Borbe u Poljskoj se zahuktavaju: Vladajuća stranka strahuje da će izgubiti na izborima, a „lista grehova" je podugačka

14.01.2023

20:13

0

Parlamentarni izbori u Poljskoj koji će se održati u oktobru ili novembru ove godine mogli bi da budu istorijski, ali u isto vreme i opasni

Borbe u Poljskoj se zahuktavaju: Vladajuća stranka strahuje da će izgubiti na izborima, a „lista grehova" je podugačka
Mateuš Moravjecki - Copyright AP Photo/Aurelien Morissard

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) namerava da ove godine postigne nešto što nikada nije urađeno u demokratskoj istoriji zemlje - da osvoji treći mandat.

Međutim, čak i lider stranke Jaroslav Kačinjski priznaje da će pobeda na parlamentarnim izborima ove jeseni biti teško ostvarljiva, rekavši nedavno da je teže nego kada je partija pobedila 2015. i 2019. godine.

PiS se suočava sa veoma velikim preprekama, ali je u prednosti jer se pokazao kao žilav borac koji ima iskustvo u pobeđivanju na tesnim izborima.

Novac Evorpske unije i zahtev za „vladavinom prava"

Varšava je već sedam godina u problematičnim odnosima sa Briselom zbog pokušaja nacionalističke vlade da stavi pravosudni sistem pod čvršću političku kontrolu. Vlasti EU su to osudile kao napad na demokratske vrednosti bloka.

Posle godina nedelotvornih pokušaja da se iznudi promena politike, EU je odlučila da udari Poljsku tamo gde je najviše boli, po novčaniku.

Varšavu je Sud pravde Evropske unije u oktobru 2021. kaznio dnevnom novčanom kaznom od milion evra (sada duguje 436 miliona evra) zbog nepoštovanja naloga suda EU da suspenduje kontroverzni disciplinski mehanizam u zemlji za sudije.

AP Photo/Virginia Mayo, Pool
Mateuš Moravjecki i Ursula fon der Lajen

Osim toga, Evropska komisija obustavila je isplatu 35 milijardi evra zajmova i grantova iz svog fonda za oporavak od pandemije sve dok Varšava ne ispuni dogovorene uslove u poništavanju promena u pravosudnom sistemu i vraćanju razrešenih sudija na posao.

Sa inflacijom od 17,5 odsto, jednom od najviših u EU, i vladinom potrošnjom koja je pod pritiskom, vladajućoj stranci je očajnički potreban novac uoči izbora.

- Ako sredstva ne stignu, to će mobilisati opoziciju - rekao je Norbert Mališevski, šef vladinog centra za analizu.

Da bi dobila novac, Varšava treba da donese zakon kojim se menja sistem disciplinskog kažnjavanja sudija, što je pokrenulo borbu unutar vladajuće koalicije, gde je PiS najveći član, ali mu je i dalje potrebna parlamentarna podrška mnogo manje, krajnje desničarske i evroskeptične stranke Ujedinjena Poljska kako bi ostala na vlasti.

Unutrašnje borbe

Iako postoji široka saglasnost unutar PiS-a o potrebi da se odustane od reformi pravosuđa da bi se dobila sredstva za oporavak, Ujedinjena Poljska, koju predvodi ministar pravde Zbignjev Zjobro, odlučno se protivi tome.

AP Photo/Michal Dyjuk
Mateuš Moravjecki, Ursula fon der Lajen i Andžej Duda 

To je dovelo do niza pokušaja premijera Mateuša Moravjeckog da nađe rešenje za ćorsokak u kom su se našli, ali za sada u tome nije uspeo.

- Postoje određena neslaganja o pitanjima u vezi sa zakonom koji otvara mogućnosti za finansiranje - rekao je portparol vlade Pjotr Miler prošle srede.

Članovi stranke Ujedinjena Poljska koriste priliku da udare na Moravjeckog, Zjobrovog rivala za vođstvo političke desnice.

Jedna od njegovih pruženih ruku, evropska parlamentarka Beata Kempa, obrušila se na „male bankare“, što je aludiranje na Moravjeckog, koji je bio izvršni direktor velike banke pre nego što je postao političar. Kempa je tvrdila da „takvi bankari“ žele da „promene crveno-belu zastavu u duginu“, što je napad na novogodišnji koncert koji je prikazala državna televizija, a na kom je pop grupa Black Eyed Peas nosila trake u duginim bojama.

- Hoćete li pobediti na izborima sa tim biračkim telom? Sigurna sam da nećete - dodala je Beata Kempa.

Upravo te javne podele potkopavaju podršku vladajućoj koaliciji, rekao je Mališevski.

AP Photo/Michal Dyjuk
Mateuš Moravjecki

- Jedno od najgorih pitanja je unutrašnji sukob. Na njega se loše gleda - naglasio je on, ističući da PiS sada ima podršku oko 37 odsto birača, za šest procentnih poena manje nego pre izbora 2019. koje je lako dobio.

Poletna opozicija

PiS pokazuje znake da mu ponestaje ideja, a Poljaci sve manje imaju strpljenja za stranku koja je pogođena ogromnim brojem skandala zahvaljujući sređivanju poslova za njene članove (i njihove prijatelje i rođake) u državnim preduzećima, institucijama, fondovima i skoro svuda gde se može lako zaraditi.

- Imamo skandale ujutro, u podne i uveče - rekao je Jacek Kuharčik, predsednik Instituta za javne poslove, istraživačkog centra sa sedištem u Varšavi. Iako „nijedan od njih ne utiče značajno“ na stranku, Kuharčik smatra da joj kumulativni efekat narušava podršku.

PiS je i dalje najpopularnija partija u Poljskoj, sa 37 odsto podrške, prema anketi „Politika", ali opozicija stalno osvaja glasače. U većini scenarija, četiri glavne opozicione stranke mogle bi da formiraju većinsku vladu, iako bi ona imala duboke ideološke podele nakon izbora.

AP Photo/Francois Mori
Donald Tusk

Veliki faktor ovde je bio povratak bivšeg premijera i predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska u nacionalnu politiku 2021. godine kao šefa Građanske platforme, najveće opozicione stranke.

Tusk je uspeo da podstakne opoziciju i pruži joj osećaj nade da PiS može biti pobeđen, rekao je Kuharčik.

- PiS ima mnogo težu startnu poziciju nego 2019. godine, kada je ekonomija bila jaka i kada su mogli da zaplaše glasače homoseksualcima - rekao je on.

Kečevi u rukavu

PiS-u neke stvari ipak idu naruku.

Jedan je rat u susednoj Ukrajini, gde vlada entuzijastično podržava Kijev, šaljući ogromne količine oružja i druge pomoći u borbi protiv Rusije. Njeno aktivno angažovanje popravilo je neke od međunarodnih pozicija vlade, i Moravjecki pred samo zahuktavanje kampanje računa na to.

- Izbor Prava i pravde jeste ono što garantuje mir i stabilnost - rekao je poljski premijer prošle nedelje.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Jaroslav Kačinjski 

Ovi izbori su još rizičniji zbog mogućih posledica. Ukoliko pobedi opozicija, hiljade pristalica PiS-a u udobnim foteljama vrlo brzo će ostati bez posla. Istaknuti političari PiS-a takođe se suočavaju sa mogućnošću da budu pod istragom i eventualno krivično gonjeni za odluke donete u proteklih sedam godina.

- Demokratija i vladavina prava moraju zaštititi građane od države kojom vlada oligarhija. Era zajedničke države će se završiti - upozorio je Grzegorz Shetina, visoki političar Građanske platforme.

PiS takođe pokušava da ojača svoju podršku među osnovnim biračkim telom, starijim biračima i onima u manjim gradovima i selima, finansijskim obećanjima i pozivanjem na tradicionalne vrednosti. U tome joj pomaže državna televizija koja šalje poruku da je opozicija izdajica Poljske predvođena Tuskom, čija stvarna lojalnost leži u Berlinu, a ne u Varšavi.

- Situacija PiS-a je teška, ali nije nemoguća - zaključio je Kuharčik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike