Za dlaku izbegli smrt! Vrhovni sud u Iranu prihvatio žalbe dvojice demonstranata

24.12.2022

22:59

0

Autor: 24sedam

Ranije ovog meseca obešena su dva učesnika protesta

Za dlaku izbegli smrt! Vrhovni sud u Iranu prihvatio žalbe dvojice demonstranata
Protesti u Iranu - Copyright AP Photo/Middle East Images, File

Vrhovni sud u Iranu prihvatio je žalbe dvojice demonstranata koji su osuđeni na smrt. Zbog nedostataka u istrazi oni su upućeni nižim sudovima na ponovno ispitivanje, saopštilo je danas iransko pravosuđe.

Prihvaćene su žalbe Mohameda Kobadlua i Samana Saidija Jasina, koji su optuženi za nedavno učešće u neredima, izvestila je pravosudna novinska agencija Mizan. 

Kobadlu je optužen za ubistvo jednog policijskog službenika i ranjavanje petoro drugih tokom protesta, a Jasin za pokušaj ubistva pripadnika snaga bezbednosti i pevanje revolucionarnih pesama, preneo je Rojters.

Ranije ovog meseca u Iranu su obešena dvojica demonstranata: Mohsen Šekari (23), koji je optužen za blokiranje glavnog puta u septembru i ranjavanje nožem pripadnika paravojne milicije Basidž, i Majida Rezu Rahnavardika (23), koji je optužen da je nožem ubio dva pripadnika Basidža.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel saopštila je da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 21 učesnika protesta.

Grupa za zaštitu ljudskih prava HRANA saopštila je da je do petka ubijeno 506 demonstranata u Iranu, uključujući 69 maloletnika, dok je 18.516 njih uhapšeno.

Iran je početkom decembra saopštio da je u protestima poginulo 200 ljudi, uključujući pripadnike snaga bezbednosti.

Protesti širom Irana izbili su 16. septembra nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini koju je privela policija za moral zbog navodno nepropisnog nošenja hidžaba i pretvorili su se u opštenarodnu pobunu protiv vlasti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike