NASA letelica sutra u ponoć udara direktno u asteroid: Da li ćemo se odbraniti?

25.09.2022

19:40

0

Ovo je komplikovana igra svemirskog bilijara - objašnjava profesor Alan Ficsimons, astronom i član Nasinog tima zaduženog za Dart

NASA letelica sutra u ponoć udara direktno u asteroid: Da li ćemo se odbraniti?
Copyright Pixabay

Ukoliko sve prođe kako treba, biće to spektakularni sudar sa asteroidom koji, nažalost, nećemo moći da pratimo u visokoj definiciji pošto će se letelica Dart zakucati u asteroid Dimorfos na razdaljini od 11 miliona kilometara od Zemlje.

Očekuje se kompletno uništenje 330 miliona dolara vredne letelice, koja će se sa asteroidom sudariti pri brzini od sedam kilometara u sekundi, i to sve u ime planetarne odbrane.

Asteroid Dimorfos ne predstavlja pretnju po Zemlju, a sudar sa letelicom Dart (u prevodu – bodlja, odnosno akronim za "double asteroid redirection test") je eksperiment kojim treba da bude utvrđeno da li je moguće skrenuti svemirsko kamenje u slučaju da predstavlja opasnost po planetu.

Stručaci žele da vide da li precizni udar može dovoljno da gurne asteroid i skrene ga sa postojećeg kursa, kako bi, u slučaju da zatreba, jednoga dana čovečanstvo moglo da izbegne sudbinu dinosaurusa.

- Ovo je komplikovana igra svemirskog bilijara. Ono što želimo da postignemo jeste da iskoristimo što više kinetičke energije iz Darta da pomerimo asteroid - objašnjava profesor Alan Ficsimons, astronom i član Nasinog tima zaduženog za Dart.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike