Problematičan razlaz EU i Velike Britanije: Pet neočekivanih posledica Bregzita ispoljilo se već u prve dve nedelje 2021.

15.01.2021

11:00 >> 15:25

0

Od 1. januara na snagu su stupile stavke iz trgovinskog sporazuma koji je potpisan krajem prošle godine

Problematičan razlaz EU i Velike Britanije: Pet neočekivanih posledica Bregzita ispoljilo se već u prve dve nedelje 2021.
Copyright Pixabay

Velika Britanija i Evropska unija počele su 1. januara da se pridržavaju novih propisa ustanovljenih trgovinskim sporazumom sklopljenim krajem 2020. između Brisela i Londona, četiri i po godine nakon Bregzita. Iako je trgovinski sporazum potpisan posle devet meseci dogovora, neke stavke, po svemu sudeći, nisu dobro formulisane, o čemu svedoče vesti koje su se u prve dve nedelje 2021. pojavile u medijima.

1) Konfiskovani sendviči sa šunkom

Britanskim vozačima kamiona na granici sa Holandijom konfiskovani su sendviči sa šunkom. To se dogodilo čim su se sa trajekta iskrcali u Holandiju, a u tom trenutku nije bilo poznato da se trgovinska ograničenja odnose i na lične stvari, a ne samo na ono što je u zadnjem delu kamiona.

– Vozači koji putuju u Evropsku uniju treba da znaju za dodatna ograničenja koja se tiču ličnih predmeta. U EU ne možete poneti proizvode životinjskog porekla, uključujući meso i mlečne proizvode – piše u vodiču Vlade Velike Britanije.

Pixabay

Ukoliko ljudi putuju iz EU u Veliku Britaniju (Englesku, Škotsku, Vels), mogu da nose lanč pakete do jula, kada će početi da se primenjuju kontrole putnika koji nose hranu koja sadrži proizvode od mesa.

2) Obustavljene isporuke u Severnu Irsku

Došlo je do problema u vezi sa carinskim deklaracijama na paketima koji su iz Velike Britanije poslati za Severnu Irsku, a nekim kompanijama, kao što je „John Lewis”, potpuno su obustavljene isporuke.

Dobra koja se iz Velike Britanije šalju u Severnu Irsku – a koja mogu da završe u Republici Irskoj – trebalo bi da budu ocarinjena. U svakom slučaju, na carinskoj deklaraciji će najverovatnije biti potrebno da se istakne koja je finalna destinacija paketa.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva najavila je grejs period tokom kog paketi koji vrede manje od 135 funti, a koji iz Velike Britanije dolaze u Severnu Irsku, neće morati da imaju carinske deklaracije do aprila 2021.

3) Carinske tarife za banane iz Gane

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uspela je da uspostavi trgovinske dogovore sa zemljama sa kojima ih je imala dok je bila u okviru EU, ali ne i sa Ganom.

– Vladin tretman Gane – ključnog saveznika Komonvelta – krajnje je iznenađujuć – rekao je laburista Geret Tomas, kritikujući pregovore koji su krenuli sa zakašnjenjem i koji su bili šturi, zbog čega dogovor nije ni postignut.

24sedam/Katarina Mihajlović

On je istakao da je posledica toga neuspeli dogovor o uvozu kakaoa, tune i banana, koji u Veliku Britaniju dospevaju sa visokim carinskim tarifama, što se već desilo sa dve isporuke. Prošle nedelje o jednoj od tih pošiljki pričalo se u Domu lordova, nakon što je carinska tarifa za banane iz Gane iznosila 17.500 funti.

4) Recepti za ulje od kanabisa nisu priznati

Roditelji dece sa ozbiljnim epileptičnim napadima kažu da više ne mogu da na recept uzmu medicinsko ulje od kanabisa iz Holandije. Ranije su ova ulja mogla da se kupe na taj način, ali holandske vlasti sada ne priznaju britanske recepte.

Zdravstvene vlasti Velike Britanije sada rade na pregovorima sa holandskom vladom kako bi našle rešenje koje bi odgovaralo i jednoj i drugog strani, ali bez obzira na to, mnogi roditelji su ogorčeni što ovo nije rešeno ranije.

Pročitajte još

5) Morski plodovi iz Škotske zadržani na granicama

Škotski izvoznici plodova mora kažu da se njihove pošiljke za EU zadržavaju na granici sa Francuskom. Iz Škotske asocijacije plodova mora saopšteno je da isporuke kasne zbog toga što se na granici proveravaju cele prikolice umesto slučajnih uzoraka.

Kamioni su zadržavani u Bolonji, a kašnjenje je još veće u vreme kada je saobraćaj gust.

Kašnjenja sa isporukom iz Škotske posledica su vremena koje je potrebno da se obezbede zdravstveni izvozni sertifikanti za divlje i uzgajane losose.

Vlada Velike Britanije rekla je da je upućena u „mali broj problema… koji su nastali zbog toga što neke informacije nisu tačno unete u britanske i francuske sisteme”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike