Mask izneo smelu tvrdnju: Sve društvene mreže cenzurišu sadržaj za vladu SAD!

28.12.2022

11:29

0

„Gugl često čini da linkovi nestanu", tvrdi izvršni direktor Tvitera

Mask izneo smelu tvrdnju: Sve društvene mreže cenzurišu sadržaj za vladu SAD!
Ilon Mask - Copyright AP Foto/Ringo H.W. Chiu, Archivo

Sve platforme društvenih medija rade sa vladom SAD na cenzuri sadržaja, izjavio je u utorak izvršni direktor Tvitera Ilon Mask. Dokumenti koje je Musk objavio nakon kupovine Tvitera pokazuju da je platforma bila u dosluhu sa FBI-em, CIA-om, Pentagonom i drugim vladinim agencijama kako bi prikrila informacije o izborima, Ukrajini i kovidu 19.

- *Svaka* kompanija za društvene medije uključena je u žestoku cenzuru, uz značajno učešće i, ponekad, eksplicitne smernice vlade - napisao je Mask na Tviteru, dodajući da „Gugl često čini da linkovi nestanu".

Mask je mislio na internu komunikaciju na Tviteru koju je objavio novinar Met Taibi s njegovim odobrenjem, a koja sugeriše da su viši rukovodioci platforme održavali redovne sastanke sa članovima FBI-a i CIA-e, tokom kojih su im agencije davale liste „stotina problematičnih naloga“ za suspendovanje uoči izbora 2020.

Pored Tvitera, vlada je bila u kontaktu „sa skoro svakom većom tehnološkom firmom“, tvrdi Taibi.

- To uključuje Fejsbuk, Majkrosoft, Verizon, Redit, čak i Pinterest. Agenti CIA-e „skoro uvek“ su prisustvovali sastancima ovih firmi sa FBI-evom radnom grupom za spoljni uticaj - tvrdi Taibi.

 

 

U tužbi koju su ranije ove godine podneli državni tužioci Misurija i Luizijane navodi se da su se zvaničnici iz najmanje 12 vladinih agencija sastajali nedeljno sa predstavnicima Tvitera, Fejsbuka i drugih tehnoloških giganata 2020. godine kako bi odlučili koje narative i korisnike će cenzurisati, od tema koje se kreću od navodnog mešanja u izbore do kovida 19.

Samozvani „apsolutista slobode govora“, Mask, kupio je Tviter za 44 milijarde dolara u oktobru. Od tada je objavio niz dokumenata koji bacaju svetlo na prethodno neprozirnu politiku cenzure platforme. Objavilo ih je nekoliko nezavisnih novinara, a dokumenti su pokazali kako je Tviter prikrivao informacije koje su štetne za izbornu kampanju Džozefa Bajdena, bio u dosluhu sa FBI-em da ukloni sadržaj koji je agencija želela da sakrije, pomagao u kampanjama američke vojske i cenzurisao „antiukrajinske narative“ u ime više američkih obaveštajnih agencija.

FBI je prošle nedelje rekao da prepiska između njegovih agenata i osoblja Tvitera „ne pokazuje ništa više od primera tradicije dugogodišnjeg i tekućeg angažmana savezne vlade i privatnog sektora“.

Bela kuća je odbila da odgovori na navode da je FBI tražio od Tvitera da cenzuriše informacije koje su štetne za kampanju Džoa Bajdena 2020.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike