Finska olakšava procedure promene pola: Dovoljna je samo lična izjava

01.02.2023

23:55

0

Nije viša potrebna psihijatrijska procena

Finska olakšava procedure promene pola: Dovoljna je samo lična izjava
Finski parlament - Copyright AP Photo/Martin Meissner

Zakonodavci u Finskoj usvojili su amandmane koji će znatno olakšati transrodnim osobama da zakonski promene pol.

Amandmani, koji bi uskoro trebalo da stupe na snagu, između ostalog ukidaju odredbu koja je zahtevala da transrodne osobe dostave lekarsko uverenje kao dokaz da su neplodne ili sterilisane, pre nego što im se prizna rodni identitet. Taj deo važećeg zakona imao je za cilj da spreči transrodne osobe da imaju decu.

Finski parlament, Eduskunta, koji čini 200 poslanika, glasao je sa 113 glasova "za" prema 69 "ne", za uvođenje promena, a o toj temi su se vodile žestoke rasprave među poslanicima poslednjih meseci.

Zakon omogućava transrodnim osobama u Finskoj, starijim od 18 godina, da legalno promene pol samo na osnovu prijave, bez potrebe da prilože psihijatrijsku procenu i potvrdu o sposobnosti za reprodukciju. Da bi se sprečila zloupotreba revidiranog zakona, takvi zahtevi se mogu podneti samo jednom godišnje.

- Donošenjem ovog zakona, Finska je napravila veliki korak ka zaštiti prava trans osoba i poboljšanju njihovih života i prava na samoopredeljenje - rekao je u saopštenju Mati Pihlajama, savetnik za LGBT prava organizacije Amnesti internešenel Finska.

Premijerka Sana Marin ranije je rekla da je usvajanje amandmana prioritet njene vlade levog centra pre održavanja opštih izbora početkom aprila.

Španija je prošlog meseca odobrila zakon koji dozvoljava promenu pola na osnovu lične izjave, dok je britanska vlada stavila veto na sličan zakon koji su zakonodavci u Škotskoj usvojili u decembru.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike