Nova šokantna otkrića: Treća serija „Tviterovih dokumenata“ otkrila da je Trampov nalog ograničavan mnogo pre 6. januara

10.12.2022

10:36

0

Novinar Met Taibi, koji je prošle nedelje objavio prvu seriju, počeo je da deli sagu o Trampovoj zabrani koja pokriva period između oktobra 2020. i 6. januara 2021.

Nova šokantna otkrića: Treća serija „Tviterovih dokumenata“ otkrila da je Trampov nalog ograničavan mnogo pre 6. januara
Tviter Donalda Trampa - Copyright Printscreen Twitter

Treća serija „Tviterovih dokumenata“, objavljena u petak uveče, ponudila je uvid u odluku platforme da ukloni lični nalog Donalda Trampa dok je još bio predsednik SAD, a obećano je da će nova otkrića biti objavljena za vikend.

Novinar Met Taibi, koji je prošle nedelje objavio prvu seriju, počeo je da deli sagu o Trampovoj zabrani koja pokriva period između oktobra 2020. i 6. januara 2021.

- Pokazaćemo vam šta još nije otkriveno: eroziju standarda u kompaniji mesecima pre 6. januara, odluke visokih rukovodilaca da krše sopstvene politike i još mnogo toga, u pozadini tekuće, dokumentovane interakcije sa saveznim agencijama - napisao je Taibi.

U objavi je otkrivena Tviterova interna komunikacija, u kojoj se vidi da su zaposleni u kompaniji prepoznali da je ovo „značajan trenutak“ kada su prvi put suspendovali nalog aktuelnog šefa države.

Tramp je zabranjen 8. januara, nakon „pomnog pregleda" načina koji su njegovi tvitovi „prihvatani i interpretirani na Tviteru i van njega", saopštila je kompanija u to vreme. Njegovi poslednji tvitovi uključivali su video-poruku u kojoj je pozvao svoje pristalice da ne krše zakon i da mirno odu iz američkog Kapitola, ali i njegovu tvrdnju da izbori 2020. nisu bili legitimni, što je Tviter proglasio neprihvatljivim.

 

 

Međutim, „intelektualni okvir“ za zabranu već je bio postavljen u mesecima pre nereda 6. januara na Kapitolu. Jedna interna poruka pokazuje reči izvršnog direktora Tvitera, koji kaže da treba da sagledaju Trampove akcije „tokom izbora i u poslednjih 4 i više godina“.

Trampovi tvitovi u kojima se kritikuje masovno glasanje putem pošte, što je mera bez presedana koju su demokrate sprovele pozivajući se na pandemiju, bili su „filtrirani u vidljivosti“ čak nedelju dana pre izbora, a rukovodioci Tvitera su izmislili pravila i čestitali sebi na tome.

Poseban kanal je kreiran 8. oktobra 2020. za više rukovodioce, među kojima su bili bivši šefa poverenja i bezbednosti Joel Rot, šefica politike firme Vidžaja Gade i advokat Džim Bejker, akoji su koordinisali sprovođenje izbora. Ovaj „manji, moćniji kadar“ delovao je kao „brzi Vrhovni sud umerenosti“ koji je često donosio odluke „u hodu“, dok je takođe „jasno bio u vezi sa saveznim agencijama za sprovođenje i obaveštajnim službama u vezi sa moderacijom sadržaja vezanog za izbore“.

Dok je Tviter već koristio širok arsenal vidljivih i nevidljivih alata kako bi obuzdao Trampov angažman „davno pre“ pobune na Kapitolu, Taibi je primetio da su 10. decembra neki rukovodioci želeli da koriste novostvoreni alat za deamplifikaciju, pre njegovog zvaničnog uvođenja, da tiho još više ograniče Trampov domet. Moderatori su se toliko umorili od ručnog cenzurisanja Trampa da je do 6. januara njegov nalog bio „prekriven botovima“ kako bi se automatizovao proces stavljanja nalepnica upozorenja na njegove tvitove.

 

 

Kada je protest na Kapitolu eskalirao u nerede, činilo se da je moderacioni tim u početku bio u „panici“ i „očajanju“, usred „bezumnih poziva“ da „počne da primenjuje svoj puni arsenal moderacionih alata“, sve dok Rot nije na kraju „izvršio istorijski čin” privremenog zaključavanja Trampovog naloga. Gade je zatim poslala imejl celoj kompaniji kao prvi pokazatelj da je trajna suspenzija verovatno neizbežna.

Prema drugoj internoj poruci, ako bi Tramp pokušao da koristi zvanične POTUS ili naloge Bele kuće, Tviter bi „preduzeo mere da ograniči njihovu upotrebu“ sve dok ne „pređu“ u ruke nove administracije 20. januara, ali ih ne bi suspendovao ili zabranio na drugi način.

Prema Taibbiju, subotnja otkrića će se fokusirati na „haos unutar Tvitera 7. januara“, dok će „tajna interna komunikacija od ključnog datuma 8. januara“ biti objavljena u nedelju.

Taibi je počeo da otkriva „Tviterove dokumente“ prošle nedelje, uz pomoć i podršku novog vlasnika platforme Ilona Maska. Drugi deo je otkrio praksu „zabrane iz senke“ koja je na kraju uticala na pretežno konzervativne naloge. Navodno je to odložio viši advokat na Tviteru koji je „proveravao“ dokumente bez Maskovog znanja ili odobrenja. Ispostavilo se da je to Bejker, bivši generalni savetnik FBI koga je Mask otpustio u utorak.

Bela kuća je odbacila ta otkrića kao „odvraćanje pažnje“ od stvarnog problema sa platformom, koju je portparolka Karin Žan-Pjer opisala kao „govor mržnje“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike