Urnebesan snimak iz Nemačke: Policajci krenuli na demonstrante, pa se zaglavili u blatu, a tek sveštenik... (VIDEO)

15.01.2023

23:15

0

Autor: M. Vu.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kom se vidi kako su pripadnici snaga bezbednosti naišli na neočekivanog protivnika - blato

Urnebesan snimak iz Nemačke: Policajci krenuli na demonstrante, pa se zaglavili u blatu, a tek sveštenik... (VIDEO)
nemački policajci se zaglavili u blatu - Copyright Foto:Printskrin/Tviter

Hiljade demonstranata okupilo se kako bi sprečili čišćenje i rušenje sela Licerat u zapadnoj Nemačkoj, na čijem mestu bi trebalo da se proširi rudnik uglja.

Protesti su kulminirali juče - demonstrantima se pridružila ekološka aktivistkinja Greta Tunberg, a došlo je i do sukoba sa policijom koja pokušava da ih rastera.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kom se vidi kako su pripadnici snaga bezbednosti naišli na neočekivanog protivnika - blato.

Na snimku se vide nemački policajci, u opremi za razbijanje demonstracija, koji su se zaglavili u dubokom blatu.

Njima su u pomoć priskočile kolege, što je dovelo do komičnih scena i niza padova po blatnjavoj livadi.

Dodatnu muku zadavali su im demonstranti koji su iskoristili priliku da im se podsmevaju.

 

 

Policijska akcija evakuacije ekoloških aktivista iz sela Licerat počela je u sredu ujutru. U prva tri dana akcije u kojima su učestvovala policijska pojačanja iz cele Njemačke, oko 470 ljudi napustilo je selo, od kojih 320 dobrovoljno.

Iz nemačke policije je saopšteno da je oko 70 policajaca povređeno u okršajima sa demonstranatima.

Oko 15.000 demonstranata, prema policiji, ili 35.000 prema organizatorima, došlo je u Licerat kako bi podržali aktiviste koji su zauzeli to mesto i koje policija pokušava da evakuiše od srede.

Prema policiji, sudski postupak pokrenut je protiv 150 ljudi.

Situacija na terenu je ponovo mirna danas, navela je policija.

Operacija evakuacije aktivista iz Licerata je politički osetljiva za vladajuću koaliciju socijaldemokrate Olafa Šolca koji vlada zajedno sa ekolozima. Aktivisti optužuju ekologe da su izneverili svoja obećanja.

 

 

Vlada smatra da je potrebno da se rudnik proširi zbog energetske bezbednosti Nemačke koja mora da nadoknadi prekid isporuka gasa iz Rusije. To osporavaju protivnici u ime borbe protiv fosilnih goriva.

Ekolozi, naime, kažu da bi rušenje sela buldožerom radi proširenja rudnika Garcvajler rezultiralo ogromnim količinama emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte.

 

 

Kompanija je prošle godine postigla dogovor sa regionalnom vladom koji dozvoljava da se selo uništi i u kome zauzvrat obećava da će prestati da upotrebljava ugalj do 2030. godine, a ne do 2038. godine kako je ranije planirano.

Ali ekološki aktivisti kažu da je sporazum o proširenju ogromnog otvorenog rudnika Garcvajler u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Nemačke da smanji emisije gasova staklene bašte koji zagrevaju planetu i citiraju studije koje sugerišu da ugalj ispod Licerata možda nikada neće biti potreban.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike