Britanija rizikuje da uđe u trgovinski rat sa EU: Kako je došlo do nesuglasica nakon postignutog dogovora

17.11.2021

20:22

0

Boris Džonson i njegov ministar za Bregzit Dejvid Frost tvrde da protokol o Severnoj Irskoj ne funkcioniše kako bi trebalo, a iz Evropske unije im poručuju da ne dolazi u obzir da se on menja nakon potpisivanja

Britanija rizikuje da uđe u trgovinski rat sa EU: Kako je došlo do nesuglasica nakon postignutog dogovora
3389_britanija-eu_orig (3) - Copyright Pixabay Profimedia AP photo

Severna Irska ponovo se našla u centru postbregzitovskih tenzija između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije, nakon što su obe strane pokrenule diskusiju poslednjih dana pre nego što su obećale da će intenzivirati pregovore.

Britanski premijer Boris Džonson i njegov ministar za Bregzit Dejvid Frost tvrde da protokol o Severnoj Irskoj - deo trgovinskog sporazuma sklopljenog posle Bregzita kojim Severna Irska ostaje na jedinstvenom tržištu Evropske unije, bez čvrste granice sa Republikom Irskom, koja je država članica EU - ne funkcioniše kako bi trebalo.

Govoreći u Briselu pre nešto više od nedelju dana, Frost je sugerisao da bi Velika Britanija, ako EU ne popusti u svojim zahtevima, mogla da pokuša da pokrene član 16 protokola, neku vrstu kočnice za hitne slučajeve koja omogućava bilo kojoj strani da jednostrano primeni mere, ili „bezbednosne mere“, ukoliko protokol vodi ka trajnim „ozbiljnim ekonomskim, društvenim ili ekološkim poteškoćama“ ili „ometa trgovinu“.

- O članu 16 uveliko se priča. Vreme ističe - rekao je on, prenosi Rojters.

Zahtevi Ujedinjenog Kraljevstva uključuju uklanjanje najvišeg evropskog suda, Evropskog suda pravde, iz bilo koje regulatorne uloge u protokolu i smanjenje provera i papirologije za robu koja se kreće između kontinentalne Britanije i Severne Irske.

Dejvid Frost; AP Photo/Virginia Mayo
 

Sa druge strane, Evropska unija ostaje nepokolebljiva u tome da Ujedinjeno Kraljevstvo ne može ponovo da pregovara o sporazumu koji su odobrili Džonson i Frost pre samo 11 meseci kako bi se sprečio potencijalno katastrofalan trgovinski scenario „bez dogovora“ i nagovestila je da je spremna da reaguje žestoko.

Frost se u petak ponovo sastao sa potpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem, što je njihov četvrti takav sastanak u poslednjih mesec dana. Njihove izjave posle sastanka ukazuju na to da nijedna strana i dalje ne želi da napusti razgovore i krene u trgovinski rat.

Govoreći na konferenciji za novinare, Šefčovič je pozdravio, kako je rekao, "promenu u tonu razgovora", istakavši da se nada da će to "dovesti do opipljivih rezultata za ljude u Severnoj Irskoj", navodi Rojters.

Frost je rekao da postoje „značajne praznine” i da Brisel mora da se pozabavi „punom lepezom pitanja” koja je pokrenula Velika Britanija. On se složio da se detaljni razgovori održe u Briselu sledeće nedelje, navodi se u saopštenju objavljenom na Tviteru.

Nerešavanje ovog pitanja probudilo je strah od daljih previranja vezanih za Bregzit dok se vlada Velike Britanije bori sa tekućim problemima u lancu snabdevanja koje je pogoršala pandemija kovida 19, usred zabrinutosti oko toga koliko daleko je svaka strana spremna da ide.

Najnovije tenzije dolaze nakon oštre prepirke između Velike Britanije i Francuske oko prava na ribolov nakon Bregzita.

Maroš Šefčovič; AP Photo/Virginia Mayo
 

- Možda su Francuzi koristili spor oko ribolova delimično da bi dobili ono što žele od dozvola, ali i da bi pokazali da su Francuzi spremni da igraju prljavo - kaže Ketrin Barnard, profesor evropskog prava i prava zapošljavanja na Univerzitetu u Kembridžu.

- EU je razmatrala o svim stvarima koje bi uradila ukoliko bi Velika Britanija nezakonito pokrenula član 16. Pokretanje člana 16 samo po sebi nije nezakonit čin. Ono što je protivzakonito jeste njegovo korišćenje u cilju da se u potpunosti preformuliše protokol - objasnila je ona.

Kritike bivšeg premijera

Uprkos tekućim razgovorima, Frostove napomene u Briselu su izazvale široke spekulacije da se britanska vlada možda sprema da odmah pokrene član 16. Bivši konzervativni premijer Džon Mejdžor rekao je za BBC prošlog vikenda da sumnja da bi to moglo da se desi u roku od nekoliko dana nakon završetka klimatske konferencije Ujedinjenih nacija COP26 u Velikoj Britaniji. On smatra da bi suspenzija delova protokola „dovela do destabilizacije u Severnoj Irskoj“ i narušila odnose Velike Britanije i sa Evropom i sa Vašingtonom.

Već postoje znaci pojačanih tenzija unutar Severne Irske. Četvorica muškaraca otela su i zapalila autobus u probritanskoj unionističkoj zajednici u predgrađu Belfasta prošle nedjelje, javio je Rojters, što se desilo samo nekoliko dana nakon što su dva maskirana muškaraca zapalila još jedan autobus u napadu, a lokalni mediji sugerišu da je to povezano sa nezadovoljstvom zbog trgovinskih pitanja nakon Bregzita.

Pixabay
 

„Zaštitne mere“ koje bi mogle da se primene u skladu sa članom 16 nisu navedene u protokolu, ali bi mogle da uključuju korake kao što je uvođenje ciljanih tarifa bilo koje strane, kažu analitičari. Postojao bi i arbitražni proces.

Džonsonovo i Frostovo neslaganje sa stavkama sporazuma koji su sami potpisali prošlog decembra probudilo je strahove da bi vlada Ujedinjenog Kraljevstva mogla da pokuša da iskoristi mehanizam iz člana 16 kako bi došlo do prepravljanja sporazuma.

Džonsonova vlada bi to mogla da pokuša tako što će suspendovati odredbe protokola koje drže Severnu Irsku u Carinskoj uniji sa EU i zahtevaju poštovanje pravila Evropske unije vezanih za robu, sugerisala je Barnard, čime bi se potkopao ceo protokol.

- Ako bi Velika Britanija to učinila, EU je jasno stavila do znanja da će uzvratiti silom... u smislu trgovinskog rata - rekla je ona.

Bilo je i nagoveštaja da bi EU mogla da suspenduje glavni trgovinski sporazum ili Sporazum o trgovinskoj saradnji sa Ujedinjenim Kraljevstvom, rekla je za CNN Emili Lidgejt, zamenica direktora Opservatorije za trgovinsku politiku Ujedinjenog Kraljevstva i viši predavač prava na Univerzitetu u Saseksu.

Činilo se na momenat da je Frost donekle ublažio retoriku u Domu lordova Ujedinjenog Kraljevstva prošle srede, rekavši da neće odustati od pregovora sa EU „osim i dok ne bude potpuno jasno da se ništa više ne može učiniti", ali je ipak, za svaki slučaj, ostavio otvorenu opciju, dodajući da će, „ako se u dogledno vreme dođe do te tačke, zaštitne mere iz člana 16 biti jedina opcija".

Profimedia
 

Istog dana, zamenik premijera Irske Leo Varatkar upozorio je da aktiviranje člana 16 neće rezultirati boljim dogovorom za Britaniju.

- Poruka koju bih poslao Borisu Džonsonu jeste da imamo sporazum u vezi sa Severnom Irskom, imamo sporazum u vezi sa trgovinom sa Evropskom unijom – nemojte ga ugrožavati. Bili ste deo pregovora o njemu i do njega se teško došlo, pa je pogrešno da mislite da ćete eskalacijom tenzija ili pokušajem da se povučete iz bilo kog dela toga završiti sa boljim dogovorom, jer nećete - rekao je Varatkar.

Opasna igra

Protokol je dogovoren između Velike Britanije i EU kako bi odražavao poseban status Severne Irske, koja je van Evropske unije, zajedno sa ostatkom Velike Britanije, ali deli kopnenu granicu sa Republikom Irskom, državom članicom EU.

Prema protokolu, roba može slobodno da teče između Severne Irske i Republike Irske, pa nema potrebe za čvrstom granicom, što je suštinska mera uvedena kako bi se sprečilo nasilje na ostrvu. Velika Britanija se složila da će zauzvrat zaštititi jedinstveno tržište EU sprovođenjem provere robe koja ulazi u Severnu Irsku sa britanskog kopna, efektivno povlačeći carinsku granicu niz Irsko more.

Potpuna primena tih provera odložena je zbog više puta produženih „grejs perioda“, ali je, bez obzira na to, bilo problema u lancu snabdevanja i sindikalisti u Severnoj Irskoj se osećaju iznevereno od strane vlade u Vajtholu.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pozvala je u dokumentu objavljenom u julu na „značajnu promenu“ protokola i od tada pokušava da ponovo pregovara o ključnim elementima, uključujući ulogu Evropskog suda pravde u sprovođenju primene njegovih pravila.

Pixabay
 

Karlo Petruči, predavač prava EU na Univerzitetu u Eseksu, rekao je da se čini da je pristup britanske vlade motivisan unutrašnjom politikom i da je teško reći koliko je ozbiljan. Pokretanje člana 16, koji bi mogao da dovede do odmazde u vidu kvota ili carina koje bi uvela EU, bila bi „opasna igra“, rekao je on.

Takav potez bi takođe mogao da naškodi ugledu Velike Britanije dok pokušava da pregovara o drugim trgovinskim sporazumima.

Pričajući u Domu lordova u sredu, Frost je insistirao na tome da vlada Ujedinjenog Kraljevstva želi da postigne sporazum pregovaranjem sa EU. To je, rekao je, „najbolji put napred za stabilnost, održivost i prosperitet u Severnoj Irskoj“.

- Ne mislim da su pretnje koje se vrte oko reakcije na član 16 na bilo koji način od pomoći, ali očigledno je to posao Evropske unije - dodao je on.

Pritisak Sjedinjenih Američkih Država

Nakon što je u sredu razgovarala sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nagovestila je da su SAD uz EU po tom pitanju.

Milos Tesic/ATAImages
 

- Predsednik Bajden i ja smo se složili da je za mir i stabilnost na ostrvu Irska važno da se održi sporazum o izlasku i da se drži protokola. Mi smo voljni kao Evropska unija da pokažemo najveću moguću fleksibilnost i pokazali smo je u okviru protokola, ali je važno da se držimo onoga što smo se zajedno dogovorili i potpisali, da radimo na tome - izjavila je ona.

Pritisak SAD mogao bi da utiče na Birtaniju da ublaži svoju retoriku nakon spremnosti da pokrene član 16 posle samita COP26, rekla je Lidgejt.

- Očigledno je da su se SAD protivile ovome, pa je prilično hrabar potez da Velika Britanija donese političku odluku koja ljuti i otuđuje EU i ljuti i otuđuje SAD. Osećam da je Velika Britanija u izvesnoj meri osetljiva na reputaciju koju bi ovo moglo da joj donese i da nije verovatno da će odmah pokrenuti član 16, ali ni da će odustati u smislu da kažu da prihvataju evropske predloge reformi i okončanje spora - rekla je ona.

Umesto toga, kako smatra Lidgejt, izgleda da će Velika Britanija i EU ući u još jedan krug razgovora, odugovlačeći sa nalaženjem rešenja.

U međuvremenu, EU želi da pokaže Ujedinjenom Kraljevstvu da nije „slab protivnik“, rekla je Barnard, i da pokaže Poljskoj i Mađarskoj, državama članicama koje trenutno osporavaju pravnu dominaciju bloka, kao i drugim globalnim trgovinskim partnerima, „da EU ozbiljno shvata ugovore koje potpisuje“.

- Ulozi su mnogo veći od samog odnosa EU i Ujedinjenog Kraljevstva. Političko pitanje je da li Boris Džonson ima veštinu za ovakvu borbu jer već ima dosta toga što treba da reši - zaključila je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike