Britanska meteorološka služba objavila da je 2022. najtoplija godina

28.12.2022

21:43

0

Britanska meteorološka služba objavila podatke koji pokazuju da je 2022. godina najtoplija godina u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva

Britanska meteorološka služba objavila da je 2022. najtoplija godina
Ilustracija - Copyright AP Photo/Mark Schiefelbein, File

Britanska meteorološka služba objavila podatke koji pokazuju da je 2022. godina najtoplija godina u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva.

- Ova godina je bila relativno dosledna u toploti tokom svih meseci, pri čemu je svaki mesec osim decembra bio topliji od proseka - izjavio je Mark Makarti, šef meteorološke službe, prenosi Rojters.

Osim visokih letnjih temperatura, meteorološka služba objavila je da su sva četiri godišnja doba u Britaniji 2022. godine u prvih deset najtoplijih od 1884. godine.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

Nacionalna meteorološka služba je izdala svoj prvi crveni meteoalarm u julu u delovima Engleske koji su zabeležili temperature preko 40 stepeni, a Londonska vatrogasna brigada je imala najprometniji dan od Drugog svetskog rada 19. jula 2022. kada su se borili sa požarima širom prestonice.

Vremenski ekstremi 2022.



* U februaru, oluja Frenklin je postala treća oluja koja je pogodila UK za nedelju dana - posle Dadlija i Junis - prvi put da se to dogodilo od kada je sistem imenovanja oluje uveden 2015.
* Novi rekord u Velikoj Britaniji od 40,3 stepeni Celzijusovih zabeležen je u Koningsbiju u Linkolnširu 19. jula 2022.
* Zvanična suša proglašena je u velikim delovima Engleske u avgustu, pošto su UK zahvatili nizak nivo vode i suvi uslovi.
* Jesen 2022. bila je jedna od najtoplijih u Velikoj Britaniji, sa novembrom za 1,8 stepeni iznad proseka, što je čini trećom najtoplijom u istoriji, iza samo 2006. i 2011. godine.
* Decembarsko zahlađenje stavilo je Veliku Britaniju u zahvat jakog hladnog vremena, sa upozorenjima na sneg, led i maglu širom UK.
* Prošle nedelje, Met Office je saopštio da se očekuje da će 2023. biti toplija nego ove godine i jedna od najtoplijih u istoriji.

Predviđanja sugerišu da će to biti 10. godina zaredom gde je globalna temperatura najmanje 1 stepen iznad proseka.

Naučni dokazi pokazuju da klimatske promene podstiču globalnu temperaturu, a vlade širom sveta obećale su da će smanjiti emisije kako bi zadržale porast temperature ispod 1,5 stepen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike