Plivačice u Americi traže pravdu: Ja sam žena, a to nije žena! Da li ste biolog? Nisam ni veterinar, ali umem da prepoznam psa!

21.03.2022

09:09

0

Autor: 24sedam

Pojava Vilijama Tomasa, koji je danas žena i zove se Lija, izrodila brojne diskusije u američkom sportu

Plivačice u Americi traže pravdu: Ja sam žena, a to nije žena! Da li ste biolog? Nisam ni veterinar, ali umem da prepoznam psa!
Profimedia

Otkako je američki predsednik Džo Bajden potpisao ukaz kojim je omogućeno biološki muškim transrodnim sportistima da se takmiče u ženskim sportovima, traje polemika o ispravnosti i moralnosti ove političke odluke, da bi pojavom plivačice Lije Tomas ovaj problem samo eskalirao u brojnim diskusijama.

Lija Tomas je kao Vilijam Tomas bila tek 462. plivač na rang listi u SAD, da bi kao devojka postala dominatna u svim disciplinama u kojima se pojavljivala. Zbog njenog ulaska u stazu na trci 500 jardi slobodnim stilom, malo poznata plivačica Reka Đerđi nije došla do finala i zato se opet povela rasprava o opravdanosti ovako smišljene pozitivne diskriminacije.

 

 

- Želela bih da istaknem da poštujem i potpuno stojim uz Liju Tomas. Uverena sam da se ona ne razlikuje od mene ili bilo kog drugog plivača koji se čitavog života budio u 5 ujutro radi jutarnjeg treninga. S druge strane, želela bih da kritikujem NCAA pravila koja joj dozvoljavaju da se takmiči protiv nas, koje smo biološki žene - rekla je Mađarica Reka Đerđi.

 

 

Jednostavnom matematikom objašnjeno, Đerđi je kao deveta izgubila finale, a da nije bilo Tomasove dobila bi priliku da se takmiči sa osam najboljih plivačica NCAA.

- Znam da se može reći da sam imala priliku da plivam brže, ali ova situacija je malo drugačija i ne mogu a da ne budem ljuta ili tužna. Boli mene, moj tim i druge žene u bazenu. Jedno mesto je oduzeto devojci koja je bila 9. na 500 slobodno i nije uspela da uđe u finale - rekla je Đerđi, a prenosi Njujork Post.

 

 

- Tražim od NCAA vremena da razmisli o svim drugim biološkim ženama u plivanju, pokušaju da razmišljaju kako bi se osećale da su u našoj koži. Napravite prave promene za naš sport i za bolju budućnost u plivanju.

 

 

Koliko je ovo teška tema pokazuje i snimljenu raspravu predstavnika dva tabora, baš na takmičenju na kojem se u bazenu pojavila Lija Tomas.

- Ja sam žena, a to nije žena!

- Da li ste biolog?

- Nisam veterinar, ali umem da prepoznam psa!

BONUS VIDEO:

Arena

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi