Putin upozorio: Cene lekova rastu, a neki lekovi nedostaju

24.01.2023

20:53

0

Najčešća je bila privremena nestašica antibiotika i antipiretika

Putin upozorio: Cene lekova rastu, a neki lekovi nedostaju
Vladimir Putin - Copyright Profimedia

U poslednje vreme, cene lekova su porasle i postoji nedostatak jednog broja lekova, uprkos rastu farmaceutske proizvodnje u Rusiji, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Tokom tri kvartala prošle godine nedostatak je iznosio oko 22 odsto, a 60 odsto našeg tržišta su lekovi domaće proizvodnje. Ipak, nastala je nestašica nekih lekova, a cene su rasle - rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade.

Ranije ovog meseca Roszdravnadzor je priznao da može doći do kašnjenja u isporuci određenih proizvoda apotekama zbog logističkih problema.

Anketa sprovedena među farmaceutima pokazala je da je oko 99 odsto predstavnika apotekarskih ustanova u 2022. godini imalo problema sa nedostatkom lekova.

Najčešća je bila privremena nestašica antibiotika i antipiretika, a nedostatak je uočen i kod lekova za odrasle i tableta i sirupa i supozitorija za decu.

Pixabay
 

Tako su među lekovima, čiji su privremeni prekidi u snabdevanju najčešće primećeni, bili antibiotici amoksiklav, augmentin i panklav. Od antipiretika, predstavnici apoteka su ukazali na probleme sa Nurofenomom za decu.

Putin je izjavio i da Rusija ne brani i ne ograničava uvoz lekova.

Mnoge strane kompanije nastavljaju da rade u zemlji, ali je neophodno povećati sopstvena istraživanja, rekao je on.

- Kao što znate, mi ne branimo uvoz, ne ograničavamo ga. Radimo sa proizvođačima koji tradicionalno rade na našem tržištu, stranim proizvođačima. Moram reći da mnogi nastavljaju ovaj posao kao i obično. Ali neki od njih su obustavili istraživanja, kao i mi i naravno, veoma je važno da pojačamo naše napore u ovom pravcu - rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade i poručio: "Nadam se da će se to i dalje dešavati".
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike