Lavrov ukazao na višegodišnje prisustvo američkih vojnika u Ukrajini: Tamo je nekoliko stotina njih, došli su još posle Evromajdana

30.12.2022

10:56

0

„Službenici CIA-e zauzeli su najmanje jedan sprat u Službi bezbednosti Ukrajine", kazao je ruski ministar spoljnih poslova

Lavrov ukazao na višegodišnje prisustvo američkih vojnika u Ukrajini: Tamo je nekoliko stotina njih, došli su još posle Evromajdana
Sergej Lavrov - Copyright AP Photo/Hau Dinh, File

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su „stotine“ američkih vojnika raspoređene u Ukrajini, tvrdeći da su američki vojnici, vojni savetnici i obaveštajci dugo bili direktni učesnici sukoba.

Pričajući za ruski Prvi kanal u sredu, Lavrov je opširno govorio o dubokoj umešanosti Vašingtona u neprijateljstva u Ukrajini, koja su u stalnom porastu uprkos ponovljenim uveravanjima američkih lidera da američko osoblje neće imati nikakvu ulogu u borbama.

- Desetine, možda čak i stotine američkih vojnika su u Ukrajini, bili su tamo i pre puča. Službenici CIA-e zauzeli su najmanje jedan sprat u Službi bezbednosti Ukrajine - rekao je Lavrov, misleći na nemire i zbacivanje ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča 2014, koga su s vlasti svrgnule nacionalističke grupe i prozapadni aktivisti.

Lavrov je takođe tvrdio da je američki vojni ataše sa sedištem u Kijevu dao značajne savete ukrajinskim vlastima, rekavši: „Očigledno je da su vojni specijalisti angažovani ne samo da posećuju Ministarstvo odbrane Ukrajine, već, naravno, na jedan ili drugi način pružaju direktne savetodavne, a možda čak i više od savetodavnih usluga”.

On je napomenuo da je poseban tim američkih stručnjaka, stvoren nakon što su američki zakonodavci zahtevali robusniji mehanizam za praćenje milijardi smrtonosne pomoći, otputovao u Ukrajinu da prati dotok zapadnog oružja u zemlju.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Sergej Lavrov

S obzirom na to da „Ukrajina dobija sve bolje zapadno oružje“, ruski ministar spoljnih poslova rekao je da ruske snage sada formulišu planove za ometanje isporuka oružja, dodajući da se „železničke linije, mostovi i tuneli“ razmatraju kao mete radi „otežavanja ovih isporuka ili, u idealnom slučaju, njihovo potpuno zaustavljanje”.

Lavrov je nastavio da tvrdi da su zapadne države objavile „rat“ Rusiji pre skoro deceniju, ubrzo nakon Evromajdanske revolucije 2014, posle koje je brzo usledila vojna podrška SAD i NATO-a novoj vladi.

- Kolektivni Zapad, na čijem je čelu nuklearna sila, SAD, u ratu je sa nama. Ovaj rat nam je objavljen dosta davno, nakon državnog udara u Ukrajini koji su orkestrirale Sjedinjene Američke Države i, zapravo, podržala Evropska unija - rekao je on.

Vašington je do sada ove godine odobrio više od 20 milijardi dolara direktne vojne pomoći Ukrajini, ne računajući odvojenu „Inicijativu za bezbednosnu pomoć Ukrajini“ i još milijarde ekonomske i humanitarne pomoći. Američki zvaničnici su nagovestili da će se ova politika nastaviti, obećavajući da Kijevu slati onoliko pomoći „koliko bude bilo potrebno“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike