Istraga uveliko u toku, a Bajden "iznenađen": Tvrdi da ne zna šta sadrže poverljivi dokumenti nađeni u njegovoj kancelariji

11.01.2023

09:15

0

Dokumenti iz vremena kad je Bajden bio potpredsednik bacili su negativno svetlo na njega

Istraga uveliko u toku, a Bajden "iznenađen": Tvrdi da ne zna šta sadrže poverljivi dokumenti nađeni u njegovoj kancelariji
Džo Bajden - Copyright AP Photo/Susan Walsh

Poverljivi dokumenti iz ere Baraka Obame koji su nađeni u kancelariji američkog predsednika Džozefa Bajdena uključuju materijale koji obuhvataju teme kao što su Ukrajina, Iran i Velika Britanija, izvestio je Si-En-En u utorak citirajući izvore.

Dan ranije Si-Bi-Es je obelodanio da su 2. novembra lični Bajdenovi advokati pronašli niz klasifikovanih dokumenata u staroj kancelariji predsednika SAD. Dokumenti su pronađeni u "Pen Bajden centru za diplomatiju i globalni angažman" Univerziteta Pensilvanije, a advokati su ih prijavili američkom nacionalnom arhivu.

Bela kuća je priznala incident, dok je sam Bajden rekao da je "iznenađen", ponavljajući da njegov tim "u potpunosti sarađuje sa pregledom" Ministarstva pravde.

- Pronašli su neka dokumenta u kutiji u zaključanom ormanu, ili bar u ormaru. I odmah su shvatili da se u toj kutiji nalazi nekoliko poverljivih dokumenata. Uradili su ono što je trebalo. Odmah su pozvali arhiv - rekao je američki predsednik.

U obraćanju novinarima, na zajedničkoj konferenciji sa liderima Meksika i Kanade u utorak, Bajden je saopštio da ozbiljno shvata poverljiva dokumenta i rekao da ne zna šta ona sadrže.

- U potpunosti sarađujemo u pregledu, za koji se nadam da će uskoro biti završen - naveo je Bajden.

AP Photo/Susan Walsh
 

Prema izvoru Si-En-Ena, osetljivi dokumenti su datirani između 2013. i 2016. godine i obuhvataju obaveštajne beleške i brifing materijale o brojnim stranim državama. Većina otkrivenih predmeta bila je od ličnog značaja za porodicu Bajden, uključujući radove o pogrebnim aranžmanima Boa Bajdena, pokojnog sina američkog predsednika, kao i pisma saučešća.

Američki Ministarstvo pravde dodelio je američkom advokatu u Čikagu da razmotri u stvar, saopštilo je nekoliko američkih medija. U međuvremenu, prema izvoru Si-En-Ena, general-advokat Merik Garland dobio je preliminarni izveštaj o istrazi i sada mora da odluči koje je akcije koja treba preduzeti, a u igri bi mogla da bude i potpuno kriminalističku istragu.

Kontroverza oko poverljivih dokumenata bacila je negativno svetlo na Bajdena naročito uzevši u obzir to da pre samo nekoliko meseci kritikovao bivšeg predsednika Donalda Trampa za neodgovorno čuvanje osetljivih materijala u svom privatnom prebivalištu u Mar-A-Lagu. U avgustu je FBI pretresao imanje u potrazi za materijalima koje je bivši predsednik odbio da preda nacionalnim arhivima nakon napuštanja funkcije. U to vreme Agencija je navodno oduzela 300 osetljivih dokumenata.

Nakon što su otkriveni detalji o poverljivim dokumentima aktuelnog američkog predsednika, Tramp je uporedio dva incidenta, tvrdeći da bi FBI sada trebalo da pretrese i Belu kuću. Međutim, Bela kuća tvrdi da su okolnosti dva slučaja potpuno drugačija, s obzirom na to da Bajden nije obavešten da je imao dokumenta, niti je od njega traženo da ih vrati. Predsednikov tim je takođe brzo obavestio Nacionalni arhiv i predao mu papire.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike