Lavrov: Anonimni zvaničnici Pentagona prete pokušajem atentata na Putina

27.12.2022

06:43

0

On je upozorio i da, "ako neko zaista razmišlja o takvim idejama", mora da bude svestan "mogućih posledica takvih planova“

Lavrov: Anonimni zvaničnici Pentagona prete pokušajem atentata na Putina
Copyright Vadim Savitsky, Sputnik/Russian Defense Ministry Press Service Pool Photo via AP

Izjave anonimnih zvaničnika Pentagona o udaru kojim bi se "obezglavio Kremlj" su zapravo pretnje pokušajem atentata na predsednika Rusije, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za TASS.

-Vašington u tome prednjači, pošto neki anonimni zvaničnici iz Pentagona zapravo iznose pretnje da će izvršiti obezgavljujući udar na Kremlj, što je u stvari pretnja pokušajem atentata na ruskog predsednika- rekao je Lavrov.

On je upozorio i da, "ako neko zaista razmišlja o takvim idejama", mora da bude svestan "mogućih posledica takvih planova“.

Šef ruske diplomatije u intervjuu za TASS je podsetio i na brojne signale sa Zapada u vezi s konfrontacijom koja bi bila povezana sa nuklearnom sferom i naveo da je bivša britanska premijerka Liz Tras jedan od tih primera, sa svojom izjavom tokom predizborne kampanje, kada je , kako je istako Lavrov, rekla da je spremna da naredi nuklearni udar

. Lavrov je izjavio i da SAD i njeni saveznici u NATO-u nastoje da pobede Rusiju na bojnom polju kako bi je uništili.

-Postupci kolektivnog Zapada i njihovog marionetskog ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog potvrđuju globalnu prirodu ukrajinske krize. Nije tajna da je strateški cilj SAD i njenih saveznika iz NATO-a da postignu pobedu nad Rusijom na bojnom polju, što bi iskoristili kao mehanizam slabljenja ili čak uništavanja naše zemlje- rekao je Lavrov.

Bajdenov kurs konfrontacijski

AP Photo/Carolyn Kaster
 

 

On je naveo i da Moskva i Vašington ne mogu da postignu normalan dijalog zbog konfrontacijskog kursa koji zagovara američki predsednik Džozef Bajden.

Održavanje normalnog dijaloga sa Bajdenovom administracijom, koja kao jedan od svojih ciljeva proglašava strateški poraz naše zemlje, objektivno je nemoguće“, rekao je Lavrov.

Ruski visoki diplomata je napomenuo da su „rusko-američki odnosi u zaista žalosnom stanju i da su u zastoju zbog Vašingtona“.

-Mi polazimo od reciprociteta pod bilo kojim okolnostima kada je u pitanju izgradnja dijaloga. Drugim rečima, po pravilu delujemo po principu oko za oko, ali ne uvek i nužno simetrično- dodao je Lavrov.

On je naglasio da je Moskva spremna da razgovara sa SAD o bezbednosnim pitanjima u kontekstu Ukrajine, ali i u široj strateškoj perspektivi, kada, kako je rekao, Vašington postane svestan svoje štetne politike i da ne postoji alternativa izgradnji odnosa sa Moskvom, osim one na pravičnoj osnovi uz poštovanje legitimnih interesa Rusije.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike