Pentagon konačno objasnio zbog čega krije snimke NLO

13.09.2022

11:38

0

Javna rasprava o NLO posebno je živa od 2017. godine, kada je otkriveno da je Pentagon vodio projekat čiji je zadatak bio da identifikuje misteriozne vazdušne fenomene

Pentagon konačno objasnio zbog čega krije snimke NLO
profimedia-0641266579 - Copyright Profimedia

Američka vojska je saopštila da ima snimke misterioznih „neidentifikovanih vazdušnih fenomena“ (NVF), poznatijih kao NLO, ali da ne može da ih objavi zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, tvrdeći da bi „osetljivi“ video-snimci mogli da ugroze odbranu Amerike.

Na zahtev Zakona o slobodi informacija (FOIA) iz 2020. koji je podnela organizacija za otkrivanje NLO Crni trezor, poslednjih dana konačno je odgovorila Komanda pomorskih vazdušnih sistema, pri čemu je agencija navela da je Pentagonova operativna grupa NVF locirala relevantan materijal, ali da ga ne bi distribuirala.

- Operativna grupa NVF je odgovorila i navela da traženi video-snimci sadrže osetljive informacije koje se odnose na neidentifikovane vazdušne fenomene i da su one poverljive i izuzete od otkrivanja u celosti - navodi se u pismu odgovora, u kom se dodaje da će informacije „naneti štetu nacionalnoj bezbednosti“, jer bi mogle „pružiti protivnicima vredne informacije u vezi sa operacijama Ministarstva odbrane/Mornarice, njihovim slabim tačkama i/ili sposobnostima“.

Zahtjev Crnog trezora stigao je ubrzo nakon što je mornarica objavila tri neklasifikovana video-snimka koji prikazuju NVF, priznajući da su autentični, čak i ako nisu objašnjeni. Vojska je odgovorila Crnom trezoru posle više od dve godine, ali je objasnila da je, iako je ranije objavila snimke, taj materijal već procurio u medije i da se o njemu „opširno raspravljalo u javnom domenu“.

- S obzirom na količinu informacija u javnom domenu u vezi sa ovim događajima, bilo je moguće objaviti fajlove bez dalje štete po nacionalnu bezbednost - navodi se u pismu.

Profimedia
 

Čudni prizori koje su mornari i avijatičari snimili postali su izvor spekulacija, ali vladina svemirska agencija je naglasila da trenutno „nema dokaza da su NVF vanzemaljskog porekla“. Međutim, to nije sprečilo Nasu da se pridruži lovu na NLO, pošto je nedavno naručila studiju koja ima za cilj da demistifikuje ovo pitanje, uz napomenu da nedostatak proverljivih podataka „otežava izvlačenje naučnih zaključaka o prirodi takvih događaja“.

Iako je najnoviji zahtev FOIA efektivno odbijen, vojska je napomenula da je odluka i dalje predmet žalbe. Međutim, s obzirom na to da mornarica navodi velike nacionalne zabrinutosti, nejasno je da li bi bilo koja žalba bila uspešna.

Javna rasprava o NLO posebno je živa od 2017. godine, kada je otkriveno da je Pentagon vodio projekat poznat kao "Advanced Aerospace Threat Identification Program" (AATIP), čiji je zadatak bio da identifikuje NVF. Tri procurela video-snimka, koje je vojska napravila između 2004. i 2015, dodatno su podstakla interesovanje javnosti za čudne vazdušne susrete, pri čemu su poslanici čak održali višestruka saslušanja o tom pitanju, u nekim slučajevima dovodeći vojne zvaničnike da svedoče o NVF.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike