Trostruka pretnja za planetu Zemlju: Solarna oluja bi sutra mogla da preseče telekomunikacione kanale!

13.03.2022

11:17

0

Solarna oluja je stigla do Zemlje već u četvrtak

Trostruka pretnja za planetu Zemlju: Solarna oluja bi sutra mogla da preseče telekomunikacione kanale!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Naša planeta bi trebalo da se pripremi za "trostruku pretnju" koja dolazi iz svemira, pošto se očekuje da ogromna solarna oluja pogodi Zemlju u ponedeljak, 14. marta, kaže dr Tamita Skov, fizičarka koja prognozira svemirsko vreme.

Solarna oluja nastaje kada se na Suncu desi bilo kakva vrsta poremećaja – sunčeva baklja, prasak plazme ili geomagnetna oluja.

Pozivajući se na prognoze Agencije NASA i američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), Skov kaže da bismo se mogli suočiti sa problemima sa funkcionisanjem radija i GPS-a, posebno tokom izlaska i zalaska sunca.

 

Pored toga, može se očekivati polarna svetlost u srednjim geografskim širinama, kaže fizičarka. Obično su aurore vidljive na visokim geografskim širinama, ali solarna oluja će pružiti priliku da se vidi svetlosna predstava za one koji žive bliže ekvatoru.

- Solarna oluja i aurora, petodnevna prognoza: naporna nedelja sa trostrukom pretnjom! Velika solarna oluja dolazi u sendviču između bleštavog udarca prethodne solarne oluje i nekog brzog solarnog vetra“, napisala je fizičarka u tvitu.

 

 

Prema predviđanjima, solarna oluja će uticati na planetu oko dve nedelje. U svojoj prognozi za naredna tri dana, NOAA je takođe saopštila da postoji 80 odsto šanse da se velika oluja dogodi u ponedeljak.

Meteorolog Skot Saterlend predvideo je da bi aurore mogle da budu vidljive u Kanadi u nedelju uveče.

 

 

- Spremite se, posmatrači aurore! Možda ćemo videti geomagnetne oluje već u nedelju uveče zbog ogromnog izbacivanja koronalne mase koje eruptira sa Sunca - napisao je Saderlend.

Prema njegovim rečima, solarna oluja je stigla do Zemlje već u četvrtak, a mogla bi da izazove geomagnetne oluje u noći sa nedelje na ponedeljak.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike