Glavni pregovarač otkrio tajne Bregzita: Ismejao Faraža, ocrnio Frosta i razotkrio Terezu Mej

07.05.2021

07:00 >> 07:35

0

U svojim memoarima opisao je kako su izgledali napeti razgovori sa predstavnicima Ujedinjenog Kraljevstva

Glavni pregovarač otkrio tajne Bregzita: Ismejao Faraža, ocrnio Frosta i razotkrio Terezu Mej
Copyright 24sedam/Olivier Hoslet, Pool via AP/Pixabay

Otkad je Evropska komisija postavila Mišela Barnijea za šefa Radne grupe za odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom u julu 2016, on je bio u središu dogovora Evropske unije i Velike Britanije. On je istrepeo sve uspone i padove tranzicionog sporazuma posle Bregzita i kasnije je zaključio trgovinski sporazum. U svojim memoarima Barnije otkriva ponešto o turbulentnim razgovorima sa predstavnicima Ujedinjenog Kraljevstva i o jednom od najtežih zadataka koje je imao u karijeri.

Britanski buldožer

Za razliku od mnogih političara koji su pisali o svom životu, Barnije u memoarima pokušava da se odupre osvetničkom tonu prilikom portretisanja onih s kojima mu se put ukrstio. Čak je i po pitanju premijera Ujedinjenog Kraljevstva Borisa Džonsona bio uzdržan opisujući njegove političke komične ispade, pa je pisao da je u septembru 2019. bio svedok da on “napreduje kao buldožer”, odlučan u nameri da obuzda opoziciju.

Kao da je pročitao njegove misli, Džonson je tri meseca kasnije seo u buldožer kojim je prošao kroz zid od lažnih cigli, nakon čega je obećao da će “okončati Brezgit”.

Tanjug/Olivier Hoslet, Pool via AP

Kada je reč o onima koji nisu bili u vladi, a koji su bili zagovornici napuštanja EU, dotakao se posebno Najdžela Faraža, tadašnjeg lidera Stranke za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva, kojeg je opisao kao komičnu, ali opasnu figuru. On je otkrio i da mu je Faraž, dok su bili u obilasku zgrada Evropske komisije u Briselu, na pitanje šta očekuje od Bregzita rekao da “posle Bregzita Evropska unija neće postojati”.

Ledeni prijem

Jasno je da Barnije nije uspeo da postigne dogovor sa Dejvidom Frostom, poslednjim britanskim pregovaračem za izlazak iz EU.

U memoarima je istakao da ga je Frost iznenadio kad je kasnio 45 minuta na ručak, bez dovoljno dobrog objašnjenja. Frost mu je zatim rekao “nekako arogantnim tonom” da će o svim važnim stvarima u njihovim pregovorima razgovarati britanski premijer i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Barnije dalje piše da je Frost loše savetovao Borisa Džonosna kada je u pitanju dinamika Evropskog saveta i da je “kako bi se izvukao, napravio dramu” tako što je na neko vreme napustio sto za pregovore.

Tanjug/Olivier Hoslet, Pool via AP

Odnosi se nisu poboljšali do kraja pregovora, sudeći prema onome što je Barnije pisao. Čak i na dan postizanja trgovinskog sporazuma razgovor je bio “čisto profesionalan i hladan”.

– On zna da ja znam da je do poslednjeg trenutka želeo da me zaobiće, nastojeći da otvori paralelnu pregovaračku liniju sa kabinetom predsednice Ursule fon der Lajen. I zna da u tome nije uspeo – piše Barnije.

Terezine taktike

Barnije priznaje da je sa nevericom slušao govor koji je tadašnja premijerka Tereza Mej održala u kuća Lankastera u januaru 2017. i da je razumeo da “ona planira da otkrije samo crvene linije, bez obzira na to što još nismo počeli sa pregovorima”.

On je tada bio veoma skeptičan da će Velika Britanija dobro dočekati isključivanje tolikog broja opcija.

– Jesmo li sigurni da je referendum dao britanskoj vladi blanko ček za lak izlazak? – pitao se on.

Ipak, Barnije je istakao da je poštovao direktnost Tereze Mej, ali da mu je bilo žao što joj je nedostajala fleksibilnost. Osim toga, izrazio je saosećanje zbog “poniženja” koje je doživljavala u britanskim tabloidima.

Tanjug/Vincent Kessler/Pool Photo via AP, File

Osvrnuo se i na neobičan potez tadašnjeg predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, koji je 2018. godine u objavi na Instagramu napisao Terezi Mej da prikrivanje dokaza nije dozvoljeno. On kaže da je ovaj incident ojačao njegovu nameru da “izbegne sve oblike agresije, emocionalnosti i ishitrenog reagovanja, da pesnicu stavi u džep posle svake provokacije Britanaca” i da se drži činjenica.

U ranim satima Badnje večeri – na dan kad je potpisan trgovinski sporazum – Britanci su, kako piše Barnije, neočekivano “servirali jelo sa revidiranim kvotama za ribolov”, tekst “pun zamki, prividnih kompromisa i flešbekova”. Ipak, na kraju je tim uspeo da prevaziđe ovu poslednju prepreku i da okonča pregovore.

Ambicije za predsednika Francuske

Sedamdesetogodišnji političar kaže da nije toliko željan da kao predsednik uđe u Jelisejsku palatu i tvrdi da je srećan što mu mnogi Francuzi prilaze na ulici i čestitaju mu što je okončao dogovor o Bregzitu (“kao da može da mi se čestita zbog toga što sam postigao dogovor o razvodu”), moleći ga da se ponovo uključi u politiku zemlje.

Barnijeova knjiga završava se dijagnozom, receptom i vapajem da se njegova domovina konačno oporavi.

Pročitajte još

Trenutni predsednik Francuske Emanuel Makron nije uvek predstavljen lepim rečina – portretisan je kao težak, oportunističan s vremena ne vreme i kao neko ko daje “brutalne izjave” medijima.

Ipak, Barnije priznaje da je odahnuo zbog toga što je Makron 2017. pobedio Marin le Pen nakon Bregzita i izbora Donalda Trampa za predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike