Republikanci zahtevaju da Bajden objavi dnevnik posetilaca posle otkrića poverljivih dokumenata u njegovoj kući

13.01.2023

12:45

0

Druga serija dokumenata pronađena je 20. decembra u privatnoj kući američkog predsednika u Vilmingtonu u Delaveru

Republikanci zahtevaju da Bajden objavi dnevnik posetilaca posle otkrića poverljivih dokumenata u njegovoj kući
Džozef Bajden - Copyright AP Photo/Carolyn Kaster

Republikanci u Kongresu zahtevaju da vide dnevnike u kojima je beleženo ko je sve posetio domove američkog predsednika Džozefa Bajdena, tvrdeći da otkrivanje poverljivih dosijea u jednoj od njegovih rezidencija predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost.

Bajden je u četvrtak priznao da je osetljiv materijal pronađen u garaži njegove kuće u Delaveru, a Bela kuća nije reagovala na pitanje da li će biti obezbeđeni dnevnici posetilaca.

Ministarstvo pravde je imenovalo istražitelja da pregleda dokumente.

Vest da su osetljivi dokumenti iz vremena kad je Bajden bio potpredsednik pronađeni u privatnoj kancelariji „Pen Bajden centra", istraživačkog centra u Vašingtonu, pojavila se ranije ove nedelje.

Nakon toga u Bajdenovoj kući u Delaveru nađeno je još poverljivih dokumenata.

Prva grupa je pronađena 2. novembra, neposredno pre američkih međuizbora, ali je javnost za to saznala tek u ponedeljak.

Bajden je imao kancelariju u trustu mozgova nakon što je napustio Belu kuću 2017. dok nije pokrenuo svoju predsedničku kampanju 2019.

Profimedia
 

U četvrtak je američki državni tužilac Merik Garland otkrio na konferenciji za novinare da je druga serija dokumenata pronađena 20. decembra u Bajdenovoj privatnoj kući u Vilmingtonu u Delaveru.

On je dodao da su Bajdenovi advokati pozvali istražitelje u četvrtak ujutro da ih obaveste o dodatnim dokumentima koji su pronađeni u toj rezidenciji.

Pozivajući se na „vanredne okolnosti", državni tužilac je imenovao Roberta Hura, bivšeg visokog zvaničnika ministarstva pravde tokom Trampovog predsedništva, da vodi istragu o Bajdenovim dosijeima.

Kevin Makarti, novoizabrani republikanski predsednik Predstavničkog doma, doveo je u pitanje tajming prvog obelodanjivanja i optužio Bajdena da svesno loše rukuje poverljivim papirima.

- Na izborima i intervjuima pre njih bio je svestan da se ovo dogodilo. Zbog toga Amerika ne veruje svojoj vladi - rekao je Makarti u četvrtak.

Drugi republikanci su u četvrtak tražili od Bajdena da objavi evidenciju svih ljudi koji su posetili njegovu kuću u Delaveru.

AP Photo/John Locher, File
Kevin Makarti

Džejms Komer, kongresmen iz Kentakija i predsednik Nadzornog odbora Predstavničkog doma, rekao je za Foks njuz da je naophodno da se zna ko je sve imao pristup dokumentima.

Republikanac iz Kolorada Ken Bak napisao je pismo Beloj kući pozivajući Bajdena da „objavi sve dnevnike posetilaca“.

Elis Stefanik, republikanka u Predstavničkom domu i njujorška kongresmenka, rekla je da su evidencije posetilaca „jasno pitanje nacionalne bezbednosti".

Bajdenov prethodnik, Donald Tramp, takođe je pod istragom Ministarstva pravde nakon što su agenti FBI-a prošle godine izvršili pretres njegovog imanja Mar-a-Lago, gde su našli više od 300 poverljivih dosijea - uključujući neke označene kao "Tajne" i "Strogo poverljive".

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike