Kralj Čarls će u božićnom obraćanju odati počast Elizabeti II: Čestitka snimljena na mestu na kom su se oprostili od pokojne kraljice

24.12.2022

09:09

0

Ovo će biti prva televizijska godišnja emisija o kraljevskom Božiću u kojoj nije pokojna kraljica

Kralj Čarls će u božićnom obraćanju odati počast Elizabeti II: Čestitka snimljena na mestu na kom su se oprostili od pokojne kraljice
Kralj Čarls III - Copyright Profimedia

Britanski kralj Čarls III će tokom svoje prve televizijske božićne čestitke odati i počast svojoj majci, pokojnoj kraljici Elizabeti II.

Fotografija Čarlsa III koji drži govor, koji bi trebalo da bude emitovan na katolički Božić u 15.00 časova, prikazuje kralja u kapeli Svetog Đorđa u Vindzoru.

U svojoj poslednjoj božićnoj poruci pokojna kraljica je govorila o „prenošenju štafete“ sledećoj generaciji.

I prva božićna poruka njenog sina osvrnuće se na njeno nasleđe.

Ovo će biti prva televizijska godišnja emisija o kraljevskom Božiću u kojoj nije pokojna kraljica, koja se pojavila u prvoj televizijskoj poruci 1957. godine.

Na fotografiji se vidi da je kralj ovogodišnju poruku snimio u kapeli u kojoj je održana svečana služba tokom kraljičine sahrane u septembru.

Njegovi majka i otac, princ Filip, sahranjeni su u Memorijalnoj kapeli Džordža VI.

 

 

Slika koju je objavila Bakingemska palata prikazuje kralja Čarlsa kako stoji ispred božićne jelke sa ukrasima.

Ove godine se kralj i supruga kraljica Kamila vraćaju tradiciji i provode Božić u Sandringemu, u Norfolku, nakon što su zabrinutost zbog kovida i zdravlja kraljice Elizabete zadržale kraljevsku porodicu u Vindzoru prošle godine.

Princ i princeza od Velsa su među starijim članovima kraljevske porodice za koje se očekuje da će biti sa kraljem za Božić.

U svojoj božićnoj poruci 2021. godine, kraljica je odala veoma lično priznanje svom "voljenom" princu Filipu, koji je umro u aprilu te godine.

Njeno emitovanje bilo je najgledaniji program na Božić 2021. godine, privukavši skoro devet miliona gledalaca.

 

 

Emitovanje Kraljevog Božića je tradicija duga 90 godina.

Prvi kraljevski božićni govor emitovan na radiju uživo 1932. godine, koji je iz Sandringema održao Džordž V, a scenario je napisao autor Radjard Kipling.

Božićna poruka monarha postala je deo božićnih proslava mnogih porodica, a prvo emitovanje na televiziji 1957. postavilo je poznati obrazac.

Nacionalnu himnu pratio je monarh koji je govorio direktno u kameru, uz govor koji je uključivao božićne čestitke, versku lekciju, podršku Komonveltu, pregled kraljevske godine i moralnu poruku vremena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike