Nemačka odobrila slanje 178 tenkova "leopard 1" u Kijev! Rusija zatražila od Rožera Votersa da govori na sednici SB UN

07.02.2023

23:37

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Nemačka odobrila slanje 178 tenkova "leopard 1" u Kijev! Rusija zatražila od Rožera Votersa da govori na sednici SB UN
Ilustracija - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka/LIBKOS

Skoro će godinu dana od sukoba u Ukrajini. Danas je 349.dan.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je da su izgledi za mir u Ukrajini sve manji, dok verovatnoća dalje eskalacije sukoba raste.

Borbe se nastavljaju, a najžešće su oko Bahmuta.

Ruska armija napreduje u harkovskoj oblasti i Donbasu, a ukrajinske snage gađaju grad Donjeck.

Najvažnije činjenice

U toku je 349. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.59 - Hvala što ste nas pratili, najnovije informacije iz Ukrajine pratite sa nama i sutra

23.09 - "Rakete većeg dometa i jurišni avioni neophodni su za efikasnu protivofanzivu"

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak tvrdi da Ukrajina ne vrši napade na rusku teritoriju, a Kijev oružje koje je isporučio Zapad koristi za odbranu.

- Još jednom o osnovnim stvarima za naše partnere. Ukrajina ne vrši napade na teritoriju Rusije. Oružje koje nam daju saveznici koristi se za odbranu, deokupaciju teritorija i uništavanje neprijateljskih skladišta. Rakete većeg dometa i jurišni avioni neophodni su za efikasnu protivofanzivu Oružanih snaga Ukrajine - napisao je Podoljak na svom Tviteru.

21.54 - Rusija zatražila od Rožera Votersa da govori na sednici SB UN

Rusija je zatražila od nekadašnjeg basiste i suosnivača britanskog rok benda Pink Flojda, Rodžera Votersa, da govori na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN, koju je Moskva sazvala kako bi se razgovaralo o snabdevanju Ukrajine oružjem.

Votersa su ranije kritikovali prozapadni mediji kada je u septembru na svom sajtu objavio otvoreno pismo prvoj dami Ukrajine Oleni Zelenskoj, kao i zbog zalaganja protiv snabdevanja Kijeva oružjem, prenosi Rojters.

AP Photo/Seth Wenig
Vasilij Nebenzja

- Da vidimo šta će reći. On ima svoj stav i čućete ga sutra - rekao je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja i u šali dodao da će Voters možda i pevati.

20.46 - Ukrajina: Poslednja 24 sata su bila najsmrtonosnija za Ruse

Ukrajinska vojska tvrdi da su prethodna 24 sata bila najsmrtonosnija za rusku vojsku, jer je navodno likvidirala 1.030 ruskih vojnika, pa je ukupan broj ruskih vojnih gubitaka u ljudstvu od početka rata, prema ukrajinskoj računici, 133.190.

Ova brojka, koja se ne može nezavisno potvrditi, predstavlja najveći dnevni gubitak ruske vojske od početka rata, navodi "Gardijan".

20.41 - Nebenzja otkrio kada će biti izvestan mir u Ukrajini

Izgledi za mirno rešavanje sukoba u Ukrajini biće izvesniji kada prestane pumpanje Kijeva oružjem i kada Zapad sasluša šta Rusiju brine, izjavio je na konferenciji za novinare stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

Odgovarajući na pitanje da li će doći do mira u Ukrajini ove godine, Nebenzja je rekao da se „svi nadaju miru“.

19.15 - Predsednik Vučić: Očekujem dalju eskalaciju sukoba u Ukrajini

- Očekujem veliku eskalaciju sukoba, a posle tenkova koji će doneti razliku na ratištu, veliku podršku Ukrajini, ali neće biti dovoljno. Očekujem da se donese odluka o slanju aviona F-16 Kijevu i to će dovesti do potpuno nekontrolisane eskalacije. Odraziće se to i na naše živote, očekujem mnogo loših vesti i zato ove naše uže interese moramo da ostavimo po strani i da čuvamo svoju zemlju. Drugu otadžbinu nemamo - kazao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prilikom gosovanja u Nacionalnom dnevniku televizije Pink.

TV Pink
 

18.36 - Ukrajinci počeli da priznaju da ostaju bez municije

Ukrajinski portal „Strana“ tvrdi da bi ukrajinski vojnici u najskorije vreme mogli da izgube put koji povezuje Artjomovsk sa Slavjanskom. Borci koji ga drže moraju da odstupaju u svakom sukobu sa ruskim snagama.

- Ukrajinska 30. brigada, koja se nalazi kod Bahmuta, nema municiju, pa se povlači kada dođe u sukob sa Rusima, zbog čega bi put Bahmut-Slavjansk mogao biti izgubljen u najskorije vreme - navodi se u saopštenju portala na Telegramu.

18.20 - Holandija će zajedno da Nemačkom i Danskom isporučiti Ukrajini 100 tenkova "leopard 1" i municiju, saopštio je holandski ministar odbrane.

17.41 - Senat Francuske usvojio rezoluciju kojom se poziva na povećanje isporuka oružja Kijevu

Francuski Senat usvojio je većinom glasova rezoluciju kojom se vlasti zemlje pozivaju da povećaju isporuke oružja Ukrajini.

Prema saopštenju Senata na Tviteru, „ZA“ je bilo 324 glasa, dok je „PROTIV“ bilo 16 glasova.

Inicijator rezolucije je francuski senator, lider grupe u Senatu „Grupa nezavisnih“ Klod Malur.

17.03 - Nemačka odobrila slanje 178 tenkova "leopard 1" u Ukrajinu

AP Photo/Joerg Sarbach
 

Nemačka vlada odobrila je isporuku Kijevu 178 tenkova "leopard 1", objavio je "Špigl".

Deo tenkova biće isporučen ovog leta, ali veći deo sledeće godine, navodi "Špigl" a odluka će zvanično biti objavljena večeras.

16.37 - Šojgu otkrio koliko vojnika je Ukrajina izgubila u januaru

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otkrio je da su ukrajinske snage u januaru ostale bez 6.500 vojnika, rekavši da ruski vojnici nastavljaju da „melju“ naoružanje koje Zapad isporučuje Kijevu.

15.59 - Američki kongresmen: Vašington troši milijarde na raspirivanje konflikta u Ukrajini

Vašington troši na desetine milijardi dolara na Ukrajinu cilju raspirivanja konflikta koji ne odgovara nacionalnim interesima Amerike osim što će biti zadovoljeni apetiti američkih proizvođača oružja, izjavio je republikanski kongresmen Met Gec na zasednju Kongresa.

- Koliko ćemo još da potrošimo na Ukrajinu? Postoji li neka granica? Predsednik Bajden će nam reći kako moramo još mnogo toga da uradimo za Kijev - rekao je on i dodao da Bela kuća svaki dan prelazi sopstvene crvene linije isporučujući ukrajinskoj vojsci sve jače naoružanje.

- To je eskalacija, a mi smo se našli u rukama lidera kojima se ne može verovati... Možemo i moramo da insistiramo na miru - rekao je kongresmen.

Profimedia
Američki tenk M1 abrams

15.17 - Amerika u decembru povećala i izvoz i uvoz iz Rusije

Sjedinjene Američke Države su u decembru prošle godine povećale izvoz u Rusiju na 112,8 miliona dolara u poređenju sa 62,6 miliona koliko je ostvareno u novembru, a kada je reč o uvozu on je u poslednjem mesecu prošle godine povećan na 638,4 miliona dolara dok je u novembru ta brojka iznosila 594,3 miliona dolara.

Zbog antiruskih sankcija pokazatelji su, međutim, daleko niži nego u decembru 2021. godine kada je američki izvoz u Rusiju iznosio 547,3 miliona dolara, a uvoz iz Rusije – skoro 1,9 milijardi dolara.

14.15 - Rusija optužuje ambasadu SAD za lažne vesti, preti proterivanjem diplomata

Rusija je zahtevala od američke ambasade u Moskvi da prestane da širi lažne vesti u vezi sa njenom vojnom operacijom u Ukrajini i zapretila da će proterati američke diplomate.

Ambasadi SAD u Moskvi dostavljena je zvanična nota u kojoj se upozorava da će američke diplomate, umešane u subverzivne delatnosti, biti proterane.

13.55 - Švedska: PVO sistem Patriot raspoređen kod Geteborg

Švedska vojska rasporedila je američki napredni sistem protivvazdušne odbrane "Patriot" oko strateške južne luke Geteborg.

To je prvi put da su švedske oružane snage rasporedile "Patriot", koji je sposoban da presreće balističke rakete, kao i krstareće rakete i avione u dometu od 60 do 160 kilometara, preneo je Euraktiv.

Sebastian Apel/U.S. Department of Defense, via AP, File
Sistem "Patriot"

13.39 - Iran negira da zajedno sa Rusijom gradi fabriku dronova

Teheran odbacuje navode da Iran i Rusija zajedno grade fabriku dronova, izjavio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

- Izvoznici oružja i ratni huškači pokušavaju da opravdaju svoje jednostrane poteze i pogrešne procene u planiranju rata tako što objavljuju lažne vesti - rekao je Kanani.

13.12 - Kijev priprema drugu liniju odbrane u LNR uoči povlačenja

Oružane snage Ukrajine pripremaju drugu liniju odbrane u LNR uoči mogućeg povlačenja, saopštio je komandant specijalne jedinice „Ahmat“ i zamenik komandanta drugog armijskog korpusa Narodne milicije LNR Apti Alaudinov.

- Mislim da je nedvosmisleno pitanje da će ukrajinska vojska morati da se povuče. Pripremaju položaje, drugu liniju odbrane, pripremaju ešalon. Međutim, mislim da i oni sami shvataju da će morati da se povuku. Protivnik aktivno radi na podizanju drugog ešalona linije odbrane - rekao je Alaudinov.

13.10 - Šojgu: Ruske snage osvojile Soledar, uspešne operacije u području Ugljedara i Artjomovska

Oružane snage Rusije su u pravcu Donjecka i Zaporožja oslobodile Soledar, Kleščejevku, Podgorno, Krasnopolje, Blagodatno, Lopkovo i Nikolajevku, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Sergej Šojgu

13.07 - Kijev: Možemo da napadamo ciljeve u Rusiji i oružjem naše proizvodnje

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Aleksej Danilov tvrdi da ukrajinska vojska može da izvodi napade na ciljeve na teritoriji Rusije uz pomoć oružja koje je proizvedeno u Ukrajini.

- Što se tiče ruske teritorije, niko nam ne zabranjuje da uništavamo ciljeve uz pomoć oružja proizvedenog u Ukrajini. Imamo li takvo oružje? Da - rekao je Danilov CNN-u.

12.59Finska okreće leđa Švedskoj i ulazi sama u NATO?

12.13 - Velika Britanija: Malo verovatno da Rusija narednih nedelja može značajno da utiče na ishod rata

Ruski lideri će nastaviti da zahtevaju ekstezivan napredak, ali je malo verovatno da Rusija može da ojača snage potrebne da značajno utiču na ishod rata u narednim nedeljama, navodi se u najnovijim obaveštajnim podacima britanskog Ministarstva odbrane.

Russian Defense Ministry Press Service photo via AP
Ruska vojska

11.18 - Kijev će zatražiti lovce na Minhenskoj konferenciji

Na predstojećoj Minhenskoj konferenciji o bezbednosti Kijev planira da zatraži borbene avione i rakete dugog dometa, saopštio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

- To je za nas prioritetno pitanje - rekao je Kuleba, istakavši da će se na konferenciji razgovarati o ulasku Ukrajine u NATO i „budućnosti Rusije“.

11.17 - Produženo ratno stanje

Parlament Ukrajine podržao je odluku o tome da se ratno stanje produži za još 90 dana, počev od 19. februara, kada ističe prethodno usvojeni rok, izjavio je poslanik Jaroslav Železnjak.

11.15 - Zelenski u Briselu u četvrtak na samitu lidera EU

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski će u četvrtak, 9. februara, doći u Brisel da učestvuje na vanrednom samitu lidera Unije, objavljuju danas evropski mediji.

Evropske institucije još nisu potvrdile tačan program posete iz bezbednosnih razloga, ali se očekuje da Zelenski bude prisutan na samitu. 

Profimedia
Vladimir Zelenski

9.12  - Švajcarska je blizu napuštanja neutralnosti

Švajcarska je blizu napuštanja neutralnosti po pitanju isporuka oružja Ukrajini zbog pritiska evropskih partnera, piše Rojters.

- Zemlja se nalazi pod pritiskom spolja, nakon što je odbila zahtev Nemačke i Danske da dozvoli izvoz švajcarskih oklopnih vozila i municije u Ukrajinu - navodi se u tekstu.

U članku se navodi da se lokalni zakonodavci ne slažu po ovom pitanju.

- Želimo da budemo neutralni, ali mi smo deo zapadnog sveta. Ne bi trebalo da imamo veto za ometanje drugih koji žele da pomognu Ukrajini. Ako to uradimo, podržaćemo Rusiju, što nije neutralna pozicija - rekao je Tjeri Burkart, lider Slobodne demokratske partije desnog centra, koja je predložila vladi da dozvoli isporuke oružja "u zemlje sa sličnim demokratskim vrednostima".

Profimedia
 

8.00 - Gutereš: Izgledi za mir u Ukrajini opadaju, raste verovatnoća eskalacije

Izgledi za postizanje mira u Ukrajini opadaju, dok verovatnoća dalje eskalacije sukoba raste, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, izrazivši bojazan da svet klizi u „rat većih razmera“.

Govoreći Generalnoj skupštini o svojim prioritetima za 2023. godinu, generalni sekretar UN je rekao da je planeti potreban ''mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom”.

- Bojim se da svet ne ulazi u širi rat. To radi širom otvorenih očiju - rekao je Gutereš. Prema njegovim rečima, sudnji dan je bliži nego ikad, „vreme je da se probudimo i delujemo“, a nuklearne sile prvo moraju da odustanu od upotrebe nuklearnog oružja generalno.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike