Užas u Iranu: Još jedan čovek osuđen na smrt, a desetine drugih čekaju istu sudbinu!?

10.01.2023

17:18

0

Autor: 24sedam

Ova presuda dolazi nekoliko dana nakon što je Iran osudio na smrt drugog čoveka po imenu Arši Takdastan nakon što ga je optužio da je takođe vodio proteste u Novšahru

Užas u Iranu: Još jedan čovek osuđen na smrt, a desetine drugih čekaju istu sudbinu!?
Protesti u Iranu - Copyright AP Photo/Middle East Images, File

Sud u severnom Iranu osudio je još jednog čoveka na smrt zbog učešća u protestima izazvanim smrću Mahse Amini.

Džavad Rouhi, koji je osuđen na smrt nakon kazne "za korupciju", bio je "vođa" protesta u gradu Novšahru gde je navodno počinio "značajne kriminalne radnje", saopštila je zvanična novinska agencija Tasnim.

Rouhi je optužen za više krivičnih dela, uključujući uništavanje javne imovine i otpadništvo kroz spaljivanje Kurana, navodi se u izveštaju.

Rouhi može da se žali na smrtnu kaznu.

Ova presuda dolazi nekoliko dana nakon što je Iran osudio na smrt drugog čoveka po imenu Arši Takdastan nakon što ga je optužio da je takođe vodio proteste u Novšahru.

Iran je već izvršio egzekuciju četvorice demonstranata, uključujući Mohameda Mehdija Karamija i Mohameda Hoseinija koji su ubijeni u subotu, te Mohsena Šekarija i Majidreza Rahnavarda koji su pogubljeni prethodnog meseca.

Prema iranskim vlastima, više desetina drugih demonstranata osuđeno je na smrt.

Organizacija "Iran Human Rights" (IHR) sa sedištem u Oslu izvestila je da je najmanje 100 Iranaca pritvorenih zbog učešća u protestima u opasnosti od pogubljenja.

Protesti, koji su zahvatili Iran, izazvani su smrću 22-godišnje iranske Kurdkinje Amini nakon što ju je sredinom septembra uhapsila moralna policija u Teheranu. 

Demonstracije su zahtevale svrgavanje režima, stvarajući jedan od najznačajnijih izazova Islamskoj Republici od njenog osnivanja 1979. godine.

Režim na proteste gleda kao na nerede koje podržavaju strane sile.

Prema grupama za ljudska prava, snage bezbednosti su tokom protesta ubile stotine ljudi, a hiljade je uhapšeno.

BONUS VIDEO:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike