Sukob na ivici eskalacije? Indija objasnila zašto je na granicu sa Kinom poslala rekordan broj vojnika

20.12.2022

18:10

0

Indijsko ministarstvo odbrane tvrdilo je da su borbe izazvale kineske trupe koje su pokušale da pređu spornu granicu Himalaja

Sukob na ivici eskalacije? Indija objasnila zašto je na granicu sa Kinom poslala rekordan broj vojnika
Copyright AP photo/Manish Swarup

Indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar saopštio je da je njegova zemlja rasporedila rekordan broj vojnika na granici sa Kinom u pokušaju da „pritisne“ Peking da deeskalira tenzije u regionu. On je napomenuo da je taj potez došao nakon što je Kina značajno povećala svoje prisustvo na spornoj granici od 2020.

Kineske i indijske trupe sukobile su se 9. decembra u severoistočnoj indijskoj državi Arunačal Pradeš, što je bila prva svađa između dve nuklearno naoružane azijske države u skoro dve godine. Tuča nije dugo trajala, pošto su se sukobljene strane brzo razdvojile, a samo nekoliko vojnika je zadobilo lakše povrede.

Indijsko ministarstvo odbrane tvrdilo je da su borbe izazvale kineske trupe koje su pokušale da pređu spornu granicu Himalaja i optužilo Peking da pokušava „jednostrano“ da promeni status kvo u regionu.

Posle incidenta indijska opoziciona stranka Nacionalni kongres optužila je vladu da je „indiferentna“ prema pretnji iz Kine i zahtevala da se odmah razgovara o graničnoj situaciji.

- Ako smo bili ravnodušni prema Kini, ko je poslao indijsku vojsku na granicu? Ako smo bili ravnodušni prema Kini, zašto onda danas pritiskamo Kinu da deeskalira situaciju i povuče se? Zašto javno govorimo da naša veza nije normalna? - odgovorio je Džaišankar.

Printscreen Twitter
Scena iz nedavnog sukoba na granici

Peking je u međuvremenu pozvao Nju Delhi da „strogo kontroliše i obuzda“ svoje trupe na liniji fronta i ponudio je da rade zajedno na održavanju mira i spokoja na granici.

Prethodno je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin insistirao da je granično područje Kine i Indije „generalno stabilno“ i da su obe strane nastavile da održavaju dijalog o pitanjima vezanim za granice.

Himalajska granica od skoro 3.500 kilometara dužine bila je tačka spora između dve azijske države. Godine 1962. Kina i Indija su vodile veliki rat za kontrolu nad tim područjem, na koje Peking u celosti polaže pravo i smatra ga delom Tibeta. Borbe prsa u prsa izbile su duž linije 2020. godine nakon što se Kina usprotivila indijskoj izgradnji puta na njenoj teritoriji. Indija je saopštila da je izgubila oko 20 vojnika, dok je Kina tvrdila da je izgubila četiri.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike