Tajvan produžava vojni rok na godinu dana zbog Kine

27.12.2022

23:55

0

Reforma tajvanskog vojnog sistema

Tajvan produžava vojni rok na godinu dana zbog Kine
Tajvanska vojska - Copyright Profimedia

Tajvan će produžiti obavezni vojni rok na godinu dana, sa sadašnja četiri meseca, zbog povećane pretnje sa kojom se suočava iz Kine, saopštila je predsednica Cai Ing-ven.

- Sve dok je Tajvan dovoljno jak, biće dom demokratije i slobode u celom svetu i neće postati bojno polje - rekla je Cai. 

Neimenovani zvaničnik je rekao da vlasti u Tajpeju razmatraju reformu tajvanskog vojnog sistema od 2020. godine zbog sve većih pretnji iz Kine.

On je saopštio da bi prema planovima koji treba da stupe na snagu 2024. godine, regruti prolazili intenzivniju obuku, uključujući vežbe gađanja i smernice kakve koriste američke snage.

Dodao je da bi regruti imali zadatak da čuvaju vitalnu infrastrukturu, omogućavajući redovnim snagama da brže odgovore u slučaju bilo kakvog pokušaja Kine da izvrši napad.

Tajvan je u ranijem periodu postepeno prelazio sa sistema vojnih obveznika na profesionalne vojne snage, kojima dominiraju dobrovoljci, ali rastuća aktivnost Kine usmerana ka ostrvu na koje polaže pravo, kao i ruski napad na Ukrajinu, podstakli su debatu o tome kako da se pojača odbrana. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike