Himarsa neće da fali: Američka kompanija pojačala proizvodnju bacača raketa kako bi mogla što više da pošalje Ukrajini

18.10.2022

22:52

0

Džejms D. Tajklet, predsednik i izvršni direktor kompanije, rekao je da Lokid Martin planira da poveća proizvodnju sa 60 godišnje na 96

Himarsa neće da fali: Američka kompanija pojačala proizvodnju bacača raketa kako bi mogla što više da pošalje Ukrajini
Himars - Copyright Profimedia

Američka kompanija Lokid Martin povećaće proizvodnju višecevnih raketnih bacača M142 HIMARS, izvestio je u utorak Politiko. Ova vest je usledila nakon obećanja Vašingtona da će poslati više oružja Ukrajini.

Ovaj proizvođač oružja godinama sponzoriše brojne grupe za pritisak koje se zalažu za konfrontaciju sa Rusijom, kao što su Atlantski savet, CEPA i Hadson institut. Još 1990-ih „Komitet SAD za proširenje NATO“ predvodio je Brus L. Džekson, koji je bio i direktor strateškog planiranja u Lokidu.

Prema izveštaju, Džejms D. Tajklet, predsednik i izvršni direktor kompanije, rekao je da kompanija planira da poveća proizvodnju sa 60 godišnje na 96. Taj potez je usledio nakon što su Ukrajina, Poljska i Estonija naručile desetine lansera, naveo je pomenuti medij.

Tajklet je dodao da Lokid Martin takođe razmatra proširenje svoje fabrike u Kamdenu u Arkanzasu.

„Unakrsno obučavamo našu kvalifikovanu radnu snagu u gomili proizvodnih linija“ kako potražnja raste za HIMARS-om ili M270 vođenim raketnim sistemom za višestruko lansiranje (MLRS), rekao je on.

Printscreen / Youtube / Sam Eckholm
 

HIMARS je među najnaprednijim oružjem koje su SAD do sada isporučile Ukrajini. Sistem omogućava izvođenje visoko preciznih udara na ciljeve kao što su mostovi i skladišta municije iza neprijateljskih linija.

Vašington je do sada Kijevu isporučio 20 ovih sistema, a SAD su ovog meseca saopštile da su četiri nova HIMARS-a deo najnovijeg paketa vojne pomoći vrednog 625 miliona dolara.

Mihail Podoljak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je u avgustu da bi pošiljka od 50 HIMARS-a „potpuno promenila tok ovog rata“.

Rusija je više puta tvrdila da isporuka HIMARS-a i drugog zapadnog naoružanja Ukrajini samo dovodi do eskalacije sukoba.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike