Poljski general predložio regrutaciju izbeglica: Zapadna vojna pomoć omogućava Ukrajincima „da se bore, ali ne i da pobede“

20.01.2023

10:51

0

General koji je nekada služio kao savetnik poljskog ministarstva odbrane i zamenik ministra odbrane oslikao je prilično mračnu sliku Kijeva

Poljski general predložio regrutaciju izbeglica: Zapadna vojna pomoć omogućava Ukrajincima „da se bore, ali ne i da pobede“
Ukrajinski vojnici - Copyright AP Photo/LIBKOS

Zapadne nacije treba da „mobilišu" Ukrajince koji su pobegli od sukoba, da ih obuče i pošalju na prve linije fronta, rekao je u četvrtak penzionisani poljski general Valdemar Skržipčak. Bivši komandant poljskih kopnenih snaga izrazio je, međutim, sumnju u to da li Zapad može nešto da učini da pomogne Kijevu da ostvari pobedu.

NATO bi trebalo da počne sa podizanjem ukrajinske „vojske“ u Poljskoj, Nemačkoj i Francuskoj, rekao je Skržipčak za poljski medij Vpolitice, dodajući da Zapad ne treba ni da pita Ukrajince da li žele da se bore ili ne.

- Morate da se mobilišete, regrutujete ih u vojsku i to je to - rekao je on.

General koji je nekada služio kao savetnik poljskog ministarstva odbrane i zamenik ministra odbrane oslikao je prilično mračnu sliku Kijeva.

- Nema vojne šanse da Ukrajina pobedi u ovom ratu - rekao je on, dodajući da je jedini način da se pobedi Rusija da se „uguši“ politički i ekonomski.

Skržipčak veruje da će čak i slanje savremenih tenkova zapadne proizvodnje imati mali uticaj na bojnom polju.

- Ni 100 tenkova neće promeniti situaciju u kojoj Rusi imaju višestruku prednost nad ukrajinskom vojskom. Ukrajinci neće pobediti Ruse sa stotinu Leoparda - rekao je general.

AP Photo/Michael Sohn
 

Ranije su Varšava i Helsinki razmatrali slanje borbenih tenkova nemačke proizvodnje Leopard 2 u Ukrajinu. London je takođe obećao desetak svojih tenkova Čalendžer 2. Berlin, koji se dugo opirao toj ideji, upozorio je da bi slanje bilo kakve vojne opreme nemačke proizvodnje u Ukrajinu bez njenog pristanka bilo protivzakonito.

Skržipčak je tvrdio da je kontrola nad Donbasom u rukama Moskve i da bi gubitak regiona Ukrajinu pretvorio u „poljoprivrednu zemlju“. On je takođe izrazio sumnju da Rusija planira da okupira celu Ukrajinu, rekavši da je to neizvodljivo.

Zapadna vojna pomoć samo omogućava Ukrajincima „da se bore, ali ne i da pobede“, rekao je general, postavljajući pitanje da li „svi Ukrajinci treba da poginu na bojnom polju“.

Rusija je pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini prošlog februara, navodeći kao razlog potrebu da zaštiti narod Donbasa, kao i neuspeh Kijeva da primeni sporazume iz Minska iz 2014-15.

Moskva je više puta upozoravala Zapad da slanje oružja Kijevu samo produžava borbe i povećava rizik od direktne konfrontacije Rusije i NATO-a.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike