Policajac koji je ubio Džordža Flojda osuđen na 22,5 godine zatvora!

25.06.2021

20:19 >> 21:54

0

Autor: A.S.

Flojd je preminuo posle policijske intervencije tokom koje mu je Šovin kolenom pritiskao vrat u intervalu od devet minuta, zbog čega se Flojd žalio da ne mo?

Policajac koji je ubio Džordža Flojda osuđen na 22,5 godine zatvora!
Copyright Printscreen/YouTube

Bivši policajac, Derek Šovin, osuđen je za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda na 22,5 godine zatvora.

Šovinova odbrana tražila je za svog klijenta uslovnu kaznu u koju bi bilo uračunato vreme provedeno u pritvoru.

Bivši policajac, koji je odmah pošto je proglašen krivim prebačen u zatvor, suočava se i sa federalnim tužbama za kršenje građanskih prava preminulog Džordža Flojda.

Nakon ovog tragičnog slučaja, osnovan je i pokret Black Lives Matter, koji se protivi rasizmu i nasilju, naročito policijskom nasilju, nad Afroamerikancima

Pročitajte još:

On je preminuo posle policijske intervencije u maju 2020, tokom koje mu je optuženi Derek Šovin kolenom pritiskao vrat u intervalu od devet minuta, zbog čega se Flojd žalio da ne može da diše.

Snimak događaja isplivao je u javnost nakon čega je u brojnim američkim gradovima pokrenut talas protesta zbog navodnog rasizma i policijske brutalnosti.

Sestra Džordža Flojda: Policijska brutalnost najzad shvaćena

Sestra Afroamerikanca Džordža Flojda, Bridžet, osnivačica Memorijalne fondacije sa njegovim imenom, komentarisala je danas presudu policajcu Dereku Šovinu koji je ubio njenog brata.

Njena poruka glasi: “Policijska brutalnost konačno je shvaćena ozbiljno”, prenosi CNN.

– Kazna na koju je danas osuđen policijski službenik koji je ubio mog brata pokazala je da se brutalnost policije konačno shvata ozbiljno. Ali još je dug put pred nama i potrebno je puno toga promeniti da bi tamnoputi ljudi osećali da ih pripadnici policije u ovoj zemlji tretiraju pravedno i humano – prokomentarisala je Bridžet Flojd.

Šovinova majka: Derek neće izaći živ iz zatvora

Majka bivšeg policajca Dereka Šovina, osuđenog na 22 i po godine zatvora za ubistvo Afroamerikanca DŽordža Flojda, Karolin Polenti, izjavila je danas da se plaši da će njen sin biti mrtav pre nego što izađe iz zatvora.

– Derek je posvetio 19 godina policiji Mineapolisa. Bilo mi je teško da čujem od medija, javnosti i tužilaštva da je Derek agresivan, bezosećajan i nepažljiv. To je daleko od istine – izjavila je njegova majka pre izricanja zatvorske kazne, prenosi “Independent”.

Ona je dodala da je identitet njenog sina “sveden na rasistu”.

– Želim da ovaj sud zna da ništa od toga nije tačno i da je moj sin dobra osoba – rekla je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike