Plivačice u Americi traže pravdu: Ja sam žena, a to nije žena! Da li ste biolog? Nisam ni veterinar, ali umem da prepoznam psa!

21.03.2022

08:09

0

Autor: 24sedam

Pojava Vilijama Tomasa, koji je danas žena i zove se Lija, izrodila brojne diskusije u američkom sportu

Plivačice u Americi traže pravdu: Ja sam žena, a to nije žena! Da li ste biolog? Nisam ni veterinar, ali umem da prepoznam psa!
lia tomas - Copyright Profimedia

Otkako je američki predsednik Džo Bajden potpisao ukaz kojim je omogućeno biološki muškim transrodnim sportistima da se takmiče u ženskim sportovima, traje polemika o ispravnosti i moralnosti ove političke odluke, da bi pojavom plivačice Lije Tomas ovaj problem samo eskalirao u brojnim diskusijama.

Lija Tomas je kao Vilijam Tomas bila tek 462. plivač na rang listi u SAD, da bi kao devojka postala dominatna u svim disciplinama u kojima se pojavljivala. Zbog njenog ulaska u stazu na trci 500 jardi slobodnim stilom, malo poznata plivačica Reka Đerđi nije došla do finala i zato se opet povela rasprava o opravdanosti ovako smišljene pozitivne diskriminacije.

 

 

- Želela bih da istaknem da poštujem i potpuno stojim uz Liju Tomas. Uverena sam da se ona ne razlikuje od mene ili bilo kog drugog plivača koji se čitavog života budio u 5 ujutro radi jutarnjeg treninga. S druge strane, želela bih da kritikujem NCAA pravila koja joj dozvoljavaju da se takmiči protiv nas, koje smo biološki žene - rekla je Mađarica Reka Đerđi.

 

 

Jednostavnom matematikom objašnjeno, Đerđi je kao deveta izgubila finale, a da nije bilo Tomasove dobila bi priliku da se takmiči sa osam najboljih plivačica NCAA.

- Znam da se može reći da sam imala priliku da plivam brže, ali ova situacija je malo drugačija i ne mogu a da ne budem ljuta ili tužna. Boli mene, moj tim i druge žene u bazenu. Jedno mesto je oduzeto devojci koja je bila 9. na 500 slobodno i nije uspela da uđe u finale - rekla je Đerđi, a prenosi Njujork Post.

 

 

- Tražim od NCAA vremena da razmisli o svim drugim biološkim ženama u plivanju, pokušaju da razmišljaju kako bi se osećale da su u našoj koži. Napravite prave promene za naš sport i za bolju budućnost u plivanju.

 

 

Koliko je ovo teška tema pokazuje i snimljenu raspravu predstavnika dva tabora, baš na takmičenju na kojem se u bazenu pojavila Lija Tomas.

- Ja sam žena, a to nije žena!

- Da li ste biolog?

- Nisam veterinar, ali umem da prepoznam psa!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike