Haos na ulicama Pariza: Sukobi na protestu kurdske zajednice, policija bacila suzavac, demonstranti prevrtali automobile (FOTO/VIDEO)

24.12.2022

14:40

0

Autor: 24sedam

Nekoliko automobila je prevrnuto u blizini Trga Republike, gde se tradicionalno održavaju demonstracije

Haos na ulicama Pariza: Sukobi na protestu kurdske zajednice, policija bacila suzavac, demonstranti prevrtali automobile (FOTO/VIDEO)
Ilustracija - Copyright Foto: Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Predstavnici kurdske zajednice u Francuskoj okupili se u podne u centru Pariza na protestima na kojima traže odgovore povodom ubistva trojice Kurda u francuskoj prestonici koja su, kako kažu, razotkrila ranjivost kurdske zajednice. Na protestu u Parizu došlo je do sukoba demonstranata i policije, koja je potom upotrebila suzavac.

Nekoliko automobila je prevrnuto u blizini Trga Republike, gde se tradicionalno održavaju demonstracije, preneo je Rojters.
 

 


Sukobi su izbili kada su neki demonstranti napustili trg, i gađali policiju koja je odgovorila suzavcem.

Naoružani napadač je juče ubio trojicu Kurda u Kurdskom kulturnom centru i obližnjem kafiću u prometnom delu Pariza, u 10 arondismanu, u trenutku kada se kurdska zajednica spremala da obeleži 10. godišnjicu nerazjašnjenog ubistva tri aktivistkinje.

 

 


Policija je potom uhapsila 69-godišnjeg osumnjičenog napadača za koga vlasti navode da je nedavno pušten iz pritvora gde je čekao na suđenje zbog napada sabljom pre godinu dana na izbeglički centar u Parizu.

Nakon saslušanja osumnjičenog, istražitelji su prvobitnim optužbama za ubistvo dodali i rasističke motive, saopštilo je tužilaštvo.

 

 


Kurdski demokratski savet u Francuskoj (CDK-F) pozvao je preko društvenih mreža i svoje veb stranice na okupljanje danas u 12.00 časova na Trgu Republike, tradicionalnom mestu okupljana demonstranata u Parizu.

 

 

Na Trgu se okupilo nekoliko stotina ljudi, a mnogi su se pojavili noseći zastave.

 

 


Pariska tužiteljka Lor Beksio izjavila je u petak da je mogući motiv napada bio rasizam, ali kurdski predstavnici insistiraju da je reč o terorističkom napadu.

 

 

- Znamo da smo ugroženi. Kurdi uopšte, Kurdi aktivisti i militanti. Francuska ima obavezu da nas zaštiti - izjavio je za televiziju BFM Berivan Firat, portparol CDK-F.

Jučerašnja ubistva u Parizu izazvala su strah u kurdskoj zajednici koja se pripremala za obeležavanje 10. godišnjice od ubistva tri Kurdkinje u Parizu.

- Kurdska zajednica je u strahu, a već je bila traumatizovana trostrukim ubistvom 2013. godine. Potrebni su nam odgovori, podrška i pažnja - izjavio je David Andic, advokat koji zastupa CDK-F.

Da podsetimo, juče su u pucnjavi u Parizu ubijene su tri osobe, a troje je ranjeno. Osumnjičeni za napad je priveden, saopštila je televizija BFMTV, pozivajući se na izvor u policiji.
Navodi se da je muškarac (69), koji je odbio da se identifikuje, otvorio vatru nasred ulice u 10 pariskom arondismanu.

Incident se dogodio u blizini Kulturnog centra Kurda.

Motivi za sada nisu poznati.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike