Peticija protiv rodne konfuzije u školama: "Ne morate biti biolog da biste znali da postoje dva pola, muški i ženski"

22.12.2022

22:59

0

"Nastava mora biti zasnovana na naučnom pogledu na rod"

Peticija protiv rodne konfuzije u školama: "Ne morate biti biolog da biste znali da postoje dva pola, muški i ženski"
profimedia-0631155329 - Copyright Profimedia

Prošlog četvrtka, Maren Grøthe iz Norveškog odbora za obrazovanje i istraživanje primila je peticiju koju je potpisalo više od 15.000 roditelja. Oni su zabrinuti zbog trenutnog nastavnog plana i programa seksualnog vaspitanja u školama.

- Naša deca se sada uče ideološkom shvatanju roda koje se raskida sa ustaljenim prirodnim naukama“, navodi se u peticiji.

Peticiju je pokrenula u januaru jedna roditeljska mreža kao kampanju pod nazivom „Zaštitimo našu decu i unuke od rodno zbunjujuće nastave u vrtićima i školama. To prenosi Dagen. Ukupno je peticiju potpisalo 15.596 ljudi.

- Deca se u školi uče o dva suprotstavljena pogleda na rod, kaže Peter Risholm, jedan od vođa kampanje, koji je predao peticiju. Prema njegovim rečima, to podriva poverenje u norveške škole.

Risholm motiviše kampanju govoreći da učenje treba da se zasniva na naučnom pogledu na rod. On ističe da prirodne nauke uče da postoje samo dva pola, ali i da je to i zdrav razum. 

- Ne morate biti biolog da biste znali da postoje dva pola, muški i ženski, ističe on.

Ipak, roditelji kažu Risholmu da je „rodni identitet“ postao jedna od meta kompetencija za učenike četvrtog razreda osnovne škole. Nastavni plan i program pravi razliku između biološkog pola, psihološkog pola, socijalnog i pravnog pola, objašnjava Risholm.

Školske knjige jačaju ove ideje o rodu, utvrđuje roditeljska mreža. U jednom od naučnih udžbenika, na primer, stoji da ne mora postojati veza između izgleda i percipiranog pola.

Iako priznaje da je poštovanje važno, ipak ističe da svako ima genetski određen pol.

- Mlađi đaci ne mogu kritički da procenjuju informacije. Ali mnogo je i dalje na nastavnicima, zbog čega je važno da roditelji razgovaraju o ovim stvarima sa njima, kaže on.

Nakon što je mreža predala peticiju, sada će nastaviti da rade na informisanju ljudi o svom stavu. Oni šalju biltene i komuniciraju putem društvenih medija. 

- Podstičemo sve roditelje da razgovaraju sa nastavnicima i školskim odborima ako dožive upitno predavanje o rodu. Poruka treba da bude da nastava mora biti zasnovana na naučnom pogledu na rod.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24Sedam/CNE

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike