

Naime, svakodnevno smo svedoci potresnih prizora iz ovih područja, koje su zemljotresi potpuno razorili, a ono što je zaintrigiralo čitav svet jesu baloni koji su postavljeni na ruševinama u Hataju.

Veliki broj ljudi zapitao se zašto su na ruševinama crveni, plavi, kao i roze baloni.

Kako "BBC" prenosi, ovi baloni su okačeni u znak sećanja na decu koja su poginula u razornim zemljotresima, a postavili su ih volonteri iz Turske.

Naime, volonteri predvođeni fotografom Ogunom Severom Okurom, koji su članovi dečijeg udruženja Ogun Abi, popeli su se na ruševine u Hataju i pričvrstili balone na metalne žice koje su virile iz gomile otpada.

 

 

Oni prvobitno identifikuju lokacije na kojima su poginula deca, a potom ostavljaju balone na ulazima u ruševine.

- Svaki balon koji ovdje vidite predstavlja jedno stradalo dete - rekao je za turske medije osnivač ovog udruženja, fotograf Ogun Sever Okur.

Kako Okur navodi, oni žele da isporuče balone širom Hataja.

- Pokušavamo da očuvamo sećanje na decu koja su izgubila živote. Voleo bih da možemo da stavimo ove balone u ruke dece. Nažalost, izgubili smo našu decu. Ovo je bio vrtić i mnogo dece živelo je u zgradi. Gde god smo se dotakli, gde su deca živela, razmišljamo da okačimo ove balone - rekao je on za turske medije, prenosi "Hurriyet".

U jednom trenutku Okur je istakao da su članovi udruženja učestvovali u spasilačkim misijama u Adani i Hataju u prvoj nedelji nakon razornog zemljotresa.

- Kada su mi pružili telo deteta, jedan deo mene je pukao - rekao je Okur.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike