Vazdušna opasnost ponovo proglašena u više oblasti Ukrajine, gađani Donjeck, Makejevka i Jasinovat

31.12.2022

14:59 >> 23:09

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Vazdušna opasnost ponovo proglašena u više oblasti Ukrajine, gađani Donjeck, Makejevka i Jasinovat
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner/Francisco Seco

21U toku je 311. dan sukoba u Ukrajini.

Kijev tvrdi da je na udaru ruskih snaga bilo osam regiona.

Vladimir Putin kaže da je Moskva spremna za pregovore. Iz Kabineta Zelenskog uzvraćaju da ruski predsednik samo želi da izbegne odgovornost.

Ruske vlasti pripremaju zakon kojim će povećati porez za Ruse koji su napustili zemlju.

Velike nestašice struje širom Ukrajine.

Najvažnije činjenice

U toku je 311. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Zelenski boravio u Vašingtonu

- Ukrajinu čeka zima bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

- Evropska unija uvela deveti paket sankcija Rusiji

- Posle serije vojne pomoći koja je stigla Kijevu, SAD su obećale da će snabdevati Ukrajinu oružjem koliko god je potrebno

00.00 - Poštovani čitaoci, ovom prilikom želimo da se vojna operacija Rusije u Ukrajini u ovoj 2023. godini završi. Živeli!

21.57 - Lider DNR Denis Pušilin čestitao je Novu godinu sugrađanima i poželeo im pobedu i mir.

21.25 - Opet vazdušna opasnost

Vazdušna opasnost ponovo je proglašena u više oblasti Ukrajine - Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Odeskoj, kao i delu Hersonske oblasti pod kotrolom Kijeva.

21.05 - Makron: Francuska će „nesumnjivo“ podržavati Ukrajinu „do pobede“
 

Francuski predsednik Emanuel Makron je u novogodišnjem obraćanju građanima još jednom obećao da će Francuska „nesumnjivo“ podržavati Ukrajinu „do pobede“.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
 


- U narednim godinama sigurno ćemo biti sa vama. Pomagaćemo vam sve do pobede. Zajedno ćemo izgraditi pravedan i stabilan mir. Računajte na Francusku i Evropu - rekao je on u obraćanju koje je prenosila TV „BFMTV“.

20.01 - Ukrajinske snage gađale su večeras Donjeck, Makejevku i Jasinovatu. Troje civila je ranjeno.

18.33 - Patrijarh Kiril pozvao na molitvu za mir i jedinstvo Crkve u 2023. godini


Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril je tokom molebana uoči Nove godine u prestoničkom hramu Hrista Spasitelja pozvao na molitvu kako bi naredna godina donela mir i kako bi se obnovili dobri odnosi među narodima i prestali raskoli u Crkvi.

On se pomolio da Gospod „podari snagu i mudrost predsedniku Rusije, ruskim vlastima i vojsci, kao i da Crkvi pruži snagu da bude na duhovnoj straži, vodi narod ka spasenju kako sada, tako i ubuduće, kako bi sve nedaće i nevolje zaobišle naš narod i našu zemlju“.

Profimedia
 

- I, naravno, još jednom se treba pomoliti za ujedinjenje naše Crkve i prevazilaženje svih podela. Duhovno jedinstvo Crkve je zalog jedinstva našeg istorijskog naroda – naroda cele Rusije - zaključio je patrijarh Kiril.

18.09 - Ukrajinske snage „Hajmarsima“ gađale bolnicu u Pervomajsku u LNR

Ukrajinske snage su za 40 minuta dva puta iz raketnog sistema M142 „Hajmars“ granatirale Pervomajsk u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

Gradonačelnik Pervomajska Sergej Koljagin izjavio je da je meta napada bila gradska bolnica.
Koljagin je saopštio da su, prema preliminarnim informacija, u granatiranju povređena dva radnika zdravstvene ustanove.

Prema njegovim rečima, dok je bio u autu na putu do bolnice, našao se pod vatrom, usled čega mu je oštećen automobil.

17.49 - Kličko: Više od 30 odsto Kijeva bez struje

 Više od 30 odsto stanovnika Kijeva ostalo je bez struje zbog vanrednog isključenja, dok vodosnabdevanje i snabdevanje grejanjem rade bez izmena, saopštio je danas gradonačelnik tog grada Vitalij Kličko.

Profimedia
 


On je naveo da vozovi ne saobraćaju na crvenoj liniji kijevskog metroa, od stanic Akademgorodok do stanice Arsenalnaja, jer još uvek nije provereno da li na toj liniji ima ostataka projektila.

16.54 -  Završena jesenja regrutacija u Rusiji

U Rusiji je završena jesenja regrutacija za 2022. godinu, a ukupno je primljeno 120 hiljada ljudi, saopštila je PR služba Ministarstva odbrane.

- Završena je jesenja regrutacija građana za služenje vojnog roka za 2022. godinu. U skladu sa ukazom ruskog predsednika od 30. septembra 2022. godine br. 691, u jesen ove godine radi služenja vojnog roka u Oružanim snagama Rusije, vojnim formacijama i organima pozvano je i upućeno 120 hiljada ljudi - navodi se u saopštenju.

AP Photo, File
 

Dodaje se da su, uzimajući u obzir tekuće aktivnosti specijalne vojne operacije, u plan rada vojnih komesarijata i regrutnih komisija unete odgovarajuće korekcije.

Napominje se da su regrutne komisije blagovremeno počele rad od 1. novembra, a slanje regruta iz zbornih punktova subjekata Ruske Federacije u vojsku počelo je od 15. novembra.

15.58 - Armijski korpusi DNR i LNR ušli u sastav Oružanih snaga Rusije

Prvi armijski korpus DNR i drugi armijski korpus LNR ušli su u sastav Oružanih snaga Rusije i uručene su im vojne zastave, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane povodom posete predsednika Rusije Vladimira Putina štabu Južnog vojnog okruga.

U saopštenju resora dodaje se da „borbeno iskustvo koje je stečeno tokom osam godina potvrđuje da su formacije koje su danas ušle u sastav Oružanih snaga Rusije borbeno sposobne jedinice ruske vojske“.

15.23 - Putin odlikovao komandanta ruskih snaga u Ukrajini Surovkina

Ruski predsednik Vladimir Putin uručio je danas orden komandantu ruskih oružanih snaga u Ukrajini Sergeju Surovikinu.

Za iskazanu hrabrost i požrtvovanost odlikovan je Ordenom Svetog Đorđa trećeg stepena, prenose RIA Novosti. 

14.45 - Moskva: Iz ukrajinskog zarobljeništva oslobođena 82 ruska vojnika u okviru razmene

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Ukrajina oslobodila 82 zarobljena ruska vojnika u poslednjoj razmeni zarobljenika između dve strane.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

- Kao rezultat pregovaračkog procesa 31. decembra, 82 ruska vojnika koja su bila u životnoj opasnosti vraćena su sa teritorije koju kontroliše kijevski režim - saopštilo je Ministarstvo, prenele su RIA Novosti.

Ministarstvo je preciziralo da će oslobođeni vojnici biti prebačeni u Moskvu avionima vojno-transportne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na lečenje i rehabilitaciju u medicinskim ustanovama Ministarstva odbrane Rusije.

14.24 - Putin održao novogodišnji govor: Obratio se Rusima iz štaba, okružen vojnicima

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se građanima povodom Nove godine okružen vojnim osobljem i istakao da je odbrana otadžbine sveta dužnost Rusa prema njihovim precima i potomcima.

 

 

13.53 - Šolc: Rat u Ukrajini doveo je i Nemačku u iskušenje, zajedništvo je naš najveći adut

Rat u Ukrajini doveo je i Nemačku u iskušenje, ali zemlja nije podlegla problemima, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc u tradicionalnom novogodišnjem obraćanju kancelara.

- Putin vodi imperijalistički agresorski rat u srcu Europe. Ova prekretnica i nas našu zemlju stavlja u iskušenje - rekao je Šolc, preneo je Dojče vele.

On je naveo da Nemci saosećaju sa Ukrajincima koji, kako je naveo, ni u danima kao što je današnji ne mogu da predahnu od ruskih bombi i raketa.

AP Photo/Virginia Mayo
Olaf Šolc

- A posledice rata svi osećamo u svakodnevici, kada kupujemo u supermarketu, na benzinskoj pumpi ili plaćamo račun za struju ili gas - naglasio je Šolc.

13.42 - Kijev: Čulo se 10 eksplozija dok je trajalo upozorenje za vazdušnu opasnost

U Kijevu se danas čulo deset eksplozija dok je trajalo upozorenje o ruskim vazdušnim napadima.
Stanovnici Kijeva su naveli da su čuli glasne eksplozije nakon što je Rusija počela seriju vazdušnih udara, objavio je Gardijan.

13.37 - Putin: Odbrana otadžbine je naša sveta dužnost prema našim precima i potomcima

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se danas građanima povodom Nove godine okružen vojnim osobljem i istakao da je odbrana otadžbine sveta dužnost Rusa prema njihovim precima i potomcima.

12.19 - Na celoj teritoriji Ukrajine čuju se sirene za vazdušnu opasnost

Sirene za vazdušnu opasnost sada su se upalile na celoj teritoriji Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko Ministrastvo za digitalizaciju.

12.12 - Eksplozije u blizini nuklearke Zaporožje

AP Photo
 

U Zaporoškoj nuklearnoj elektrani saopštili su o jakim eksplozijama koje su danas odjeknule u blizini stanice, navodi se na sajtu agencije.

U današnjem saopštenju takođe se navodi da je rezervni dalekovod koji vodi do Zaporoške elektrane isključen kasno sinoć zbog oštećenja, prouzrokovanim granatiranjem.

12.05 - Sirene za vazdušnu opasnost u Kijevu i na istoku Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Kijevu i u još nekoliko istočnih regiona Ukrajine, saopštile su ukrajinske vlasti.

Pored prestonice, sirene se čuju u Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj i Sumskoj oblasti, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti koje su pod kontrolom kijevskih snaga.

Nešto ranije sirene su se čule i u Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti.

11.36 -  Šojgu zahvalio ruskim vojnicima na hrabrosti i poželeo im mir

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu zahvalio je ruskim vojnicima na hrabrosti i herojstvu tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, poželeo im mir i ponovio da je neminovna pobeda Rusije,
Šojgu je, u novogodišnjem obraćanju na TV Zvezda, ocenio da će hrabrost i herojstvo ruskih vojnika u borbi protiv neonacizma i terorizma zauvek ostati u vojnoj istoriji Rusije. 

Profimedia
Sergej Šojgu

Šojgu je, takođe, zahvalio lekarima, radnicima vojno-industrijskog kompleksa, građevinskim radnicima i dobrovoljcima koji doprinose odbrambenoj sposobnosti Rusije i normalnom životu na oslobođenim teritorijama, preneo je TASS.

- Uvek ćemo se sećati naših saboraca koji su žrtvovali živote ispunjavajući borbene zadatke da bi spasili civile od genocida i nasilja samo za pravo da govore ruski - poručio je Šojgu.

10.15 - Likvidiran ukrajinski agent koji je planirao seriju napada

Jedan agent ukrajinske službe bezbednosti likvidiran je u Lisičansku u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštile su lokalne vlasti.

Ovaj agent planirao je da izvede seriju terorističkih napada na bezbednosne organe LNR.
Likvidacija tog agenta bila je zajednička operacija ruske specijalne službe i pripadnika ruskog Minitstarstva unutrašnjih poslova.

Prethodno je na teritoriji LNR pronađeno skladište municije za koje se sumnja da je služilo za naoružavanje ukrajinskih diverzanata koji operišu na teritoriji Donbasa.

09.16 - Moskovsko nebo sigurno za vreme praznika

Profimedia
 

Oko 20.000 ruskih vojnika će biti na dežurstvu kako bi branili nebo nad Moskvom za vreme novogodišnjih praznika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je precizirano, preko 1.800 vojnika prve vojske protivvazdušne i protivraketne odbrane specijalne namene Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije biće dežurno samo za novogodišnju noć.

8.44 - Oland: Minski sporazumi su dali Ukrajini vreme za jačanje vojske

Bivši predsednik Francuske Fransoa Oland rekao je da Ukrajina sada ima mnogo bolje obučenu i opremljenu vojsku nego što je imala 2014. godine, a Kijev je dobio mogućnost da ojača vojne kapacitete zahvaljujući Minskim sporazumima.

Oland, koji je bio predsednik Francuske u periodu od 2012. do 2017. godine je u intervjuu za "Kijev independent" potvrdio ranije tvrdnje Angele Merkel da je cilj Minskih sporazuma iz 2014. bio da Ukrajina dobije na vremenu.

On je naveo da je sadašnji uspešan otpor ukrajinske vojske rezultat diplomatske umešnosti Francuske i Nemačke.

Bivši predsednik Francuske je istakao da geopolitička situacija nakon 2014. nije bila pogodna za Ukrajinu zbog niza raznih faktora.

Pored ostalog, kako je rekao, za američku administraciju Baraka Obame Ukrajina nije bila prioritet, a postala su i značajna neslaganja u samoj EU zbog obima sankcija Rusiji.

Ludovic Marin, Pool via AP
Fransoa Oland

- Konflikt ne treba da se završi prekidom vatre već trajnim rešenjem i garancijama  za Ukrajinu, a  Minske sporazume je moguće 'oživeti' kao osnovu koju su već prihvatile sve strane - zaključio je bivši francuski predsednik.

08.17 - Pronađeno skladište ukrajinskih diverzanata

Pripadnici specijalne službe Luganske Narodne Republike otkrili su u predgrađu Luganska tajno skrovište municije i naoružanja ukrajinskih diverzanata, saopštile su lokalne vlasti.

U tom magacinu pronađena je jedna protivtenkovska raketa, mitraljez velikog kalibra, bombe, protivpešadijske mine, preko 50 granata i više od 100.000 municije različitog kalibra.

U toku je istraga kako bi se onesposobila ta grupa diverzanata koja je operisala na području Luganska.

07.10 - Novo granatiranje!

Ukrajinske snage nastavljaju da gađaju Donjeck i okolinu.

07.00 - Oprečne informacije iz Ukrajine

Oko 12 hiljada muškaraca pokušalo je da nezakonito napusti Ukrajinu od momenta uvođenja ratnog stanja u zemlji, saopštila je državna pogranična služba.

Ne navodi se koliko je ljudi ukupno napustilo Ukrajinu.

Ratno stanje u toj državi uvedeno je 24. februara.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike