Pobuna protiv reforme pravosuđa u Izraelu se ne smiruje: Na protestu večeras u Tel Avivu 100.000 ljudi!

21.01.2023

22:45

0

Učestvovali i izraelski političari koji se protive premijeru Benjaminu Netanijahuu, a protesti održani i u Haifi i Jerusalimu

Pobuna protiv reforme pravosuđa u Izraelu se ne smiruje: Na protestu večeras u Tel Avivu 100.000 ljudi!
Protest u Tel Avivu - Copyright Foto: Tanjug/AP Photo/ Oded Balilty

U Tel Avivu je večeras održan protest protiv vladinih reformi pravosudnog sistema u Izraelu, na kojem je učestvovalo oko 100.000 ljudi, uključujući izraelske političare koji se protive premijeru Benjaminu Netanijahuu, a protesti su održani i u Haifi i Jerusalimu.

Putevi su bili zatvoreni u Tel Avivu nekoliko sati pre početka protesta. Protest je počeo u ulici Kaplan, a zatim je organizovana protestna šetnja do kompleksa vladinih zgrada u Tel Avivu, objavio je Džeruzalem post.

Foto: Tanjug/AP Photo/ Oded Balilty
Sa večerašnjeg protesta u Tel Avivu

Protestu je prisustvovalo više organizacija, uključujući Pokret za kvalitet vlade koji je održao sopstveni protest na trgu Habima pre nego što se pridružio zajedničkom maršu.

U protestu su učestvovali bivši premijer i opozicioni lider Jair Lapid, kao i  poslanici Beni Ganc i Merav Mihaeli, bivši ministar odbrane i načelnik generalštaba Moše Jalon, bivša zamenica državnog tužioca Dina Zilber i predsednik Advokatske komore Izraela Avi Himi.

Foto: Tanjug/AP Photo/ Oded Balilty
Na protestu u Tel Avivu bilo 100.000 ljudi

- Ovo je protest za zemlju. Ljudi koji vole zemlju došli su danas ovde da brane njenu demokratiju, brane njene sudove i brane ideju zajedničkog života i zajedničkog dobra. Nećemo odustati dok ne pobedimo - rekao je Lapid.

To je treća sedmica protesta u Izraelu otkako je ministar pravde Jariv Levin najavio planove za reformu pravosudnog sistema, kojom je predviđeno smanjenje ovlašćenja Vrhovnog suda Izraela i veći uticaj parlamenta na pravosudni sistem.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike