Norveški parlament drži se zakona da monarh mora biti hrišćanin!

13.01.2023

23:55

2

Autor: I. P.

Pored članka o verskom uverenju kralja Norveške, hteli su da uklone i formulaciju koja kaže da osnova vrednosti „ostaje naše hrišćansko i humanističko nasleđe“

Norveški parlament drži se zakona da monarh mora biti hrišćanin!
profimedia-0642359689 - Copyright Profimedia

Norveški kralj mora biti luteranski vernik. Norveški parlament je u četvrtak glasao protiv amandmana na Ustav kojim bi se promenio taj zahtev. Levičarske stranke Venstre i SV želele su da uklone klauzulu koja kaže da kralj Norveške mora da ispoveda evangeličko-luteransku religiju.

Međutim, većina poslanika je rekla ne na taj predlog da se crkva i država još više odvoje. Ukupno je 31 poslanik glasao za, dok je 136 bilo protiv nacrta.

Venstre i SV su izradili predlog u junu 2020. da prekinu poslednje veze između države i crkve.

Pored članka o verskom uverenju kralja Norveške, hteli su da uklone i formulaciju koja kaže da osnova vrednosti „ostaje naše hrišćansko i humanističko nasleđe“, piše Dagen. 
Prema strankama, koncept hrišćanskog nasleđa je „i dvosmislen i u maloj meri uključuje one građane koji nemaju svoje korene u Evangelističko-luteranskoj crkvi“.

Konzervativni političar Svein Harberg kaže da trenutnu formulaciju Ustava ne vidi kao diskriminatornu. 

- Mislim da nema nikog u Norveškoj ko kaže da mu nije dozvoljeno da ispoljava svoju veru ili svoj pogled na život na bilo koji način, rekao je on, a prenosi Vart Land.

Andreas Sjalg Unneland iz SV, stranke koja stoji iza predloga, nije se složio. Prema njegovim rečima, svi u Norveškoj uživaju versku slobodu osim kralja. 

- Vreme je da se ovoj jednoj osobi da sloboda verovanja, naveo je on i dodao:
- Sve dok imamo kraljevsku kuću, ljudi koji su članovi ove kuće moraju imati osnovno ljudsko pravo da mogu da veruju u šta žele.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike