Zelenski o situaciji kod Artjomovska i Ugljedara: Veoma teško zbog „ruskih juriša“; Eksplozije u Odesi

29.01.2023

18:19 >> 23:40

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Zelenski o situaciji kod Artjomovska i Ugljedara: Veoma teško zbog „ruskih juriša“; Eksplozije u Odesi
Rat u Ukrajini uživo 27. januar - Copyright Tanjug/AP Photo/Nina Lyashonok/Evgeniy Maloletka/Russian Defense Ministry Press/Profimedia

Sukob u Ukrajini je ušao u 340. dan. 

Nemačka je odobrila slanje tenkova "leopard 2" Ukrajini, a potom je američki predsednik, Džo Bajden, saopštio da će Vašington isporučiti tenkove "abrams".

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski uveo je sankcije jednom od najbogatijih ukrajinskih biznismena i devetorici visoko rangiranih sveštenika povezanih sa Ruskom pravoslavnom crkvom i blokirao njihovu imovinu na pet godina.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU dali zeleno svetlo za sedmi paket pomoći Kijevu vredan pola milijarde evra.

Najvažnije činjenice

U toku je 340. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.55 - Vazdušna opasnost u nizu oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Kirovgradskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

Prema podacima s mape, vazdušna opasnost je objavljena i u delovima Zaporoške oblasti i Donjecke Narodne Republike, koji su pod kontrolom ukrajinskih snaga.

22.58 - Erdogan: Odnos s Putinom je iskren i zasnovan na poštovanju

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je njegov odnos s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom pošten i zasnovan na poštovanju, te da je takav i odnos dveju zemalja u celini.

„U odnosu s Rusijom imamo poštovanje, poverenje. Moj odnos s gospodinom Putinom je zasnovan na iskrenosti. I sve naše molbe u vezi s Tatarstanom, Dagestanom i svim tim regionima nailaze na odgovor“, izjavio je Erdogan tokom susreta s omladinom u gradu Biledžik.

21.50 - Zelenski o situaciji kod Artjomovska i Ugljedara: Veoma teško zbog „ruskih juriša“

Situacija za ukrajinske snage u pravcu Artjomovska i Ugljedara u Donjeckoj Narodnoj Republici je veoma teška, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

„Situacija je veoma žestoka. Bahmutski (artjomovski), ugljedarski i drugi pravci u Donjeckoj oblasti – tu su stalni ruski juriši, stalni pokušaji da probiju našu odbranu“, rekao je Zelenski u video-obraćanju.

Profimedia/Ukrainian Press Office/SIPA


Prema njegovim rečima, visok intezitet napada i dalje traje.

„Moramo od vremena da napravimo svoje oružje. Moramo da ubrzavamo događaje, da ubrazavamo isporuke i otvaranje novih, nužnih oružanih opcija za Ukrajinu“, dodao je Zelenski.

21.02 - Eksplozije u Odesi, javljaju ukrajinski mediji.

19.45 - Oboren je ukrajinski helikopter Mi-8

Oboren je ukrajinski helikopter Mi-8 iznad Novodarovke, Zaporoška oblast, saopštio je Vladimir Rogov, član administracije regiona.


 

Spasilačka ekipa; Profimedia
 


Helikopter je leteo nisko, i bio oboren sistemom PVO.

19.05 - Samo jedan put iz Artjomovska (Bahmut) ostao je pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, piše Volstrit džurnal, pozivajući se na ukrajinsku vojsku. On ide severozapadno od grada.

18.43 - Rogozin: U Donbas stižu borbeni roboti

Šef grupe vojno-tehničkih eksperata „Carski vukovi“ Dmitrij Rogozin najavio je slanje četiri borbena robota „Marker“ u zonu specijalne operacije u Ukrajini.

- Izvršni direktor Magnitogorske "Androidne tehnike" Evgenije Dudorov upravo je objavio da je počeo utovar četiri bespilotna "markera" koji će biti poslati u Donbas. Dočekajmo ih - napisao je on u Telegramu.
 

18.05 - Vođa grupe "Vagner": Otkrili smo tela stranih plaćenika

Osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin saopštio je da su u Artjomovsku (ukrajinski naziv – Bahmut) otkrivena tela stranih plaćenika.

- Danas su u Bahmutu jedinice „Vagnera“ pronašle tela sa odsečenim glavama i rukama. Kao i telefone i druge informacije da ova tela pripadaju plaćenicima, koje neprijatelj nije mogao da izvuče zbog žestokih borbi i na ovaj način pokušao da sakrije njihov identitet. Međutim, uz tela su pronađeni i elektronski uređaji - rekao je Prigožin.

Profimedia


Prema njegovim rečima, „sva tela i drugi dokazi će uskoro biti predati istražnim organima na dalje odlučivanje”.

U oblasti Artjomovska vode se žestoke borbe. Prema rečima vršioca dužnosti šefa DNR Denisa Pušilina, borbe se sada vode na periferiji grada, direktno u kvartovima koje su nedavno držale ukrajinske jedinice. Istovremeno, DNR i LNR su u više navrata izveštavale da komanda ukrajinskih snaga šalje dodatne jedinice u ovo područje.

16.40 - Predsednik Argentine: Zemlje Južne Amerike neće slati oružje Ukrajini

Argentina i druge zemlje Latinske Amerike ne planiraju da šalju oružje Ukrajini, izjavio je argentinski predsednik Alberto Fernandez.

- Argentina i Latinska Amerika neće i ne nameravaju da šalju oružje ni Ukrajini ni u bilo koju drugu zonu sukoba - rekao je Fernandez na zajedničkoj konferenciji sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

16.34 - Tokom ukrajinskog granatiranja mosta preko reke u Melitopoljskom okrugu Zaporoške oblasti poginule su dve osobe, izjavio je Vladimir Rogov, član administracije ovog regiona.

15.13 - Ukrajinski vojnici se obučavaju u Britaniji

Tenkovske posade ukrajinske vojske doputovale su u Veliku Britaniju na obuku za tenkove „čelendžer 2“, koje London planira da preda Kijevu.

- Velika Britanija će Ukrajini predati tenkove ‘čelendžer 2’ paralelno sa partnerskim zemljama u svetu - navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva odbrane.

London će narednih nedelja predati Ukrajini 14 tenkova „čelendžer 2“.

14.53 - Ukrajina će posle rata još dugo rešavati problem mina

Posle skoro godinu dana krvavog sukoba, teritorija Ukrajine je preplavljena minama, što je smrtonosna pretnja civilima, prenosi Skaj njuz.

Procenjuje se da je više od 40 odsto zemlje minirano, čime je Ukrajina trenutno zemlja sa najviše mina na svetu.

Gradovi će dugo predstavljati opasnost i nakon rata.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Kijev

13.42 - Romano Prodi: Sukob će trajati još dugo

Bivši italijanski premijer i bivši šef Evropske komisije Romano Prodi smatra da, uprkos evropskom dogovoru da se pruža podrška Ukrajini, zemlje EU imaju potpuno različito viđenje sukoba.

- Za pojedine zemlje, kao što su Nemačka i Francuska, preovlađujući zadatak je očuvanje, koliko je to moguće, integriteta Ukrajine, ograničavajući ofanzivu Rusije. Druge, kao što su Poljska i baltičke države, a sa njima i SAD, izgleda imaju nameru da pomognu Ukrajini da pobedi - objasnio je političar.

12.10 - Zelenski neće ruske igrače na OI

Vladimir Zelenski kritikovao je ideju neutralnosti u sportu u vreme kada se sportisti iz njegove zemlje bore i ginu u ratu, dok bi njihovim ruskim kolegama moglo biti dozvoljeno da se takmiče.

On je ocenio da prisustvo ruskih sportista "'normalizuje" invaziju Rusije na njegovu zemlju.

Zelenski je naveo kako Ukrajina pokreće međunarodnu kampanju kako bi sprečila Rusiju da se takmiči na Olimpijskim igrama 2024. koje će se održati u Parizu.

12.08 - Šolc: Neophodno nastaviti razgovore sa Putinom

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je neophodno nastaviti telefonske razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ton takvih razgovora „nije nepristojan“, uprkos „apsolutno drugačijim“ pogledima na situaciju, ocenio je nemački kancelar.

On je dodao da je važno da se razgovor vrati na put kako da svet izađe iz trenutne situacije.

- Uslovi za to su jasni – povlačenje ruskih trupa - dodao je Šolc.

AP Photo/Michael Sohn
Olaf Šolc

10.28 - Zvaničnik NATO: Alijansa je spremna za direktan sukob sa Rusijom

Predsednik vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer izjavio je da je Alijansa spremna za direktan sukob sa Rusijom.

Bauert je kazao da će NATO odgovoriti samo ako Rusija pređe "crvenu liniju" tako što će izvršiti invaziju na neku od zemalja članica Alijanse.

9.52 - Zelenski uveo sankcije za još 182 firme i troje pojedinaca

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uveo je danas sankcije za 185 kompanija i pojedinaca za koje se veruje da su povezani sa režimom u Moskvi.

Zelenski je naveo da će firme i biznismeni koji železnicom prevoze osoblje i vojnu opremu "u ime države agresora" biti kažnjeni, kao i da će zaplenjena imovina biti korišćena u odbrani Ukrajine.

Među 182 firme sa spiska nalazi se i nekoliko beloruskih, koje pomažu Rusiji s isporukama, kao i troje pojedinaca.

Profimedia
Vladimir Zelenski

9.11 - Ukrajina hoće nemačke podmornice

Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrej Meljnik predložio je da se Rusija protera iz Crnog mora pomoću nemačkih podmornica klase HDW 212A.

On je naveo da Nemci proizvode „jednu od najboljih na svetu“ podmornica ove klase, a Nemačka u svojoj vojsci ima šest takvih podmornica.

- Zašto ne bi jednu poslali u Ukrajinu? Tada bismo proterali rusku flotu iz Crnog mora - napisao je Meljnik na Tviteru.

9.07 - Peskov o ekonomskom ratu protiv Rusije: Držimo u tajnosti podatke

Ljudi koji učestvuju u razvoju ekonomske politike Rusije imaju pristup svim podacima koji su im potrebni, za širi krug se ove informacije ne otkrivaju zbog hibridnog rata Zapada protiv Rusije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Protiv Rusije se vodi hibridni rat, kao i ekonomski rat. Zato je u takvim uslovima i prirodno što držimo u tajnosti te podatke - rekao je Peskov.

Navodno, u ruskim vladinim krugovima se vodi diskusija o tome da li je potrebno da se više otkrivaju informacije o ekonomskoj situaciji u zemlji.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Dmitrij Peskov

8.58 - Predsednik Državne dume: SAD učestvuju u konfliktu u Ukrajini

Isporuke teškog naoružanja Kijevu svedoče o direktnom učešću Vašingtona u konfliktu u Ukrajini, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

- Tamo se nalaze američki instruktori i plaćenici. Kako bi spasili kijevski režim oni su počeli da isporučuju teško naoružanje. Sve to govori o direktnom učešću Vašingtona u sukobu, zbog straha da će izgubiti svoju koloniju - napisao je Volodin na Telegramu.

7.23 - Zelenski: Ukrajini potrebne balističke rakete

Kijevu su potrebne balističke rakete, posebno rakete „atakms“, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

- Ukrajini trebaju rakete dugog dometa. Učinićemo sve kako bi partneri otpočeli ove vitalne isporuke, naročito snabdevanje raketama ‘atakms’ i drugim sličnim oružjem - poručio je Zelenski.

7.15 - Brifing ruske vojske

Grupa trupa „Jug“ Oružanih snaga Rusije u pravcu Donjecka za dan je uništila pet haubica, uključujući jednu američku M777, američki protivbaterijski radar AN/TPQ-37 i više od 30 ukrajinskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je precizirano, tokom uspešnih ofanzivnih dejstava jedinice grupe snaga „Jug“ zauzele su povoljnije odbrambene linije i položaje.

Uništeno je i borbeno vozilo pešadije, sistem „pion“, haubica „giacint B“, dve haubice „msta-B“.

U pravcu Kupjanska i Krasnog Limana likvidirano je do 75 ukrajinskih vojnika, kao i samohodna haubica „gvozdika“ i dva artiljerijska sistema M-777 američke proizvodnje.

Profimedia
Granatiranje

7.00 - Srušio se helikopter koji prevozi Putina u Moskvi

Helikopter Mil Mi-8, koji se koristi za prevoz ruskog predsednika Vladimira Putina, udario je u zemlju u petak prilikom sletanja na međunarodni aerodrom Vnukovo koji se nalazi oko 42 km jugozapadno od centra ruske prestonice, javila je ruska državna novinska agencija Interfaks.

Vazduhoplovna publikacija Aerotime Hub javila je da je helikopter pripadao Odredu specijalnih letova „Rosija“, koji upravlja avionima koji se koriste za prevoz zvaničnika ruske vlade. Nejasno je ko je bio u helikopteru i da li je neko povređen u incidentu.

Službe za hitne slučajeve koje citira Interfaks saopštile su da „prema preliminarnim podacima ima žrtava“, pozivajući se i na izvor sa aerodroma koji je rekao da u incidentu niko nije povređen.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike