Klupko se odmotava: Kod Bajdena pronađeno još poverljivih dokumenata!

12.01.2023

09:14

1

Autor: 24sedam

Još uvek nije poznato kada su i gde su Bajdenovi advokati pronađeni novi papiri

Klupko se odmotava: Kod Bajdena pronađeno još poverljivih dokumenata!
Džozef Bajden - Copyright AP Photo/Andrew Harnik

Prašina koja se digla oko poverljivih dokumenata koje Džozef Bajden nije, prema proceduri, poslao Nacionalnom arhivu nakon što je napustio mesto potpredsednika u vreme Baraka Obame, dodatno se raspirila otkrićem novih fajlova.

Nakon što su pre nekoliko dana priznali da su 2. novembra 2022. pronašli „desetak" važnih dokumenata u kancelariji koju je Bajden koristio, advokati američkog predsednika pronašli su nove poverljive fajlove.

Još uvek nije poznato kada su i gde su Bajdenovi advokati pronašli dodatne dokumente, izvestio je Si-En-En.

Prvo otkriće poverljivih dokumenata u Bajdenovoj bivšoj kancelariji pokrenulo je pretragu drugih lokacija na kojima su možda ostavljeni dokumenti iz vremena kada je on bio potpredsednik SAD.

Kongresni komitet saopštio je u sredu da će istražiti zašto su dokumenta, označena kao poverljiva, pronađena u bivšoj privatnoj kancelariji predsednika Džozefa Bajdena u vašingtonskoj nevladinoj organizaciji.

Novi republikanski predsedavajući Odbora za nadzor vladinih agencija Džejms Komer rekao je da ovo telo „zabrinuto da je predsednik Bajden kompromitovao obaveštajne izvore“.

Dokumenti otkriveni u „Pen Bajden centru“ u Vašingtonu navodno sadrže izveštaje o stranim zemljama, a Američko Ministarstvo pravde trenutno razmatra to pitanje.

AP Photo/Patrick Semansky
Džo Bajden

Komer je zatražio od Bele kuće da preda svoje dokumente i komunikacije u vezi sa poverljivim materijalima, kao i spisak ljudi koji su imali pristup tom kancelarijskom prostoru, do 24. januara.

Bajden je u utorak saopštio da je iznenađen saznanjem da su poverljivi dokumenti pronađeni u njegovoj nekadašnjoj kancelariji i naglasio da on i njegov tim u potpunosti sarađuju u razjašnjavanju svih okolnosti tog slučaja. Istakao je i da ozbiljno shvata poverljive dokumente i da ne zna njihov sadržaj.

Bajden, koji je bio potpredsednik SAD za vreme mandata Baraka Obame od 2009. do 2017, nakon toga je do 2020. imao kancelariju u organizaciji koja je udaljena nešto više od kilometar od Bele kuće.

Zbog ovog slučaja američki predsednik se suočava sa kritikama republikanaca nakon što je Ministarstvo pravde SAD prošle godine pokrenulo istragu o postupanju bivšeg predsednika Donalda Trampa sa poverljivim dokumentima otkrivenim na njegovom imanju Mar-a-Lago u Palm Biču na Floridi.

Republikanci, koji su nedavno preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom SAD i obećali da će istražiti Bajdenovu administraciju, optužili su Bajdena za licemerje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike