Nemačka "Puma" potpuno zakazala: Šta se dogodilo sa najskupljim borbenim vozilom pešadije na svetu?

18.12.2022

17:56

0

Autor: 24sedam

Elektronika se pokazala kao problematična, a u jednom vozilu izbio je požar u kabini

Nemačka "Puma" potpuno zakazala: Šta se dogodilo sa najskupljim borbenim vozilom pešadije na svetu?
Vozilo Puma - Copyright Profimedia

Nemačka borbena vozila pešadije Puma, za koja se očekivalo da se pridruže snagama za brzo reagovanje NATO-a, potpuno su otkazala tokom vežbi, objavio je nemački "Špigl", pozivajući se na interni dokument Bundesvera.

U tekstu se citira pismo general-majora Ruprehta fon Batlera, komandanta 10. oklopne divizije, u kojem se kaže da su svih 18 vozila koja su učestvovala u vežbi postala neupotrebljiva. On je njihov učinak opisao kao "potpuni neuspeh".

Elektronika se pokazala kao problematična, a u jednom vozilu izbio je požar u kabini. Iako je vojsci priroda nedostataka poznata od ranije, kvarovi se nikad nisu dešavali sa takvom učestalošću, rekao je general i dodao da je pouzdanost Pume "čista lutrija, uprkos svim neophodnim pripremama", što je "posebno stresno za trupe".

 

 

"Špigl" podseća da se očekivalo da Puma bude raspoređena sledeće godine kao deo NATO snaga za brzo reagovanje. Međutim, Fon Batler je poručio da će vozila biti nedostupna tri do četiri meseca, a zameniće ih starijim borbenim vozilima pešadije Marder "do daljnjeg".

Ipak, on je na Tviteru iskazao zadovoljstvo sposobnošću vojnika.

Generalni inspektor Bundesvera Eberhard Corn je poručio da će Bundesver raditi na tome da brzo vrati brobenu spremnost Pume. 

- Ispunićemo svoje obaveze prema NATO od 1. januara 2023 - navodi se u objavi na Tviteru.

 

 

Pometnja u Ministarstvu odbrane
 

Vesti sa terena izazvale su dodatnu pometnju među nadležnima, jer stižu nakon više izveštaja o nestašici oružja i municije u Bundesveru, dok Berlin nastavlja da šalje oružje Ukrajini.

"Dojče vele" ističe da se novi kvarovi tiču modernizovanih Puma kod kojih je prema Bundesveru poboljšana "optika, efikasnost oružja i zaštita vojnika".

Ova verzija je tek prošle godine proglašena spremnom za borbu. Međutim, U Bundesveru dobre vesti obično traju koliko i čokoladni mus pod afričkim suncem, ironično primećuje "Špigl". 

Puma je značajno modernija od svog prethodnika Mardera koji potiče još iz vremena Hladnog rata i odavno je trebalo da ga zameni, navodi "Dojče vele". Međutim, još od isporuke prvih Puma nemačkoj vojsci, o tom vozilu se često pisalo po medijima zbog tehničkih problema.

List podseća i da je Ministarstvo odbrane u julu 2009. naručilo ukupno 405 komada Puma po ukupnoj ceni od 3,1 milijardu evra. U međuvremenu je porudžbina smanjena na 350, ali je cena po komadu porasla - sa oko 7,6 miliona na oko 17 miliona evra.

Ministarstvo odbrane je pre samo nekoliko dana naručilo 600.000 komada municije za Pumu, u vrednosti od 576 miliona evra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike