Sedmoro dece u Britaniji preminulo od streptokoke A: Treba obratiti pažnju na ove simptome

04.12.2022

15:46

0

Opasna infekcija hara Britanijom

Sedmoro dece u Britaniji preminulo od streptokoke A: Treba obratiti pažnju na ove simptome
Grip najviše pogađa decu - Copyright Pixabay

Roditeljima u Velikoj Britaniji saopšteno je danas da budu na oprezu nakon smrti sedmog deteta u toj zamlji od retkog invazivnog oblika infekcije bakterijom streptokoka A.

Britanski ministar zravlja Nadim Zahavi rekao je da roditelji treba da vode računa o simptomima, iako je većina slučajeva zaraze tom bakterijom veoma blaga.

- Najčešće je oblik zaraze veoma blag, ali je bakterija veoma zarazna, i zato je važno podstaći roditelje da paze na simptome, kao što su temperatura, glavobolja ili osip na koži - rekao je Zahavi.

Lekarka opšte prakse Helen Solzberi je rekla da kod dece treba što ranije uočiti simptome poput konstantno povišene temperature, letargije, klonulosti, nedostatka apetita i mokrenja...

- Posmatrano iz roditeljske perspektive, zaista je teško reći da li se radi o običnoj upali grla ili uvodu u nešto ozbiljno - rekla je Solzberijeva.

Bakterija Streptokoka A može izazvati različite zdravstvene probleme, od kojih su većina blagi, ali mogu uključivati šarlah i invazivnu bolest izazvanu streptokokom A (iGAS).

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike