Ukrajinska raketa pala u Belorusiju, ukrajinski gradonačelnik optužen da je odavao vojne informacije

29.12.2022

20:28

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Ukrajinska raketa pala u Belorusiju, ukrajinski gradonačelnik optužen da je odavao vojne informacije
Rusija-Ukrajina - Copyright Pixabay AP/Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry Press Service

U toku je 309. dan sukoba u Ukrajini.

Kijev tvrdi da je na udaru ruskih snaga bilo osam regiona.

Vladimir Putin kaže da je Moskva spremna za pregovore. Iz Kabineta Zelenskog uzvraćaju da ruski predsednik samo želi da izbegne odgovornost.

Ruske vlasti pripremaju zakon kojim će povećati porez za Ruse koji su napustili zemlju.

Velike nestašice struje širom Ukrajine.

Najvažnije činjenice

U toku je 309. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Zelenski boravio u Vašingtonu

- Ukrajinu čeka zima bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

- Evropska unija uvela deveti paket sankcija Rusiji

- Posle serije vojne pomoći koja je stigla Kijevu, SAD su obećale da će snabdevati Ukrajinu oružjem koliko god je potrebno

23.57 - Hvala na poverenju!

Čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati

22.50 - Putin potpisao nove zakone: Doživotna robija za obučavanje za diverzije

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim je predviđena krivična odgovornost, uključujući doživotnu zatvorsku kaznu, u slučaju stvaranja grupe za diverzije na teritoriji Rusije, obučavanja za diverzije i saučestvovanje u diverzijama, njihovog finansiranja i propagande.

Jedan od autora zakona, predsednik Odbora Dume za bezbednost Vasilij Piskarjov naveo je podatke Glavnog tužilaštva o tome da je broj diverzija u Rusiji porastao više od 20 puta - prošle godine izvršena je jedna diverzija, ove 21.

Vadim Savitsky, Sputnik/Russian Defense Ministry Press Service Pool Photo via AP
Vladimir Putin

21.30 - Ukrajinski gradonačelnik osumnjičen za deljenje nedopuštenih vojnih informacija

Oleksandar Mamaj, gradonačelnik grada Poltave, osumnjičen je zbog navodnog deljenja neodobrenih informacija o potezima ukrajinske vojske.

Mamaj je navodno preneo obaveštajne podatke o rasporedu ukrajinskih trupa.

20.18 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je Zakon o medijima kojim se jača kontrola države i zabranjuje da se o aktivnostima Rusije izveštava na pozitivan način.

16.40 - Rusija stavila u službu tri nova ratna broda

Ruski predsednik Vladimir Putin učestvovao je preko video-poziva na ceremoniji stavljanja u službu tri nova ratna broda.

- U narednom periodu ćemo povećati obim izgradnje brodova različitih projekata, opremiti ih najsavremenijim naoružanjem, i izvesti operativnu i borbenu obuku koristeći iskustvo stečeno tokom specijalne vojne operacije - rekao je Putin.

Naveo je da će novi ratni brodovi "osigurati rusku bezbednost u decenijama koje dolaze".

16.12 - U Odeskoj oblasti bez struje je milion stanovnika

15.32 - Zelenski tražio od Bajdena rakete dometa do 300 kilometara, zahtev odbijen

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na nedavnom sastanku s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom ponovo tražio rakete ATACMS s dometom do 300 kilometara, ali je stav Vašingtona u vezi s tim ostao nepokolebljiv, piše list „Politiko“.

- Zelenski je otvorio temu o tom naoružanju tokom razgovora s Bajdenom, ali SAD se nisu pomerili s pozicije da ne žele da ga isporučuju - naveo je izvor „Politika“.

AP Photo/Patrick Semansky
Vladimir Zelenski i Džo Bajden

15.42 - Meloni: Italija spremna da bude garant mirovnih pregovora u Ukrajini

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas da će zvanični Rim podržati svaki napor da se dođe do mira u Ukrajini i da je spreman da bude garant mirovnog proces.

Meloni je najavila da planira da putuje u Kijev u februaru, pre prve godišnjice početka rata.

AP Photo/Alessandra Tarantino
Đorđa Meloni

14.18 - MO Belorusije: Ukrajinska raketa pala u blizini beloruskog grada Ivanovo

Raketa koju je ispalio ukrajinski raketni sistem S-300 pala je na teritoriju Belorusije, u blizini grada Ivanova u Brestskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane. 

Agencija Belta izvestila je prethodno da je raketa ukrajinskog sistema S-300 pala između 10 i 11 časova po lokalnom vremenu na teritoriju Belorusije.

12.04 - Moskva: Oružane snage Rusije zauzele nove položaje na pravcu Donjecka

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su oružane snage Rusije na pravcu Donjecka zauzele nove položaje, u protekla 24 časa uništile 13 jedinica ukrajinske tehnike i ubile više od 80 ukrajinskih vojnika.

- U pravcu Donjecka ruske trupe su nastavile ofanzivne operacije, a kao rezultat uspešno izvedenih akcija, pripadnici ruske vojske su zauzeli nove povoljne linije i položaje - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane, prenose RIA Novosti.

Kako su dodali, na ovom pravcu ukrajinska vojska je izgubila više od 80 vojnika, četiri oklopna vozila pešadije, tri borbena oklopna vozila i šest pešadijskih vozila.

Profimedia
Ruska vojska

11.23 - Uništen neidentifikovani objekat u okrugu Engels

Sistem PVO uništio je neidentifikovani objekat u okrugu Engels, izjavio je gubernator Saratovske oblasti Roman Busargin. Prema njegovim rečima, nema opasnosti za lokalno stanovništvo.

10.32 - 40 odsto Kijeva nema struju

Vlasti Kijeva su saopštile da 40 odsto stanovnika Kijeva nema struju. Zabeleženi su i ozbiljni prekidi u radu interneta i mobilnih komunikacija.

10.20 - Zaharova: Inicijativa Kijeva o „mirovnom samitu“ je piar akcija Vašingtona

Inicijativa kijevskog režima da se održi „mirovni samit“ pod okriljem Ujedinjenih nacija predstavlja besmislenu ideju i piar akciju Vašingtona, izjavila je u četvrtak portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Marija Zaharova

- Reč je o tome da se na platformi Ujedinjenih nacija 24. februara, na godišnjicu početka specijalne vojne operacije, sazove nekakav 'mirovni samit', koji po zamisli kijevskih delatnika treba da doprinese ispunjenju čudnih ideja (predsednika Ukrajine Vladimira) Zelenskog, koje je on preokrenuo u nekakvu svoju „formulu mira" - rekla je Zaharova i dodala da Moskva takvu bemislenu ideju posmatra kao još jednu piar akciju Vašingtona koji pokušava da predstavi pripadnike kijevskog režima kao „mirotvorce“.

10.00 - Oko 90 odsto Lavova bez struje, mrak u kijevskom metrou

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij saopštio je danas da je oko 90 odsto grada ostalo bez struje, da tramvaji i trolejbusi ne saobraćaju, a da su mogući prekidi u vodosnabdevanju.

- Devedeset odsto grada je bez struje. Čekamo dodatne informacije elektrodistribucije. Tramvaji i trolejbusi ne saobraćaju. Može doći do prekida u vodosnabdevanju. Prelazimo na rad dizel agregata na kritičnim infrastrukturnim objektima - napisao je Sadovoj na svom Telegram kanalu, prenose RIA Novosti.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio je danas stanovništvo ukrajinske prestonice na moguće nestanke struje posle najnovijih ruskih raketnih udara na Kijev i pozvao sve da se blagovremeno snabdeju vodom.

U kijevskom metrou prijavljeno je da nestaje struja i da se gase svetla, prenose ukrajinski mediji. Napadi na ukrajinsku infrastrukturu Oružanih snaga Rusije počeli su 10. oktobra - dva dana nakon napada na Krimski most, koji Rusija smatra terorističkim, iza kojeg, prema navodima ruskih vlasti, stoje ukrajinske specijalne službe.

AP Photo/Evgeniy Maloletka, File
 

Udari se izvode na energetske objekte, kao i objekte odbrambene industrije, vojne komande. Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je prošlog meseca da je skoro polovina energetskog sistema u zemlji van funkcije.

Ranije ovog meseca je predsednik Volodimir Zelenski rekao da se za sada ne može u potpunosti obnoviti energetski sistem Ukrajine. (Kraj) dko/lol

8.20 - Eksplozije širom Ukrajine

Eksplozije su rano jutros odjeknule u Kijevu, Odesi kao i u Žitomirskoj oblasti na severu Ukrajine, preneli su ukrajinski mediji.

TASS prenosi da se oko 08:20 sati po lokalnom vremenu dogodila snažna eksplozija na severozapadu Kijeva. Gradonačelnik Harkova Igor Terehov saopštio je da su ruske rakete pogodile taj grad i izazvale seriju eksplozija, prenosi Rojters.

Dodaje da zvaničnici razjašnjavaju da li je bilo žrtava. Svi ukrajinski regioni su od jutros u stanju pripravnosti zbog raketnih udara. Ranije je na celoj teritoriji Ukrajine proglašena uzbuna za vazdušni napad. Noćas su ukrajinski mediji izvestili o eksplozijama u Dnjepru, Nikopolju, Sumi i Harkovu.

8.00 - Vazdušna opasnost u Kijevu i južnim i zapadnim regionima Ukrajine

U glavnom gradu Ukrajine Kijevu, kao i u južnim regionima Hersona i Nikolajeva i zapadnom regionu Žitomira jutros oko šest sati oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost prenosi Gardijan.

AP Photo/LIBKOS
 

- U glavnom gradu proglašena vazdušna opasnost! Molim vas idite u sklonište! - objavila je na Telegramu vojna uprava grada Kijeva. Za sada nema potvrđenih napada, navodi britanski list. 

7.10 - Granatiran Kujbiševski okrug Donjecka

Zgrade škole i penzionog fonda oštećene su kada su ukrajinske snage granatirale Kujbiševski okrug Donjecka, saopštio je gradonačelnik Aleksej Kulemzin. Jedna osoba je poginula a ima i više ranjenih.

7.00 - Srušen pešački most u mestu Pologi

Ukrajinski diverzanti digli su u vazduh pešački most u mestu Pologi u Zaporoškoj oblasti, saopštio je predsednik pokreta „Zajedno za Rusijom“, član glavnog administrativnog odbora regiona Vladimir Rogov na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, teroristički akt se dogodio danas u toku dana, a za njega su odgovorni ukrajinski diverzanti. On je istakao da nema žrtava.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike