Zelenski priznao da je situacija u Donbasu teška; Izrael će da razmotri da li da pošalje Gvozdenu kupolu Ukrajini

05.02.2023

23:20 >> 23:21

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Zelenski priznao da je situacija u Donbasu teška; Izrael će da razmotri da li da pošalje Gvozdenu kupolu Ukrajini
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright AP Photo/David Goldman/Kostiantyn Liberov Profimedia

Sukob u Ukrajini je ušao već u 347. dan.

Žestoke borbe u Donjecku, vode se bitke za Bahmut i Ugljedar.

NATO poručuje da je spreman za direktan sukob ako Rusija napadne zemlju članicu.

Moskva odgovara da tom izjavom Alijansa uvlači svet u nuklearni kolaps.

Najvažnije činjenice

U toku je 347. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

00.00 - Hvala što ste nas pratili

Najnovija dešavanja u Ukrajini pratite sa nama i sutra.

23.49 - Netanijahu: Izrael će da razmotri da li da pošalje Gvozdenu kupolu Ukrajini


Izrael istražuje mogućnost snabdevanja Ukrajine svojim najsavremenijim protivraketnim odbrambenim sistemom "Ajron dom" (Gvozdena kupola), rekao je danas izraelski premijer

Amir Cohen/Pool Photo via A

.

- Pitanje nabavke oružja razmatrala je i odbacila prethodna izraelska vlada. Proučiću ovo pitanje i odgovoriti na najadekvatniji način - rekao je Netanjahu u intervjuu za francuski LCI, prenosi Anadolija.

Međutim, rekao je da Izrael mora da preispita svoje mogućnosti i uzme u obzir svoje interese u regionu.

22.40 - Situacija u Donbasu teška

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski priznao je da je situacija u Donbasu veoma teška.

- Veoma je teško u Donjeckoj oblasti, vode se žestoke borbe - rekao je Zelenski u svojom obraćanju na Telegramu.

21.57 - Smenjen ukrajinski ministar odbrane: Na njegovo mesto dolazi šef vojne obaveštajne agencije

21.34 - Zelenski uveo sankcije za još 200 ruskih kompanija

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz kojim se uvode sankcije protiv 200 kompanija i preduzeća ruske atomske industrije, uključujući „Rosatom“, kao i njegove filijale.

- Stupila je na snagu odluka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o sankcijama protiv ruske atomske industrije. I ovo nije poslednja odluka u vezi sa ovom ove njihove industrije - rekao je Zelenski u video obraćanju objavljenom na njegovom Telegramu.

20.20 - Irak podržava Rusiju

U uslovima neviđenog pritiska Zapada, Irak zauzima izbalansiran i uravnotežen stav po pitanju specijalne vojne operacije koju Rusija sprovodi u Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova na početku posete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Bagdadu.

- U uslovima neviđenog pritiska zapadnih zemalja, iračka strana zauzima uravnotežen i izbalansiran stav po pitanju specijalne vojne operacije koju sprovode Oružane snage Ruske Federacije u Ukrajini. Odbijanje Bagdada da se pridruži nezakonitim antiruskim sankcijama potvrđuje da naše bilateralne veze koje su proverene vremenom nisu podložne kolebanjima u svetlu promenljive geopolitičke situacije - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

19.23 - Papa otvoren za susrete sa Putinom i Zelenskim

Papa Franja je izjavio da je otvoren za sastanke sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim radi rešavanja sukoba u Ukrajini.

AP Photo Alessandra Tarantino
 


- Otvoren sam za susrete sa oba predsednika – Ukrajine i Rusije. Nisam išao u Kijev, jer u tom trenutku nije bilo moguće ići -  rekao je on novinarima u avionu nakon povratka sa putovanja u Kongo i Južni Sudan.

17.48 - Reznikov: Izrael nam šalje dronove

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov potvrdio je informacije da je Izrael obećao da će Kijevu isporučiti tehnologiju za upozoravanje na rakete i dronove.

- Istina je. Oni (Izrael) su nam ovo (tehnologiju za upozoravanje) obećali - rekao je Reznikov, prenosi agencija Ukrinform.

Reznikov, međutim, nije mogao da odgovori na pitanje kada će Kijev dobiti ovu tehnologiju.
Ranije ambasador Ukrajine u Izraelu Evgenije Kornijčuk izjavio da postoji dogovor sa izraelskom stranu da se Kijevu preda ova tehnologija za upozoravanje.

16.46 - EU preti Gruziji ako uspostave avionski saobraćaj sa Rusijom

Portparol Evropske unije Peter Stano je upozorio Gruziju da će biti suočena sa posledicama u slučaju da obnovi direktne letove sa Rusijom.

- Mi znamo o nedavnim diskusijama o mogućoj obnovi avionskog saobraćaja između Rusije i Gruzije. Evropska unija poziva Gruziju da se priključi sankcijama koje je uvela EU i druge zemlje protiv Rusije u vazdušnom saobraćaju i da bude oprezna u pogledu bilo kakvih mogućih pokušaja zaobilaženja sankcija - navodi se u saopštenju.

16.28 - Benet otkriva: U igri je bilo oko 18 mirovnih sporazuma na stolu, ali je Zapad sve odbio 

Pregovori predstavnika Rusije i Ukrajine u proleće 2022. godine, u kojima je tadašnji izraelski premijer Naftali Benet pokušao da posreduje, prekinuti su na inicijativu zapadnih zemalja, naveo je Benet u intervjuu izraelskom 12 kanalu.

- Imali smo 17-18 nacrta. Nismo dozvolili da procure u javnost - rekao je on.

15.58 - Ministar odbrane Ukrajine: Ako Zelenski odluči podneću ostavku

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov je izjavio da je spreman da podnese ostavku, ako predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski donese takvu odluku.

- Nijedan funkcioner ne može biti večno na poziciji. Nijedan. Moramo biti spremni da će se ta faza završiti. Odluku da li ću biti ministar odbrane ili ne, donosi jedna osoba, a to je vrhovni komandant, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na osnovu Ustava. On daje naloge za imenovanje, a Vrhovna rada imenuje. U skladu sa tim ja ću samo na osnovu naloga predsednika Ukrajine donositi određene odluke - navodi televizija „Prjamoj“ reči ministra odbrane Ukrajine.

Profimedia
Vladimir Zelenski

15.01 - Reznikov: Ukrajina neće gađati teritoriju Rusije oružjem većeg dometa

Ukrajina neće koristiti oružje većeg dometa, koje su joj obećale SAD, da gađa teritoriju Rusije, već samo ruske jedinice na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

SAD su u petak potvrdile da su nove rakete, koje će udvostručiti opseg udara Ukrajine, uključene u paket vojne pomoći od 2,175 milijardi dolara Kijevu da uzvrati na napad ruskih snaga.

13.44 Francuska otkriva: Makron zove Putina, ali na zahtev Zelenskog

13.40 - Stupilo na snagu ograničenje cena ruskih naftnih derivata

Ograničenje cena ruskih naftnih derivata, koje su uvele G7, EU i Australija, stupilo je danas na snagu. 
 
Evropski uvoznici su već smanjili ruski udeo u uvozu naftnih derivata na 27 odsto u decembru sa više od polovine pre početka rata u Ukrajini.

AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

12.23 - Ukrajinski mediji najavljuju razrešenje ministra odbrane Reznikova

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov verovatno će biti razrešen dužnosti tokom sledeće nedelje.

Pretpostavlja se da će njegova verovatna zamena biti Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne agencije HUR.

11.00 - Prigožin: Žestoke borbe u Bahmutu

Evgenije Prigožin, osnivač grupe "Vagner" potvrdio je da se u severnom delu Artjomivska (ukrajinski naziv Bahmut) vode borbe bukvalno „za svaku ulicu“.

- Oružane snage Ukrajine se nikuda ne povlače. Bore se do poslednjeg. U severnim kvartovima Artjomivska vode se žestoke borbe za svaku ulicu, svaku kuću, svako stepenište - saopštio je.

10.25 - Naftali Benet: Putin obećao da neće ubiti Zelenskog

Bivši izraelski premijer Naftali Benet koji je kratko, na samom početku rata Rusije sa Ukrajinom, posredovao između sukobljenih strana, izjavio je da je svojevremeno od ruskog lidera Vladimira Putina dobio obećanje da predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski neće biti likvidiran.
Kao posrednik u prvim nedeljama rusko-ukrajinskog rata, Benet je prošlog marta postao jedan od retkih lidera Zapada koji su se sreli sa Putinom u Moskvi.

8.49 - Šolc: Dogovor sa Zelenskim da se zapadno oružje ne koristi za napade na Rusiju

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da postoji dogovor sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim da se oružje koje Zapad isporučuje koristi samo na teritoriji Ukrajine i da neće biti korišćeno za napade na teritoriju Rusije.

AP Photo/Markus Schreiber
Olaf Šolc

8.00 - Zelenski: Teška situacija duž linije fronta

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je izjavio da je situacija duž linije konfrontacije na istoku Ukrajine postala ozbiljnija, jer je Rusija uvela dodatne trupe u borbene aktivnosti.

Ruske snage su opkolile Bahmut, gde se vode borbe za kontrolu nad gradom i ključnim saobraćajnicama za snabdevanja ukrajinskih snaga.

Ruske trupe pokušavaju i da zauzmu rudnik uglja nadomak grada Vuhledara, udaljenog oko 120 kilometara jugozapadno od Bahmuta, takođe u Donjeckoj oblasti.

- Često sam ranije morao da kažem da je situacija na frontu teška i da postaje sve teža. Sada je ponovo došao taj trenutak. Osvajač angažuje sve više svojih trupa za razbijanje naše odbrane. Veoma teško je u Bahmutu, Vuledaru, Limanu i na drugim pravcima -  rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju.

7.15 - Kanada poslala Ukrajini prvi od četiri tenka "leopard 2"

Kanada je poslala Ukrajini prvi od nekoliko planiranih tenkova „leopard 2“, izjavila je kanadska ministarka odbrane Anita Anand.

- Danas je kanadski vojni avion napustio Galifaks s prvim osnovnim borbenim tenkom "leopard 2", koji naša zemlja predaje Ukrajini. Kanada podržava ukrajinski narod i mi ćemo nastaviti da obezbeđujemo Oružanim snagama Ukrajine sredstva neophodna za njihovu pobedu - napisala je Anita Anand na Tviteru.

Kanadska ministarka je ranije rekla da ta zemlja namerava da preda Ukrajini ukupno četiri tenka "leopard 2".

7.00 - Pušilin: Ruske snage prilaze Ugljedaru

Ruski odredi se približavaju Ugljedaru u Donjeckoj Narodnoj Republikci, protivnik u to područje prebacuje pojačanje, saopštio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.

- Oko Ugljedara, s južne strane, s jugozapadne i zapadne strane kuće su sada već pod našom kontrolom i naši odredi nastavljaju neposredno da oslobađaju sam Ugljedar - izjavio je Pušilin u video-obraćanju, objavljenom na njegovom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, situacija je prilično složena, jer je protivnik prebacio brigadu morske pešadije, kojom je pojačao preostale jedinice.

- Te rezerve su već prebačene. Izaći ćemo na kraj s tim obavezno, ali se to u međuvremenu malo usporilo - dodao je Pušilin.

 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike