Berlin odbacio razgovore o ratnoj odšteti, Varšava burno reagovala: Nemačka tretira Poljsku kao vazalnu državu

03.01.2023

21:03

1

Autor: 24sedam

Nemačka vlada je više puta ponovila da su sva finansijska potraživanja vezana za Drugi svetski rat rešena

Berlin odbacio razgovore o ratnoj odšteti, Varšava burno reagovala: Nemačka tretira Poljsku kao vazalnu državu
Copyright Profimedia

Nemačka je odbila najnoviji zahtev Poljske da isplati ogromnu odštetu za razaranja tokom Drugog svetskog rata, poručivši u diplomatskoj noti da je to pitanje "zatvoreno", saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Poljske.

Poljska procenjuje gubitke u Drugom svetskom ratu koje je izazvala Nemačka na 6,2 triliona zlota (oko 1,40 biliona dolara) i traži ratnu odštetu, ali Berlin je više puta ponovio da su sva finansijska potraživanja vezana za Drugi svetski rat rešena, prenosi Rojters.

- Sumiraću da ovakav odgovor pokazuje apsolutno nepoštovanje prema Poljskoj i Poljacima. Nemačka ne vodi prijateljsku politiku prema Poljskoj već ovde želi da izgradi svoju sferu uticaja i tretira Poljsku kao vazalnu državu - izjavio je Arkadijuš Mularčik, zamenik ministra spoljnih poslova Poljske i dodao da će dalji dijalog sa Nemačkom u vezi sa zahtevom Poljske biti nastavljen "kroz međunarodne organizacije".

Oko šest miliona Poljaka, uključujući tri miliona poljskih Jevreja, ubijeno je tokom Drugog svetskog rata, a Varšava je sravnjena sa zemljom nakon ustanka 1944. godine u kojem je poginulo oko 200.000 civila.

Godine 1953. tadašnji komunistički vladari Poljske odrekli su se svih potraživanja ratne odštete pod pritiskom Sovjetskog Saveza koji je želeo da oslobodi obaveza Istočnu Nemačku, navodi Rojters.

Vladajuća poljska nacionalistička partija Pravo i pravda (PiS) tvrdi da je taj sporazum nevažeći, jer Poljska u to vreme nije bila u stanju da pregovara o pravednoj naknadi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike