Utrostručen broj tražilaca azila u Austriji: Azilanti apliciraju i za Nemačku, Francusku, Španiju...

23.01.2023

17:21

0

Tražioci azila najviše su aplicirali za Nemačku, Francusku, Španiju i Austriju, a najmanje za Mađarsku

Utrostručen broj tražilaca azila u Austriji: Azilanti apliciraju i za Nemačku, Francusku, Španiju...
Ilustracija - Copyright AP Photo/Darko Vojinović

Broj zahteva za azil u Austriji utrostručio se prošle godine, što tu zemlju čini članicom EU sa najvećim porastom broja zahteva, navodi se u izveštaju Evropske komisije u koji je austrijski list "Velt" imao uvid.

"Velt" prenosi da je u 2022. godini 923.991 osoba podnela zahtev za azil u Evropskoj uniji, odnosno duplo više u odnosu na prethodnu godinu, a najviše tražilaca azila je iz Sirije, Avganistana, Turske, Venecuele i Kolumbije.

Tražioci azila najviše su aplicirali za Nemačku, Francusku, Španiju i Austriju, a najmanje za Mađarsku, za koju je bilo svega 46 zahteva. Austrija je stavila veto na pristupanje Rumunije i Bugarske Šengenu zbog zabrinutosti da te dve zemlje neće moći da sprovedu dovoljno snažne granične kontrole kako bi zaustavile legalnu migraciju, prenosi "Velt".

Austrijski kancelar Karl Nehamer je istakao svoju "punu podršku Bugarskoj i Rumuniji" i zahtevao "konkretne akcije od Evropske komisije za jače upravljanje spoljnim granicama".

- Bugarska mora uspostaviti graničnu kontrolu strogu kao što je ona u Grčkoj. Za ovo se moraju staviti na raspolaganje sredstva iz budžeta EU - rekao je Nehamer.

Pored tražilaca azila, oko pet miliona Ukrajinaca podnelo je zahtev za takozvanu privremenu zaštitu, koja im omogućava da odmah dobiju boravišnu dozvolu i daje im pravo da rade u EU.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike