Za manje od godinu dana Pentagonu prijavljeno više od 360 NLO: Objavljen novi izveštaj!

13.01.2023

14:17

0

Većina novih izveštaja o uočenim NLO dolazi od avijatičara i operatera mornarice i vazduhoplovstva

Za manje od godinu dana Pentagonu prijavljeno više od 360 NLO: Objavljen novi izveštaj!
NLO - Copyright Profimedia

Američko Ministarstvo odbrane primilo je 366 novih izveštaja o NLO ili „neidentifikovanim vazdušnim pojavama“ od marta 2021. godine, ali se ispostavilo da je otprilike polovina sumnjivih telelica bili baloni ili dronovi, prema Kancelariji direktora nacionalne obaveštajne službe.

Prvobitna procena je pokazala da su fenomeni u 26 slučajeva bili bespilotne letelice ili letelice slične njima, a da su u 163 slučaja to bili baloni ili „objekti slični njima“, dok se šest izveštaja može pripisati pticama, plastičnim kesama ili vremenskim nepogodama, navodi se u izveštaju.

Sa druge strane otprilike polovina novih slučajeva nije mogla da se objasni i „deluje kao da su imali neobične karakteristike leta ili performanse i zahtevaju dalju analizu“, navodi se u saopštenju.

Poverljiva verzija izveštaja dostavljena je poslanicima, kako to nalaže zakon o potrošnji na odbranu koji je usvojio Kongres.

U javnom izveštaju navodi se da više faktora utiče na posmatranje neidentifikovanog vazdušnog fenomena, „kao što su vreme, osvetljenje, atmosferski efekti ili tačna interpretacija podataka senzora“.

Većina novih izveštaja o uočenim NLO dolazi od avijatičara i operatera mornarice i vazduhoplovstva, navodi se u izveštaju u kom se ukupan broj slučajeva NLO-a zaokružuje na 510.

Profimedia
 

Do povećanja je došlo „delimično zbog boljeg razumevanja mogućih pretnji koje NLO može da predstavlja, bilo kao bezbednosne opasnosti prilikom letenja ili kao potencijalne protivničke platforme“, navodi se u izveštaju.

Više izveštaja otvara „više mogućnosti za primenu rigorozne analize i rešavanje događaja“, navodi se.

Nakon zahteva Kongresa, najviša obaveštajna agencija objavila je svoj prvi izveštaj o NLO 2021. godine, u kojem su razmatrana 144 prijavljena slučaja. Zvaničnici nisu pronašli dokaze da prijavljeni fenomeni upućuju na znake vanzemaljskog života ili nove probojne letelice ili oružje stranih protivnika.

Iako se u izveštaju ne navode dokazi da bi viđenja NLO mogla biti povezana sa stranim protivnicima, vladine agencije „nastaviće da istražuju sve dokaze o mogućoj umešanosti strane vlade u događaje“.

Pentagon je prošle godine osnovao kancelariju za dokumentovanje i analizu izveštaja o NLO. Poznata je kao Kancelarija za rešavanje anomalija svih domena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike