Erdogan Zelenskom ponudio da bude posrednik u pregovorima s Rusijom! Holandija spremna da plati tenkove za Ukrajinu

20.01.2023

22:34

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Erdogan Zelenskom ponudio da bude posrednik u pregovorima s Rusijom! Holandija spremna da plati tenkove za Ukrajinu
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Roman Chop/Libkos/Evgeniy Maloletka

Sukob u Ukrajini je ušao u 331. dan.

NATO i lideri zapadnih zemalja najavljuju nove isporuke teškog naoružanja Ukrajini, dok Kijev tvrdi da Rusija ostaje bez balističkih projektila.

Istovremeno se nastavljaju ruski raketni udari na ukrajinsku infrastrukturu, a borbe su ponovo intenzivirane u Zaporožju i Donjecku.

Kijevske vlasti su navodno povukle deo trupa sa zaporoškog sektora fronta, a vršilac dužnosti Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je da je zauzeto selo Verhnje Vodjano u blizini Donjecka.

Najvažnije činjenice

U toku je 331. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.34 - Ukrajina pojačava PVO snage na severu zemlje

Ukrajinska vojska pojačava PVO snage na severu zemlje, a reč je o razmeštanju mobilnih jedinica, saopštila je ukrajinska vojna komanda.

U prvoj fazi formirano je 19 PVO grupa na bazi moćnih terenaca Ford F250 i Ford F350 koji su adaptirani za borbene uslove.
„Oni će da štite nebo nad severnim teritorijama, ali i vazdušnog puta koji vodi ka Kijevu“, navodi se u saopštenju.

22.49 - Prigožin odgovorio Amerikancima: Konačno smo kolege

Osnivač privatne vojne kompanije „Vagner“ Evgenije Prigožin ironično je prokomentarisao odluku američkih vlasti da njegovu organizaciju proglase „kriminalnom“ rekavši da konačno Amerikance može da zove „kolegama“.

- Najzad su grupa `Vagner` i Amerikanci – kolege. Naše odnose od sada možemo da zovemo `razmirice kriminalnih klanova` - dodao je Prigožin.

22.13 - Amerika savetuje Ukrajini da izvuče vojsku iz Artjomovska

SAD savetuju Ukrajini da izvuče svoju vojsku iz Artjomovska, prenosi agencija AFP pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Kako navodi agencija, američki zvaničnik je rekao i da se napori koje Kijev ulaže u odbranu grada kose sa naporima za pripremu prolećne ofanzive.

Ocenio je i da situacija sa Artjomovskom ide naruku Rusiji jer ima više vojnih i artiljerijskih resursa.

Takođe je rekao i da će obuka ukrajinskih vojnika takođe potrajati, zbog čega bi Kijev mogao da razmotri mogućnost da ustupanjem Artjomovska kupi vreme jer ako nastavi da brani grad, onda verovatno neće imati dovoljno resursa za pripremu za napad.

AP Photo/Alexei Alexandrov
Rat u Ukrajini

21.33 - EU traži pravni način za konfiskovanje zamrznute ruske imovine

EU još nije odlučila na koji način može da konfiskuje zamrznutu imovinu Ruske Federacije, kako bi ta sredstva preusmerila u obnovu Ukrajine, rekao je danas novinarima u Briselu neimenovani evropski zvaničnik i dodao da se raspravlja o pravnim pitanjima. 

- Razgovara se o zakonskim mogućnostima na temu oduzimanja zamrznute imovine. Ovde imamo mnogo pitanja, ovo je složen proces - rekao je on, prenela je RIA novosti.

Evropski parlament je u četvrtak usvojio neobavezujuću rezoluciju kojom se poziva na korišćenje ruske državne imovine "za reparacije" Kijevu. 

20.29 - Zelenski: Ukrajina mora da se bori da dobije moderne tenkove

Ukrajina će i dalje morati da se bori da obezbedi savremeno teško naoružanje, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nakon što savezničke nacije nisu uspele da se dogovore da li će poslati tenkove nemačke proizvodnje "Leopard".

- Svaki dan činimo sve da postane očiglednije da nema alternative donošenju odluke o tenkovima.

Dodao je da će sastanak u Ramštajnu ojačati otpor Ukrajine i izrazio uverenje da će saveznici podržati Kijev koliko god je to moguće.

18.23 - Borci „Vagnera“ nadomak da Artjomovsk stave u obruč

Borci grupe „Vagner“ blizu su toga da stave u obruč Artjomovsk, izjavio je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- Što se tiče Artjomovska, može se reći da, iako situacija nije blizu završetka, onda je blizu opkoljavanja čemu sada streme jedinice 'Vagnera' koje se tamo nalaze“, rekao je Pušilin.
Po njegovim rečima, trenutno se nastavljaju borbe u području mesnog kombinata u Artjomovsku gde „jedinice 'Vagnera' napreduju danonoćno. 

Pušilin je podsetio na današnje oslobađanje Kleščejevke u DNR, istakavši da to drastično poboljšava položaj ruskih snaga u području Soledara.

- Tamo je već u toku prilično ozbiljno čišćenje i nakon oslobađanja Kleščejevke tamo se otvaraju novi horizonti za napredovanje. Rekao bih da je položaj dramatično poboljšan - ocenio je vršilac dužnosti šefa DNR.

16.59 - Erdogan razgovarao se Zelenskim, ponudio posredništvo između Moskve i Kijeva

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ponudio se u današnjem telefonskom razgovoru sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim da bude posrednik u pregovorima između Moskve i Kijeva, saopštila je kancelarija predsednika Turske. 

Erdogan je izjavio saučešće ukrajinskom predsedniku zbog stradalih u padu helkoptera 18. januara, dodaje se u saopštenju.

AP Photo/Darko Bandic
Redžep Tajip Erdogan

15.28 - Novih pola milijarde evra pomoći Ukrajini za naoružavanje

Nova sedma tranša pomoći iz Evropskog fonda za mir koja će biti upućena Kijevu za potrebe naoružavanja iznosiće pola milijarde evra, saopštio je neimenovani visoki evropski zvaničnik.

- Naš zadatak je da nastavimo da pomažemo Ukrajini, da utvrdimo novi paket pomoći u visini od 500 miliona evra - rekao je on.

On je dodao i da će šef evropske diplomatije Žozep Borelj na susretu ministara inostranih poslova Evropske unije 23. januara pokušati da usaglasi tu novu tranšu pomoći.

15.16 - Dojčlandtrend: Nemci podeljeni oko isporuke tenkova Ukrajini

Prema najnovijoj anketi tanka većina od 46 odsto Nemaca je za to da se Ukrajini isporuče borbeni tenkovi Leopard, pokazalo je najnovije istraživanje televizije ARD "Dojčlandtrend".

Isporuku posebno podržavaju stariji od 65 godina, i građani u zapadnim pokrajinama. Protiv isporuke je bilo 43 odsto građana, dok 11 odsto ne može ili ne želi da se izjasni, prenosi Dojče vele uz ocenu da su  uočljive jasne razlike između Istoka i Zapada Nemačke, mlađih i starijih ljudi i stranaka koje građani biraju ili preferiraju.

AP Photo/Martin Meissner, File
 

U Nemačkoj su mlađe i srednje starosne grupe, do 50 godina, pretežno protiv isporuke teških borbenih tenkova.

Oko 52 odsto mladih od 18 do 34 godine smatra da Nemačka ne bi trebalo da isporuči borbene tenkove. Međutim, isto toliko - 52 odsto Nemaca starijih od 65 godina misli suprotno i podržava ispruku tenkova Ukrajini. Dok svaka druga osoba u zapadnim pokrajinama podržava isporuku borbenih tenkova Ukrajini, na istoku to odbacuje većina od 59 odsto.

Prema ovoj anketi, isporuku teških borbenih tenkova Ukrajini u najvećoj meri odobravaju  pristalice Hrišćansko demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unija Bavarske (CSU) i Zelenih sa 66, odnosno 61 odsto. Među onima koji podržavaju Socijaldemokratsku partiju Nemačke (SPD)  njih 49 odsto misli da ih "treba da isporučiti". 

14.52 - U Nemačkoj zatvorena kompanija koja je trebalo da upravlja Severnim tokom 2

Nemačka kompanija "Gas for Europe", koja je bila podružnica "Nord Stream 2 AG", prestala je da postoji od 1. januara 2023. godine, objavio je u petak novinski portal T-online, pozivajući se na izvod iz trgovinskog registra, preneo je TASS.

Kompanija "Gas za Evropu"  je registrovana  26. januara 2022. godine kao preduslov za sertifikaciju gasovoda prema nemačkim zakonima. Nord Stream 2 AG, operater podmorskog gasovoda Severni tok 1 od Rusije do Nemačke, sa sedištem u Švajcarskoj, bio je u obavezi da osnuje podružnicu u Nemačkoj i na nju prenese glavni kapital nemačkog segmenta gasovoda.

Profimedia
 

Podružnica je trebalo da postane jedini operater deonice gasovoda u Nemačkoj u skladu sa zakonodavstvom te zemlje i evropskim standardima.

14.44 - Berlin traži konsenzus saveznika o isporuci tenkova Ukrajini

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus negirao je danas na sastanku vojnih lidera u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn da Berlin jednostrano blokira isporuku tenkova Leopard Ukrajini i dodao da će nemačka vlada biti spremna da brzo reaguje po tom pitanju ako se postigne konsenzus među saveznicima.

- Ima dobrih razloga za isporuku, kao i dobrih razloga protiv, a imajući u vidu celokupnu situaciju, i da rat traje skoro godinu dana, svi razlozi za i protiv moraju biti pažljivo izvagani - rekao je Pisotrijus, prenosi Rojters.

14.01 - Lavrov predsednici MKCK: Ukrajina flagrantno krši međunarodno humanitarno pravo

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas u Moskvi u razgovoru sa predsednicom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Mirjanom Špoljarić, da Ukrajina flagrantno krši međunarodno humanitarno pravo.

- Želeo bih da vam još jednom skrenem pažnju na eklatantna kršenja međunarodnog humanitarnog prava od strane ukrajinskog režima. Dokazi o tim kršenjima su dokumentovani i mogu se naći čak i na društvenim mrežama i dobiti iz drugih izvora informacija - rekao je Lavrov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Sergej Lavrov

On je izrazio očekivanje da će MKCK nastaviti i pojačati napore u rešavanju problema poseta zarobljenim Rusima i obezbeđivanju njihovih prava. 

Mnogi od zarobljenih Rusa su podvrgnuti mučenju i drugim nehumanim metodama ukrajinskog režima, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, bataljoni u službi kijevskog režima ne oklevaju da postavljaju video snimke svojih zločina nad Rusima, uključujući i zloglasni video snimak pogubljenja nenaoružanih ratnih zarobljenika.

13.02 - Holandija spremna da plati nemačke tenkove za Kijev

Holandija je spremna da plati nemačke tenkove „leopard“ za Ukrajinu, izjavila je ministarka odbrane Kajsa Olongren, dodajući da se očekuje pozitivna odluka država NATO o slanju teškog naoružanja Kijevu.

Olongren je u intervjuu za agenciju Blumberg rekla da je Holandija ranije platila tenkove T-72 iz Češke namenjene za isporuku Ukrajini i da sličan pristup može biti primenjen i za nemačke tenkove.

12.44 - Borelj: Zemlje EU spremne da pošalju teške tenkove Ukrajini

Evropske zemlje su spremne da pošalju tenkove Ukrajini, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, dodajući da se nada da će ta odluka biti ubrzo doneta.

AP Photo/Olivier Matthys
Žozep Borelj

- Mislim da su Ukrajini potrebni ofanzivno oružje i teški tenkovi koje je tražila. Neke od evropskih zemalja su spremne da im to i pošalju - kazao je Borelj novinarima u Madridu, prenela je agencija Rojters.

12.20 - Kina reagovala na pismo Zelenskog Si Đinpingu: Peking će igrati svoju ulogu u rešavanju krize

Portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Vang Venbin je, komentarišući pismo Vladimira Zelenskog, koje je kineskom predsedniku Si Đinpingu predala supruga ukrajinskog predsednika, izjavio da će Kina na svoj način nastaviti da igra ulogu u rešavanju ukrajinske krize.

Vang je na brifingu istakao da je po pitanju ukrajinske krize Kina uvek aktivno radila na promovisanju mirovnih pregovora.

Ranije je Elena Zelenska izjavila da će pisma ukrajinskog lidera „sa formulom mira“ u Ukrajini predati predsednicima Evropske komisije, Švajcarske i predsedniku Kine. Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu ona je istakla da pismo Si Đinpingu predstavlja poziv na dijalog i da se nada odgovoru.

12.17 - Putin održao sastanak sa Savetom bezbednosti

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je sastanak sa stalnim članovima ruskog Saveta bezbednosti na kojem je govorio o toku specijalne operacije u Ukrajini.

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Na sastanku su, između ostalih, učestvovali šef diplomatije Sergej Lavrov, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev, ministar odbrane Sergej Šojgu.

Kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Šojgu je informisao učesnike o svojoj poseti štabu operacije početkom nedelje, dok je šef države obavestio o svojim nedavnim međunarodnim kontaktima.

11.49 - Vazdušna opasnost proglašena na celoj teritoriji Ukrajine

11.33 - Ostin: Rusija sprovodi pregrupisavanje, vreme je da dodatno podržimo Ukrajinu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin sastao se danas sa zvaničnicima NATO-a i drugih zemalja u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj i pozvao saveznike da dodatno podrže Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

- Rusija vrši pregrupisavanje, regrutuje i pokušava da se ponovo opremi. Ovo nije trenutak za usporavanje. Vreme je da kopamo dublje. Ukrajinski narod nas posmatra - rekao je Ostin na početku sastanka, prenosi Rojters.

10.50 - Peskov: Odnosi sa SAD su na najnižoj tački u istoriji

Odnosi Rusije i SAD su na istorijski najnižoj tački i nema nade za njihovo poboljšanje, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Profimedia
Dmitrij Peskov

- Bilateralni odnosi su sada, nažalost, verovatno na istorijski najnižoj tački. Nema nade za poboljšanje u doglednoj budućnosti - rekao je Peskov, prenosi RIA Novosti.

Prema mišljenju Peskova, sukob u Ukrajini je na uzlaznoj liniji, a Zapad je privržen zabludi da Kijev može da ostvari uspeh na bojnom polju.

- Sukob se zaista razvija uzlaznom linijom. Vidimo sve veću indirektnu, a ponekad i direktnu umešanost zemalja NATO-a u ovaj sukob - rekao je Peskov i dodao da će zbog te dramatične zablude Zapad zažaliti.

10.32 - Ruske snage tvrde da drže Kleščejevku, južno predgrađe Bahmuta

Proruske snage u istočnoj Ukrajini saopštile su danas da su preuzele kontrolu nad selom Kleščejevka, koje je predgrađe Bahmuta.

Kleščejevka, sa populacijom od 400 stanovnika pre rata, nalazi se devet kilometara južno od Bahmuta, gde paravojne ruske jedinice Vagner mesecima vode iscrpljujuće borbe sa ukrajinskim snagama, prenosi Rojters.

- Od 20. januara 2023. godine ruske trupe su u oslobođenoj Kleščejevki na teritoriji Donjecke Narodne Republike - navele su na Telegramu vlasti samoproglašene DNR, koju je pripojila Rusija nakon referenduma koji Kijev i većina zemalja ne priznaje.

10.01 - Grosi: Neophodno je formirati bezbednosnu zonu oko nuklearke Zaporožje

AP Photo/Markus Schreiber
Rafael Grosi

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi smatra da je neophodno hitno formirati zonu bezbednosti oko Zaporoške nuklearke.

- Situacija oko Zaporožja se pogoršava. Kako se razvija konflikt … situacija na istočnom frontu eskalira. Zbog toga smatram da je od maksimalne važnosti da se usvoje neke prelazne mere u cilju zaštite tog nuklearnog objekta - rekao je Grosi u intervjuu za američku TV „Foks njuz“.

9.26 - Finska najavila novu vojnu pomoć Kijevu od 400 miliona evra

Finska je najavila novu donaciju odbrambene opreme Ukrajini vrednu 400 miliona evra, prenosi Rojters.

Sa ovom isporukom bi se utrostručila ukupnu vrednost odbrambene pomoći Finske Ukrajini, i ona bi dostigla iznos od 590 miliona evra, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Portparol ministarstva saopštio je da paket ne uključuje nemačke tenkove Leopard 2.

8.55 - Vazdušna opasnost proglašena je u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti u Ukrajini

8.37 - Ukrajinci napali civilne objekte u tri grada Hersonske oblasti

Ukrajinska vojska otvorila je vatru na objekte civilne administracije u tri grada Hersonske oblasti na levoj obali Dnjepra, saopštio je predstavnik vanrednih službi regiona.

AP Photo/LIBKOS
 

Na grad Kazačji lager ispaljeno je 17 projektila, na Kahovku pet a na grad Gola pristanj deset projektila.

Utvrđuje se šteta ili broj žrtava.

8.30 - Zelenski očekuje čvrstu podršku saveznika na sastanku u Ramštajnu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je da njegova vlada očekuje čvrstu podršku zvaničnika NATO-a i drugih zemalja koji se danas sastaju u Nemačkoj, kako bi razgovarali o jačanju sposobnosti Ukrajine da se suprotstavi ruskim snagama uz pomoć savremenijih borbenih tenkova, prenosi Gardijan.

On je naveo da Kijev vrši pripreme za današnji sastanak u Ramštajnu i da "očekuje snažan paket vojne pomoći od SAD“, prenosi Gardijan. Sastanak u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj poslednji je u nizu otkako je Rusija napala Ukrajinu pre skoro 11 meseci, na kojem će se razgovarati o budućim isporukama oružja, posebno nemačkih tenkova Leopard 2 koje koriste vojske širom Evrope.

Berlin ima pravo veta na bilo koju odluku o izvozu tenkova, a prema dosadašnjim pokazateljima vlada kancelara Olafa Šolca nije pokazala spremnost da to odobri iz straha da ne isprovocira Rusiju, prenosi Gardijan.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
Vladimir Zelenski

Neki saveznici smatraju da je zabrinutost Berlina neopravdana, s obzirom da je Rusija već u potpunosti posvećena ratu, a iz Kremlja su u više navrata poručivali da će zapadni transferi oružja produžiti sukob i povećati stradanja u Ukrajini, navodi britanski list.

7.10 - Ukrajina će nastaviti da dobija podršku iz SAD

Sjedinjene Američke Države će podržavati Ukrajinu, uključujući moguću operaciju zauzimanja Krima, izjavila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.

„SAD pomažu Ukrajini i Ministarstvo odbrane je saopštavalo da ćemo biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno. To uključuje i operaciju na Krimu“, izjavila je Sing.

Istovremeno je dodala da SAD smatraju Krim ukrajinskom teritorijom, te da Kijev „ima pravo“ da ga povrati.

„Pitate da li se Ukrajina konsultuje sa nama? Mi ne diktiramo ukrajinskoj strani kako da vodi operacije. Ukrajinci donose odluke o svojim operacijama i o tome kada će ih sprovoditi. Ako oni odluče da sprovedu operaciju na Krimu, onda imaju pravo. Imaju sva prava da ga vrate“, poručila je Sing.

7.00 - Mađarska blokirala 500 miliona evra pomoći Ukrajini

Mađarska je blokirala sedmu tranšu evropske pomoći namenjene Ukrajini, javila je radio-stanica „RMF FM“.

- Reč je o oko 500 miliona evra iz takozvanog Evropskog fonda mira iz koga Evropska unija od početka rata finansira smrtonosno oružje i zaštitna sredstva za Ukrajinu - saopštila je radio-stanica.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike