Ujedinjene nacije: Ozonski omotač Zemlje biće zaceljen do 2040. godine

09.01.2023

22:05

0

Autor: 24sedam

Takozvana ozonska rupa, koja je nekad bila smatrana za veliku pretnju za čovečanstvo, biće sasvim zaceljena iznad većeg dela planete

Ujedinjene nacije: Ozonski omotač Zemlje biće zaceljen do 2040. godine
Ozonski omotač/Ilustracija - Copyright Foto: Pixabay

Ozonski omotač Zemlje koji štiti planetu od ultraljubičastog zračenja za veći deo čovečanstva biće zaceljen do 2040. godine, prema naučnoj studiji Ujedinjenih nacija koja je danas objavljena.


Takozvana ozonska rupa, koja je nekad bila smatrana za veliku pretnju za čovečanstvo, biće sasvim zaceljena iznad većeg dela planete u roku od dve decenije, prenosi Gardijan.

Na polovima Zemlje oporavak ozonskog omotača potrajaće duže, oblast iznad Arktika biće zaceljena do 2045, a oblast iznad Antarktika do 2066.

Prema naučnoj studiji, neophodno je da vlade preduzmu odlučne mere i postepeno izbace iz upotrebe supstance koje uništavaju ozonski omotač.

- Akcija za oporavak ozonskog omotača je presedan za klimatske kampanje - izjavio je Peteri Talas, šef Svetske meteorološke organizacije, koja je danas predstavila studiju.

 

 

Talas je dodao da uspeh u zaceljivanju ozonskog omotača pokazuje šta „može i mora da se uradi“ sa fosilnim gorivima da bismo ograničili efekat staklene bašte i smanjili globalno zagrevanje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike