"Tako nešto nikada nije viđeno": Satelitski snimci u Oblasti 51 otkrili misterioznu letelicu (FOTO)

03.02.2022

17:22

0

Autor: 24sedam

Veoma tajanstveno područje u pustinji Nevade

"Tako nešto nikada nije viđeno": Satelitski snimci u Oblasti 51 otkrili misterioznu letelicu (FOTO)
oblast 51 - Copyright Profimedia

Postrojenje Vazduhoplovnih snaga SAD u Nevadi, poznatije kao Oblast 51, decenijama odiše misterijom jer razni teoretičari zavera smatraju da su tu odigravaju tajna istraživanja i kriju vanzemaljci ili NLO.

Brojni entuzijasti godinama izučavaju ovu oblast nadajući se da će odgonetnuti šta se tamo krije. Kompanija "Planet labs" je uz pomoć satelitskih snimaka uočila misterioznu letelicu na severnom delu Oblasti 51.

Kako kažu, tako nešto nikada nije viđeno u toj tajanstvenom području.

- Letelica je oko 20 dugačka i 15 metara široka, poput Su-27 flankera, i ima krila koja podsećaju na 'konkord' - stoji u opisu.

 

 

Čemu služi misteriozna letelica nije poznato, a kompanija, specijalizovana za satelitska snimanja Zemlje, nije bila u mogućnosti da je identifikuje.

Jedna od teorija je da letelica može biti deo planova za razvoj hiperbrzih aviona i projektila, ali nije jasno da li bi zbog njenog deltoidnog oblika uopšte mogla da se dostigne supersonična brzina.

Ova vazduhoplovna baza poseduje dosta tajnih istraživačkih programa, a čitava oblast je zatvorena za civilni i vojni saobraćaj.

 

 

Decenijama je vojna baza “Nevada Oblast 51” bila simbol teorija zavere jer se decenijama veruje da su vanzemaljci i njihova tehnologija tamo postojali i vrebali. Knjige, TV emisije i filmovi su pokušali da zavire iza zidova tzv. područja 51.

U sredini neplodne pustinje Nevade nalazi se prašnjava neoznačena staza koja vodi do ulaznih vrata područja 51. Zaštićena je žičanom ogradom, rampama i znakovima upozorenja.

Mnogi misle da je ova legendarna američka baza sigurnije zaštićena, ali ne sasvim – iako postoje kamere na svakih nekoliko metara. Izvan vrata, kamere pokrivaju svaki mogući ugao. Na krajnjem vrhu brda je beli kamionet sa zatamnjenim vetrobranom koji gleda nadole. Lokalci kažu da baza zna svaku pustinjsku kornjaču i zeca koji skače preko ograde. Drugi tvrde da su senzori na prilazu. Šta se tačno događa u univerzumu 51, dovelo je do decenija divljih spekulacija.

Postoje, naravno, i vanzemaljske zavere, a jedna od najpoznatijih glasina je da je zloglasna nesreća Rozvel iz 1947. godine zapravo sovjetska letelica kojom su upravljali “mutirani patuljci”, a olupina i danas stoji na tlu vojne baze. Neki čak veruju da je američka vlada snimala sletanje na Mesec 1969. godine u jednom od hangara baze.

Američka vlada ovu oblast zove Poligon za testiranje i obuku u Nevadi, koji je deo šire Baze ratnog vazduhoplovstva Edvards. Njena primarna svrha je skrivena od javnosti, kao i u slučaju mnogih vojnih baza u Americi.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike