Da li je ovo objava rata? Poljska tajno slala Kijevu kompletne "migove" pod naznakom "rezervni delovi"

28.01.2023

19:23

0

Autor: M. Vu.

Slanje aviona neki zapadni zvaničnici prethodno su smatrali eskalatornim korakom koji se ne sme dogoditi

Da li je ovo objava rata? Poljska tajno slala Kijevu kompletne "migove" pod naznakom "rezervni delovi"
MiG-29 - Copyright AP Photo/Sergei Grits

Poljska je, navodno, Ukrajini već u tajnosti isporučila određeni broj operativnih borbenih aviona MiG-29, preneli su poljski mediji.

Nakon što su nemačka vlada i predsednik SAD Džozef Bajden najavili isporuku svojih tenkova "leopard 2", odnosno "Abrams" Ukrajini, Kijev je ponovio zahteve za borbenim avionima koje bi upotrebio protiv ruskih snaga u sukobu.

Slanje aviona neki zapadni zvaničnici prethodno su smatrali eskalatornim korakom koji se ne sme dogoditi, budući da bi ti avioni mogli da budu iskorišćeni za napad na rusku teritoriju.

Nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je mogućnost slanja aviona u Ukrajinu, navevši da "Nemačka ne koristi avione F-16" koje kijevski režim zahteva, dok su Britanski mediji preneli da London takođe neće slati svoje "tajfune".

 

 

Poljska je još na početku vojne operacije u martu prošle godine ponudila da sve svoje borbene avione MiG-29 sovjetske proizvodnje pošalje ukrajinskim vazduhoplovnim snagama, pod uslovom da SAD pošalju F-16 avione koji bi "popunili" poljske vazdušne snage. Od ideje se odustalo jer je Vašington procenio da bi to dovelo do eskalacije sukoba.

- Poljska ne sme biti jedina zemlja NATO koja snosi rizik, a da ga druge zemlje ne kompenzuju ili dele na bilo koji način; nastavićemo da razgovaramo sa našim saveznicima o avionima MiG-29 - rekao je poljski ministar spoljnih poslova Pavel Jablonski poljskim medijima 9. marta 2022.

Rezervni delovi ili funkcionalni avioni?

Nekoliko dana kasnije, zvaničnici Ukrajinske ratne avijacije saopštili su da zvanično nisu dobili nijedan novi avion od svojih saveznika, već samo rezervne delove koji su iskorišćeni za obnavljanje i popravku postojeće flote.

Pozivajući se na izvore unutar vlade, poljski list "Džienik gazeta pravna" je objavio da je Poljska upravo u tom periodu dopremila nekoliko kompletnih "Migova" za Kijev.

Profimedia

Kako list navodi, avioni su rasklopljeni i poslati označeni kao rezervni delovi.

- Trup ili krila su takođe rezervni delovi - navode izvori.

Koliko ozbiljno Zapad shvata sopstvene "crvene linije"?

Kompanija "Lokid Martin" saopštila je da su spremni da zadovolje potražnju za avionima F-16 u trenutku kada neki od najbližih evropskih saveznika Ukrajine pokušavaju da Kijevu obezbede borbene avione.

Holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hoekstra rekao je prošle nedelje da će Holandija "otvorenog uma" razmotriti sve zahteve za slanje F-16 i da nema "nikakvih tabua" o vojnoj podršci.

Holandija ima oko 40 F-16 i u procesu je kupovine naprednijih F-35.

Pored Holandije, još sedam evropskih zemalja NATO-a koristi F-16, uključujući Poljsku, Norvešku i Rumuniju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike