Afroamerikanac umro posle hapšenja: Opirao se, pa ga smirivali elektrošokerima, vikao „hoće da me ubiju kao Džordža Flojda" (VIDEO)

13.01.2023

11:08

0

Uzrok Andersonove smrti nije zvanično utvrđen, a snimak je povećao pritisak na policiju Los Anđelesa

Afroamerikanac umro posle hapšenja: Opirao se, pa ga smirivali elektrošokerima, vikao „hoće da me ubiju kao Džordža Flojda" (VIDEO)
Copyright Printscreen Youtube/New York Post

Rođak suosnivačice pokreta „Black Lives Matter" Patris Kulors umro je nekoliko sati nakon što ga je policija Los Anđelesa više puta napadala elektrošokerom.

Kinan Anderson (31), učitelj i otac, preminuo je u bolnici u Santa Moniki.

Policijska uprava Los Anđelesa objavila je snimak koji je napravila kamera na telu policajca tokom incidenta do koga je došlo 3. januara.

U njemu se vidi da Anderson moli za pomoć dok ga policajci drže oborenog.

U jednom trenutku se može čuti kako govori: „Pokušavaju da me ubiju kao Džordža Flojda!“, što je referenca na ubistvo crnca u Mineapolisu u Minesoti u maju 2020, što je proslavilo pokret „Black Lives Matter".

Uzrok Andersonove smrti nije zvanično utvrđen, a snimak je povećao pritisak na policiju Los Anđelesa, koja je u manje od nedelju dana imala tri incidenta u kojima su stradali tamnoputi građani.

Takara Smita (45) i Oskara Sančeza (35) policajci su ubili početkom januara.

Gradonačelnica Los Anđelesa Karen Bas nazvala je incidente „duboko uznemirujućim", a policijska uprava saopštila je da istražuje smrt trojice muškaraca.

Policajci koji su elektrošokerima napali Andersona pozvani su na lice mesta oko 15.00 po lokalnom vremenu zbog prijavljene saobraćajne nesreće.

Šef policije Mišel Mur rekao je na konferenciji za novinare u sredu da je Anderson počinio krivično delo i pobegao posle sudara. Prema njegovim rečima, Anderson je probao da pobegne sa lica mesta pokušavajući da „uđe u automobil druge osobe".

U snimku se vidi kako Anderson prvo beži od policije ne slušajući naređenja policajca, nakon čega dolazi do kraće potere prilikom koje je begunac oboren na zemlju. Ubrzo zatim on počinje da viče „pokušavaju da me ubiju" i traži pomoć od prolaznika.

Elektrošoker je korišćen tek nakon nekoliko upozorenja da će biti upotrebljen ako Anderson ne prestane da se opire hapšenju.

Printscreen Youtube/New York Post
 

Hitna pomoć stigla je oko pet minuta nakon što je bio elektrošoker upotrebljen drugi put i odvezla je gospodina Andersona u lokalnu bolnicu. Umro je četiri i po sata kasnije nakon što je doživeo srčani udar, navodi policija.

Toksikološki izveštaj koji je izradila policija pokazao je da je test krvi gospodina Andersona bio pozitivan na kanabis i kokain. Mrtvozornik okruga Los Anđeles napraviće poseban izveštaj.

Andersonova smrt izazvala je ponovne pozive aktivista za reformu policije, od kojih neki veruju da policija koja nosi oružje ne bi trebalo da bude angažovana u saobraćajnim nesrećama.

- Moj rođak je tražio pomoć, ali je nije dobio. Moj rođak je bio uplašen za svoj život. Proveo je poslednjih 10 godina svedočeći o pokretu koji je osporio ubijanje crnaca. Znao je šta je u pitanju i pokušavao je da se zaštiti. Niko nije hteo da ga zaštiti - rekla je za Gardijan Patris Kalors, suosnivačica pokreta "Black Lives Matter" i Andersonova rođaka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike