100 dana protesta u Iranu: "Više ništa neće biti isto" (VIDEO)

26.12.2022

20:12

0

Autor: N. Pavlović

Niko nije slutio da će smrt Mahse Amini imati toliko odjeka u iranskom društvu

100 dana protesta u Iranu: "Više ništa neće biti isto" (VIDEO)
Mahsa Amini - Copyright AP Photo/Jose Luis Magana

Već 100 dana protesti potresaju Iran, a ovoliko nezadovoljstvo nije zabeleženo od Islamske revolucije 1979. godine.

Više od 500 demonstranata, uključujući 69 dece, stradalo je tokom protesta, saopštila je Medijska agencija aktivista za ljudska prava HRANA (Human Rights Activists' News Agency). Navodno, dva demonstranta su pogubljena, a najmanje 26 njih čeka ista sudbina.

Iako su Iran i ranije potresali protesti, 2017. i 2019. godine, smatra se da su ovi poslednji jedinstveni jer uključuju ljude iz različitih slojeva društva, a žene su postale predvodnice talasa nezadovoljstva.

Profimedia
Žene seku kosu u znak protesta u Iranu

Pojedine poznate ličnosti su takođe podržale proteste, a kako prenose strani mediji, mnogi od njih su se nakon toga suočili sa ozbiljnim posledicama.

Poznata iranska glumica Taraneh Alidusti navodno se nalazi u ozloglašenom zatvoru Evin jer je osudila pogubljenje mladog demonstranta. Prethodno je objavila sliku na kojoj nije nosila obavezni hidžab kojim žene moraju pokriti glavu, prema strogim šerijatskim zakonima.

Ko je sve podržao ustanak?

Glumica Pegah Ahangarani je napustila zemlju.

- Obe strane su radikalizovane. Režim, ali i filmska industrija koja nema adekvatan odgovor. Iran ne može da se vrati u vreme pre Mahse Amini - navela je glumica, misleći na devojku čija je smrt pokrenula proteste.

Podsetimo, Mahsa Amini je u septembru uhapšena jer nije adekvatno nosila hidžab, a potom je preminula u pritvoru. Iako je policija tvrdila da je doživela srčani udar, porodica je istakla da je to laž i da je pretučena. Potom su usledili brojni protesti širom zemlje, a mnoge žene su skidale i palile hidžabe.

Profimedia
Mahsa Amini

Glumac Hamid Faroknežad se preselio u SAD ranije ovog meseca i odmah je iskoristio priliku da iranskog vođu ajatolaha Alija Hamneija nazove diktatorom, uporedivši ga sa Frankom, Staljinom i Musolinijem.

Fudbaler Ali Karimi, koji živi u Dubaiju, podržao je proteste i rekao da su mu obaveštajni agenti pretili da će ga ubiti, zbog čega je morao da se preseli na Zapad.

Zanimljivo je da su protiv ajatolaha ustali i pojedini članovi njegove porodice.

Sestričina vrhovnog verskog vođe Irana ajatolaha Alija Hamneija, opozicionarka i poznata aktivistkinja za ljudska prava Farida Moradkani, pozvala je strane vlade da prekinu sve veze sa Teheranom zbog nasilnog gušenja narodnih nemira.

Video-snimak izjave Faride Moradkani, inženjera čiji je pokojni otac bio istaknuta opoziciona ličnost i muž Hamneijeve sestre, masovno je deljen na internetu nakon što je opoziciona novinska agencija HRANA saopštila da je Moradkanijeva uhapšena 23. novembra.

- O, slobodni svete, budi sa nama. Poručite svojim vladama da prestanu da podržavaju ovaj smrtonosni režim koji ubija decu. Ovaj režim nije odan nijednom verskom principu i ne poznaje nikakva pravila, osim sile i održavanja na vlasti - poručila je Moradkanijeva.

Takođe, sestra iranskog vrhovnog vođe osudila je gušenje protesta širom zemlje i pozvala Revolucionarnu gardu da položi oružje, navodi se u pismu koje je objavio njen sin iz Francuske.

Badri Hoseini Hamnei, koja živi u Iranu, kritikovala je vladavinu verskih vođa, počev od vremena pokojnog osnivača Islamske Republike ajatolaha Ruholaha Homeinija do vladavine njenog brata.

- Mislim da je sada umesno da izjavim da se protivim postupcima svog brata i izražavam saosećanje sa svim majkama koje oplakuju zločine Islamske Republike, od vremena Homeinija do sadašnje ere despotskog kalifata Alija Hamneija - napisala je u pismu.

Iran optužuje Zapad da je umešan u proteste

Teheran je više puta napomenuo da ima dokaze da su zapadne zemlje umešane u izbijanje protesta u zemlji.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je da hapšenje građana povezanih sa Velikom Britanijom pokazuje, kako su naveli, "destruktivnu ulogu" Londona u nedavnim protestima.

- Neke zemlje, posebno ova koju ste pomenuli, nisu imale konstruktivnu ulogu u vezi sa nedavnim dešavanjima u Iranu. Njihova uloga je bila potpuno destruktivna i podstakla je nerede - rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani komentarišući hapšenja sedam ljudi povezanih sa Britanijom.

Turbani i hidžabi

Iako su protesti započeti zbog nošenja hidžaba, u prvom planu je želja da se ukine tzv. moralna policija, koja i sprovodi stroge mere odevanja i ponašanja.

Zbog toga se među mladima pojavio novi vid protesta u kome se demonstranti prišunjaju islamskim klericima i onda im skinu kapu sa glave, posle čega brzo pobegnu.

Navodno, tinejdžer Aršija Emamgolizadeh (16) prošlog meseca je uhapšen u Tabrizu zbog optužbe da je jednom muškarcu skinuo turban. U pritvoru je proveo 10 dana, a dva dana nakon izlaska na slobodu počinio je samoubistvo. Porodica je za sve okrivila tretman koji je doživeo u zatvoru jer je, kako su naveli, prebijan palicama, a date su mu i nepoznate pilule.

Pogubljenja

Dva muškarca su pogubljena zbog povezanosti sa protestima, a grupe za ljudska prava su navele da se radi o ogromnim nepravdama, jer je diskutabilan način na koji se odvijaju ti sudski procesi.

Osim toga, pojedini zatvorenici koji čekaju smrtnu kaznu kažu da ih muče. Jedan amaterski bodibilder, Sahand Nurmohamadzadeh, tvrdi da je prošao kroz nekoliko lažnih izvršenja smrtne kazne. On je osuđen na smrt u novembru jer je "ugrozio javnu bezbednost", što se smatra i "neprijateljstvom prema Bogu". Optužen je da je blokirao saobraćaj na auto-putu tako što je pokidao ograde, što je on negirao.

Madžidreza Rahnavard (23) javno je obešen, a osuđen je za ubistvo dvojice pripadnika snaga bezbednosti tokom protesta. Obešen je 23 dana nakon hapšenja. Njegova majka je saopštila da su joj vesti o pogubljenju saopštili tek nakon njegove smrti.

Prethodno je pogubljen demonstrant Mohsen Šekari, osuđen na smrt zbog ranjavanja radnika obezbeđenja nožem i blokiranja ulice u Teheranu za vreme protesta.

Grupe za ljudska prava saopštile su da je Šekari bio mučen i prisiljen na priznanje.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike