Štrajk širom Engleske i Velsa: Više od 10.000 zaposlenih u hitnoj pomoći prestalo sa radom zbog plata i uslova rada

30.11.2022

22:52

0

Oko 100.000 medicinskih sestara protestovaće od 15. i 20. decembra i to je prvi takav protest u 100-godišnjoj istoriji britanskih medicinskih sindikata

Štrajk širom Engleske i Velsa: Više od 10.000 zaposlenih u hitnoj pomoći  prestalo sa radom zbog plata i uslova rada
Copyright Profimedia

Više od 10.000 zaposlenih u službi hitne pomoći širom Engleske i Velsa doneli su odluku da stupe u štrajk zbog spora oko plata i uslova rada, saopšteno je danas iz direkcije sindikata GMB.

Britanska državna zdravstvena služba (NHS) se priprema za talas štrajkova bez presedana.

Kako je najavljeno, oko 100.000 medicinskih sestara protestovaće od 15. i 20. decembra i to je prvi takav protest u 100-godišnjoj istoriji britanskih medicinskih sindikata, preneo je Rojters.

- Niko u NHS ne pristupa štrajku olako. Današnji dan samo pokazuje koliko su ti ljudi očajni -  izjavila je sekretar sindikata GMB Rejčel Harison.

NHS, koja od 1948. godine obezbeđuje besplatnu zdravstvenu zaštitu, zbog pandemije kovida-19 se suočava sa rekordnim brojem pacijenata na listama čekanja za bolničko lečenje i manjkom stručnih kadrova.

- Naš prioritet je da pacijenti budu bezbedni tokom bilo kojeg štrajka. NHS je proveravao i testirao planove za smanjenje poremećaja u radu zdravstvene službe i nastavak rada hitnih medicinskih službi - izjavio ministar zdravstva i socijalne zaštite Velike Britanije Stiv Barkli.

Bonus video:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike